Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
3. 11. 2016,
10.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

1

Natisni članek

svetovni pokal Mattias Hargin

Četrtek, 3. 11. 2016, 10.56

6 let, 7 mesecev

Mattias Hargin

Švedski vdovec po tragediji pripravljen na boj s slalomskimi količki

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

1

Tri mesece in pol po tem, ko je v tragediji s plazom v Čilu ostal brez žene Matilde Rapaport, sicer priznane ekstremne smučarke, se švedski slalomist Mattias Hargin pripravlja na tekmovalno vrnitev. "Tudi v spomin na pokojno ženo," pravi.

Mattias Hargin se bo prihodnji teden vrnil v karavano svetovnega pokala. | Foto: Sportida Mattias Hargin se bo prihodnji teden vrnil v karavano svetovnega pokala. Foto: Sportida

Dvomov o tem, ali bodo v Leviju na Finskem pripravili progo za uvodna slaloma nove sezone (12. in 13. 11.) praktično ni več. Slalomskega odprtja sezone pa se bo zanesljivo udeležil tudi švedski slalomist Mattias Hargin, ki ob napovedi nastopa brez zadržkov govori tudi o tragični izgubi žene Matilde Rapaport. Uveljavljeno ekstremno smučarko, ki si je s Harginom večno zvestobo obljubila vsega nekaj tednov pred tem, je 14. julija med snemanjem filma v Čilu zasul plaz, štiri dni pozneje pa je umrla v bolnišnici v Santiagu.

 
Petkrat na stopničkah, nazadnje v Podkorenu

Smučar iz Stockholma s stalnim prebivališčem v Monaku, ki je pretekli mesec dopolnil 31 let, je že osem let stalni član slalomskih prvokategornikov. V svoji karieri je slavil eno zmago v svetovnem pokalu (Kitzbühel, 2015) in še štirikrat stal na odru za zmagovalce. Nazadnje se je na stopničke povzpel pred dobrim letom in pol na pokalu Vitranc v Podkorenu, ko sta ga ugnala le Henrik Kristoffersen in Guliano Razzoli.

Vdovec, a še vedno le - Mattias

"Potreboval sem kar nekaj časa, da sem začel razmišljati o tem, ali želim vztrajati v smučanju. Na koncu je bilo vse skupaj zelo naravno. Smučanje imam rad. V tem športu čutim varnost in strast," je v nedavnem pogovoru za švedski časnik Dagens Nyheter dejal Hargin, ki brez zadržkov govori tudi o pokojni ženi in tragediji, ki je prekinila njuno desetletno zvezo. Ko govori o njej, pravi, da v spominu ohranja predvsem energijo in srečo, ki ju je odsevala. Tudi zaradi tega želi vztrajati v smučarskem svetu. "Ob tem pa ne želim, da me ljudje gledajo z drugačnimi oči. Še vedno sem Mattias," dodaja.

V pretekli zimi je bil štirinajsti slalomist svetovnega pokala. | Foto: Sportida V pretekli zimi je bil štirinajsti slalomist svetovnega pokala. Foto: Sportida

Rešitev je našel v spletnem dnevniku

Hargin priznava, da je molk najslabše zdravilo po takšni tragediji, zato se je zavestno odločil za odprtost. Pravi kanal za sporočanje je našel v svojem spletnem dnevniku. Prvega zapisa se je lotil že en teden po ženini smrti, ko je poudaril, da je na svojem blogu vedno pisal odkrito, tako o dobrih kot slabih stvareh. Tudi tokrat je zato do zadnje podrobnosti opisal njeno slovo, od telefonskega klica o poti v Čile, njune komunikacije pa vse do trenutka, ko je ob njeni postelji v bolnišnici v Santiagu spoznal, da je ostal brez žene.

Prebudil se je iz najhujše nočne more

"Vse, kar sem ljubil, mi je bilo odtrgano. Oziroma ena ljubezen – Matilda. A s tem sem izgubil skoraj vse, saj sva vse delila. Vse, kar sem imel, je izginilo," je v čustvenem dnevniku zapisal švedski smučarski reprezentant in poudaril, da sta z ženo skupaj gojila tudi strast do smučanja. "Prebudil sem se iz najhujše nočne more," poudarja Hargin, ki je pokojno ženo označil za najbolj prijetno in pametno osebo, kar jih je kadarkoli spoznal.

Na velikem platnu z Julio Mancuso

V kratkem bo luč sveta ugledal dokumentarni film Between (Vmes), v katerem ob atraktivnih smučarskih posnetkih še zadnjič nastopa Matilda Rapaport. Med smučarkami, s katerimi se druži v drznih spustih po celem snegu, je tudi ameriška zvezdnica Julia Mancuso.

Ne spreglejte