Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
27. 2. 2017,
13.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Štefan Hadalin pokal Vitranc St. Moritz 2017

Ponedeljek, 27. 2. 2017, 13.45

6 let, 7 mesecev

Slalomski adut, na katerega velja staviti

Štefan Hadalin: Ne pričakujem, da bom že jutri zmagoval

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Tri leta po tem, ko je prav v Kranjski Gori prebil led svetovnega pokala, se bo Štefan Hadalin domačim navijačem na 56. pokalu Vitranc predstavil v vlogi nespornega prvega slalomskega viteza slovenske reprezentance. Popotnica, deseto mesto na svetovnem prvenstvu, veliko obeta.

Čeprav trditev, da so časi, ko so slovenski slalomisti s svojo stalno prisotnostjo v svetovnem vrhu predstavljali velik magnet za navijače na pokalu Vitranc, le še bled spomin, še vedno drži, pa 21-letni Štefan Hadalin vliva upanje, da bi se utegnili v bližnji prihodnosti znova vsaj delno vrniti. Morda res ne v obliki večje skupine slalomskih adutov, a mladi Vrhničan je v zadnjih mesecih zanesljivo nakazal, da se razvija v vrhunskega tekmovalca.

Potem ko je v januarskem delu sezone, ki je za slalomiste že po pravilu ključnega pomena, nanizal tri najboljše uvrstitve v svetovnem pokalu (15., 20. in 21.), je do  rezultata kariere z zanj značilnim sodobnim slalomom prišel na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu, kjer je bil v svoji paradni disciplini deseti, za nameček celo z najboljšim časom finalne vožnje.

Še vedno ni dojel  Štefan Hadalin se je v tej sezoni petkrat prebil med dobitnike točk svetovnega pokala. | Foto: Sportida Štefan Hadalin se je v tej sezoni petkrat prebil med dobitnike točk svetovnega pokala. Foto: Sportida

"Obe vožnji iz St. Moritza sem si večkrat ogledal. Zadovoljen sem s prikazano ravnjo smučanja, za nameček celo na eni najbolj pomembnih tekem v letu. Še vedno pa nisem dojel, za kako velik rezultat gre, predvsem če ga postavim v kontekst mojih let in izkušenj. Zdaj bolj kot o tem razmišljam o izkušnjah, ki jih lahko črpam, obenem pa analiziram tudi, kje so še rezerve," o popotnici pred pokalom Vitranc razmišlja Hadalin, prepričan o tem, da bo trenutni najboljši rezultat zgolj ena stopnica na poti do najvišjih ciljev.

"Ne pričakujem, da bom že jutri zmagoval na tekmah svetovnega pokala. Rezultatska rast je le redko povsem eksponentna. Večinoma je kombinacija eksponentnega in linearnega gibanja. Dobil pa sem potrditev pravilne usmeritve in nagrado za trdo delo in popolno predanost športu. Za takšen rezultat se mora poklopiti vse – psihološka pripravljenost, oprema, okolje … Zdaj upam na nadgradnjo. Korak za korakom," ostaja miren najboljši slovenski slalomist, ki je sicer v mlajših kategorijah veljal za vsestranskega smučarja, do kolajn na mladinskem svetovnem prvenstvu pa je prišel v superveleslalomu in kombinaciji.

V St. Moritzu je navdušil z desetim mestom. Zdaj ga čaka nov izziv - pokal Vitranc. | Foto: Getty Images V St. Moritzu je navdušil z desetim mestom. Zdaj ga čaka nov izziv - pokal Vitranc. Foto: Getty Images

Brez napovedi

A kljub samozavesti, ki je vidna tako v suverenem javnem nastopu kot tudi v napadalni odločnosti med količki, pred bližajočim se pokalom Vitranc ne želi razpredati o rezultatskem dometu v Podkorenu. "Nikoli ne dajem rezultatskih napovedi. Pri tem bom tudi vztrajal. Zame sta na prvem mestu psihološko-fizična priprava in izvedba. Rezultat je le posledica," pravi Hadalin, ki bo sicer nastopil že v sobotnem veleslalomu, a je jasno, da bo njegov dan D nedelja.

Pred slalomom bi mu sicer še kako prav prišla kakšna odpoved enega od smučarjev iz najboljše trideseterice na štartni listi svetovnega pokala (WCSL). V Kranjski Gori bo manjkal Nemec Fritz Dopfer. Če pa bi se poti na Gorenjsko odpovedal še kdo, bi Štefan prvič v karieri nastopil znotraj trideseterice. V nasprotnem primeru bo znova napadal iz ozadja, s številko med 40 in 46, kar pomeni, da bo v večji meri odvisen od pogojev.

Ne želi vztrajati le pri slalomu. | Foto: Sportida Ne želi vztrajati le pri slalomu. Foto: Sportida

Mojster napadov  

Napadi z višjimi številkami mu sicer še zdaleč niso tuji. Letos se je s podobnimi številkami štirikrat zavihtel med trideseterico, nato pa z napadi na občutno ugodnejši podlagi skupno pridobil kar 34 mest. "To izvira iz moje tekmovalnosti. Že na treningih v vsako svojo vožnjo vložim vse. Rezultat je sicer po eni strani izčrpanost, po drugi pa dober izkoristek treninga. No, seveda pa je razlika, ali se na progo poženeš kot peti oziroma šesti ali pa s številko 45," o rezultatskih skokih v drugih nastopih razmišlja mladenič, ki je v sezono vstopil brez ene same točke svetovnega pokala, a vendarle s priponko prvega slalomista.

Nastali položaj je obrnil sebi v prid. Ni klonil pod bremenom pričakovanj, temveč je status izkoristil kot priložnost za dokazovanje in v dobršni meri preskočil zadnjo fazo zorenja v evropskem pokalu. Za piko na i mu manjka le še preboj v prvo štartno trideseterico, obenem pa bo popotnico pred olimpijsko sezono iskal tudi z marčevsko rusko avanturo, kjer bo skušal na tekmah daljnovzhodnega pokala popraviti svoje FIS točke v obeh tehničnih disciplinah.

Pokal Vitranc
Sobota, 4. marec 2017
9.30 veleslalom – prvi tek
12.30 veleslalom – drugi tek 

Nedelja, 5. marec 2017
9.30 slalom – prvi tek
12.30 slalom – drugi tek 
Ne spreglejte