Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 9. 2018,
4.05

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak

Torek, 11. 9. 2018, 4.05

5 let, 7 mesecev

jakov fak

Srebrnemu olimpijcu posebno priznanje za vrnitev iz nezavidljivega položaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Jakov Fak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Temelji za novo sezono so postavljeni, cilji so visoki, pred zimsko sezono 2018/2019, ki se bo 30. novembra začela na domači Pokljuki in dosegla vrhunec marca na svetovnem prvenstvu v Östersundu na Švedskem, razmišlja slovenski biatlonec Jakov Fak. Pred dnevi je v Poreču prejel posebno priznanje.

Čeprav se v teh dneh, ko temperature vztrajajo krepko čez 20 stopinj Celzija, z mislimi le poredko ustavimo pri zimi, pa o njej že zelo intenzivno razmišljajo športniki, ki svoje rezultatske ambicije uresničujejo v zimskih športih. Med njimi je tudi biatlonec Jakov Fak, ki ga do začetka sezone na domači Pokljuki (30. 11.) loči natanko 80 dni.

Prejšnjo soboto je mladim tekačem podeljeval medalje, dan pozneje pa je bil član delegacije, ki je v Poreču, na kongresu Mednarodne biatlonske zveze, čakala na potrditev gostiteljstva svetovnega biatlonskega prvenstva za leto 2021. | Foto: Mediaspeed Prejšnjo soboto je mladim tekačem podeljeval medalje, dan pozneje pa je bil član delegacije, ki je v Poreču, na kongresu Mednarodne biatlonske zveze, čakala na potrditev gostiteljstva svetovnega biatlonskega prvenstva za leto 2021. Foto: Mediaspeed

"Temelji za novo sezono so postavljeni," je pripravljalno sezono pohvalil Hrvat s slovenskim potnim listom in zdaj tudi že stalnim prebivališčem v novi hiši v Lescah. S Fakom smo se pogovarjali ob robu tekaške prireditve Triglav tek, kjer se je pojavil v vlogi ambasadorja teka in podeljevalca odličij, medtem ko je tekaško preizkušnjo letos zaradi obveznosti izpustil. Fak je leta 2016 v cilj desetkilometrske preizkušnje pritekel kot prvi.

Triglav tek 2018
Sportal Športni zvezdniki in tekaška presenečenja znova v pravljičnem parku Brdo pri Kranju #foto

Ker se nikoli ni vdal

Sezona, ki se bo začela na domači Pokljuki, prinaša vrhunec v marcu, ko bo v Östersundu na Švedskem na sporedu svetovno prvenstvo. "Kot vrhunski športnik imam seveda na prvenstvu visoke načrte," je napovedal olimpijec, ki je sezono 2017/2018 kronal s srebrnim olimpijskim odličjem v Pjončangu, pred dnevi pa je zbirki dodal še simbolično nagrado never give up, ki so mu jo podelili na kongresu Mednarodne biatlonske zveze (IBU), ta je bil pretekli konec tedna v Poreču.

"Nagrada mi ogromno pomeni, saj so me nagradili za vrnitev iz precej nezavidljivega položaja. Dve sezoni sem izgubil zaradi bolezni, pa kljub temu nisem obupal. Mislim, da je nagrada namenjena temu," je ocenil.

Pokljuka
Sportal Pokljuki po pričakovanjih biatlonsko SP 2021

Zadovoljen je tudi z odločitvijo IBU, da formalno potrdi gostiteljstvo biatlonskega svetovnega prvenstva leta 2021 na Pokljuki.

Na Rudnem polju si želi boljše infrastrukture

Prepričan je, da bo to prvenstvo imelo pozitivne posledice tudi za prihodnje generacije, saj "vsak tak dogodek ponuja priložnost, da se izboljša infrastruktura, in sam bi si želel, da bi bila ta na Pokljuki še boljša".

Biatlonec Jakov Fak in njegov avtodom adria super sonic | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Svetovno prvenstvo bi sicer moral gostiti ruski Tjumen, a mu je Mednarodna biatlonska zveza pozneje prvenstvo zaradi sistematičnih dopinških kršitev na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju 2014 odvzela.

Biatlonski center na Rudnem polju je tako ostal edini kandidat za svetovno prvenstvo, ki bo na biatlonskem koledarju februarja 2021, leto dni pred olimpijskimi igrami v Pekingu.

Ne spreglejte