Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 12. 2013,
16.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alenka Čebašek

Nedelja, 29. 12. 2013, 16.16

7 let, 12 mesecev

Šprint Eriksonovi in Halfvarssonu, Čebaškova v četrtfinale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Švedska smučarska tekačica Hanna Erikson (3:25,7) je zmagovalka prostega sprinta v Oberhofu, druge tekme novoletne turneje Tour de ski.

Drugo mesto je osvojila Nemka Denise Hermann (+0,8), tretja pa je bila Norvežanka Ingvild Flugstad Oestberg (+4,3). Slovenka Alenka Čebašek je tekmo s padcem v ciljni ravnini končala v četrtfinalu. Druga slovenska tekmovalka Barbara Jezeršek je osvojila 39. mesto kvalifikacij in se ni prebila v zaključne boje.

Danes bi moral biti v Oberhofu na sporedu zasledovalni tek na 9 km za ženske in 15 za moške. A so morali prireditelji zaradi težav z vremenom preizkušnjo spremeniti v sprint, saj jim zaradi pomanjkanja snežne odeje ni uspelo pripraviti zadosti dolge in široke proge. Še v soboto je progo dodatno močil in mehčal dež, medtem ko so današnji finalni boji že potekali v močnem sneženju.

Potem ko je v soboto nase opozorila z osmim mestom, je Čebaškova tudi danes, tako kot že na prologu, spet dobro izkoristila ponujeno priložnost in nastopila na najvišji ravni. Po tretjem času kvalifikacij, ki ji je prinesel peto četrtfinalno skupino, je imela ob sebi slovita imena smučarskega teka, med njimi tudi Finko Aino-Kaiso Saarinen in Norvežanko Therese Johaug.

A kolegic se ni ustrašila. Sicer je s starta slabo krenila, pristala na petem mestu, a zatem počasi napredovala v ospredje. Na zadnji vzpon je prišla na drugem mestu in držala priključek ter v ciljni ravnini krenila celo proti prvemu mestu. A takrat se je zapletlo. Čebaškova je bržkone plačala davek neizkušenosti na največjih tekmah, ko je v ciljno ravnino krenila v isti smučini kot tekmica iz Francije Aurore Jean.

Alenka Čebašek: Do zapleta sem imela lepo priložnost za vrhunsko uvrstitev

Slednja je bila pred zadnjimi 200 metri, kjer je tekmovališče razdeljeno na več prog s smrekovimi vejicami, nekoliko pred slovensko tekmovalko, ki je bila z ene strani zaprta z ostalimi tekmicami, z druge pa z robom tekmovališča in reklamnimi panoji. Čebaškova se je tako v ciljni sprint spustila v isti progi kot Francozinja, obe pa sta se 50 metrov pred ciljem zapletli s smučmi, padli in namesto na prvih dveh mestih četrtfinala končali na zadnjih dveh in brez uvrstitve v polfinale.

"Danes sem bila zelo močna, do zapleta sem imela lepo priložnost za vrhunsko uvrstitev. Zaradi vetra sem tekla v zavetrju Francozinje, v ciljni ravnini sem hotela iti naprej, a me je spretno zapirala, potem pa sva se zapletli in padli," je po današnji tekmi povedala Čebaškova.

Druga slovenska tekmovalka Barbara Jezeršek je osvojila 40. mesto kvalifikacij in se ni prebila v zaključne boje. Tudi v moški konkurenci je zmaga odšla na Švedsko, najhitrejši je bil Calle Halfvarsson. Drugo mesto je osvojil Italijan Federico Pellegrino, tretji pa je bil Norvežan Martin Johnsrud Sundby. Edini Slovenec na Touru Boštjan Klavžar je z 51. mestom obtičal v kvalifikacijah.

Vodstvo v seštevku turneje je zadržala včeraj najboljša Norvežanka Marit Bjoergen, ki je bila danes peta, pri moških pa prav tako zmagovalec sobotnega prologa, Kanadčan Alex Harvey, ki je današnjo tekmo s padcem končal v polfinalu.

Pri moških prosti sprint v Oberhofu v domeni Halfvarssona

Švedski smučarski tekač Calle Halfvarsson (3:08,61) je zmagovalec prostega sprinta v Oberhofu, druge tekme novoletne turneje Tour de ski. Drugo mesto je osvojil Italijan Federico Pellegrino (+0,3), tretji pa je bil Norvežan Martin Johnsrud Sundby (+1,8). Edini Slovenec na Touru Boštjan Klavžar je z 51. mestom obtičal v kvalifikacijah.

V ponedeljek sledi prvi prost dan na tokratni novoletni turneji, v torek pa bo znova na sporedu sprinterska preizkušnja.

Ne spreglejte