Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 3. 2019,
16.21

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Miha Šimenc Anamarija Lampič Anamarija Lampič Šprint smučarski tek Stina Nilsson Katja Višnar Eva Urevc Alenka Čebašek Vesna Fabjan Janez Lampič

Sobota, 16. 3. 2019, 16.21

5 let, 1 mesec

Smučarski tek, Falun, šprint

Lampičeva šesta v Falunu, Šimenc prišel do polfinala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Anamarija Lampič | Anamarija Lampič je osvojila šesto mesto. | Foto Reuters

Anamarija Lampič je osvojila šesto mesto.

Foto: Reuters

Anamarija Lampič je na tekmi v šprintu za svetovni pokal v smučarskem teku v švedskem Falunu v finalu zasedla šesto mesto, za zmagovalko Švedinjo Stine Nilsson je zaostala 8,87 sekunde. Miha Šimenc je izpadel v polfinalu in zasedel končno 11. mesto, v finalu je slavil Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo in povečal vodstvo v skupnem seštevku.

Dvojica slovenskih predstavnic je tekmo končala v kvalifikacijah. Katja Višnar je bila 15. Eva Urevc pa 17.

Na 31. mestu je nastop v kvalifikacijah končala Alenka Čebašek in je trideseterico zgrešila za 13 stotink, 36. med 62 uvrščenimi pa je bila Vesna Fabjan. Janez Lampič je tekmo končal na 44. mestu med 64 tekmovalci.

Lampičeva je v finalu ostala zadaj že kmalu po startu in na koncu tudi precej zaostala za predzadnjo, Ingvild Flugstad Oestberg, vodilno v svetovnem pokalu. V zaključku je Nilssonova za 71 stotink ugnala Norvežanko Maiken Caspersen Fallo, najboljšo tekačico na razdaljah v sezoni, tretja je bila rojakinja slednje Maja Dahlqvist.

"Končno finale!"

"Res sem zelo vesela, končno finale! Odtekla sem res super, tekma pa je bila zelo težka. Sneg je bil mehak, udiralo se je, a enostavno se mi je vse poklopilo. Res je, da sem bila dvakrat srečna poraženka, a to tudi pomeni, da smo v vsaki skupini šle hitro. Zelo sem zadovoljna. V finalu pa sem naredila napako. Res si vesel, da si v finalu. Po štartu sem bila po prvem puklu s Stino v ospredju, malo se ustrašiš, ker si v finalu, a tam bi morala iti naprej, pa sem pustila, da je šla Stina. Če bi tam šla naprej, bi se mogoče končalo bolje. Sem pa zelo trpela, noge so bile kisle in to je bil maksimum," je bila nasmejana Lampičeva.

"Sezona gre h koncu in forma malce popušča"

Urevčeva je v četrtfinalu nastopila zadnja izmed Slovenk, bila je najpočasnejša med njimi in na četrtem mestu v zadnji skupini za domačinko Ido Ingemarsdotter, ki je bila najhitrejša, zaostala 4,91 sekunde. Šimenc je bil precej bližje polfinalu, v drugi skupini je bil 0,65 sekunde za Martinom Bergstroemom, norveškim zmagovalcem skupine, vendar je zasedel šele četrto mesto. A to ga je zaradi daleč najhitrejše skupine povedlo v nadaljevanje tekme.

"Moram reči, da je proga tu kar zahtevna. Že v kvalifikacijah sem se je lotil zelo napadalno in si dokazal, da jo lahko odtečem zelo agresivno. Sicer se mi že pozna, da gre sezona h koncu in mi forma malce popušča. A kot kaže je za enkrat še dovolj dobra in to si želim ohraniti tudi za finale v Kanadi," je povedal Šimenc.

Višnarjeva je tekla v tretji četrtfinalni skupini, ki je bila izjemno močna. Za zmago sta se udarili Fala, in Flugstad Oestbergova. Prva je dvoboj dobila z 62 stotinkami prednosti, Višnarjeva je zaostala 3,3 sekunde.

Katja Višnar je izpadla v četrtfinalu. | Foto: Sportida Katja Višnar je izpadla v četrtfinalu. Foto: Sportida

Lampičeva sedma v kvalifikacijah

Lampičeva, na sedmem mestu je bila najboljša Slovenka v kvalifikacijah, je bila v naslednji skupini. Dolgo je bila v vodstvu, šele v samem zaključku je zdrsnila na drugo mesto za Majo Dahlqvist, potem pa jo je prehitela še Američanka Sodie Bjorensen. Slednja je bila za Dahlqvistovo, zmagovalko kvalifikacij, 16 stotink, Lampičeva na tretjem mestu pa 0,37 sekunde.

A se je tako kot Šimenc, tudi Lampičeva v nadaljevanje iz svoje zelo hitre skupine uvrstila kot srečna poraženka po času. Lampičeva je v drugi polfinalni skupini najprej povedla, pa že pred prvim vzponom nazadovala na rep. Po padcu dveh tekmic je prišla na četrto mesto vendar v zadnjem spustu zapeljala s proge in s precejšnjim zaostankom lovila prvo trojico, se ji na koncu povsem približala in za prvo Dahlqvistovo zaostala 1,25 sekunde ter si po času prvič v sezoni zagotovila finale.

Miha Šimenc se je drugič v svoji karieri uvrstil v polfinale. | Foto: Sportida Miha Šimenc se je drugič v svoji karieri uvrstil v polfinale. Foto: Sportida

Polfinale si je drugič v karieri pritekel Šimenc, a v prvi skupini že kmalu zaostal za najboljšimi. Med njimi je bil Klaebo šele tretji ter se je po času uvrstil v finale, v katerem je petnajsto sprintersko zmago in sedmo v sezoni dosegel s silovitim finišem.

"Če potegnemo črto, moramo biti s takim dnem zadovoljni"

Črto pod novim odličnim šprinterskim izplenom je potegnil še glavni trener, Nejc Brodar: "Celotna ekipa je bila nekoliko razočarana po tekmi v Drammnu. Predvsem Katja in Ana sta imeli odlično priložnost za napad v finalu. Zgodile so se taktične napake. A znova smo vsi dokazali, da je čim prej potrebno pozabiti slab dan na tekmi in se koncentrirati na novo tekmo. Poleg Aninega finala in Mihovega polfinala sta bili še dve med dvajset. Za tako majhno reprezentanco kot smo mi, ob navalu vseh Skandinavcev, če potegnemo črto, moramo biti s takim dnem zadovoljni in samo gledati naprej, da bo čim več takih dni oz. tekmovanj."

V nedeljo bosta v Falunu še tekmi na 10 km za ženske in na 15 km za moške, obe v prosti tehniki.

Izidi, šprint: - ženske, 1,4 km, prosto:
1. Stina Nilsson (Šve) 3:07,72
2. Maiken Caspersen Falla (Nor) +0,71
3. Maja Dahlqvist (Šve) 2,14
4. Ida Ingemarsdotter (Šve) 3,13
5. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor) 5,09
6. Anamarija Lampič (Slo) 8,87
...

Izpadli v četrtfinalu:
15. Katja Višnar (Slo)
17. Eva Urevc (Slo)


Izpadle v kvalifikacijah:
31. Alenka Čebašek (Slo)
36. Vesna Fabjan (Slo)


Vrstni red v svetovnem pokalu (27 od 32):
1. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor) 1374
2. Natalija Neprjajeva (Rus) 1327
3. Krista Pärmäkoski (Fin) 1075
4. Therese Johaug (Nor) 960
5. Jessica Diggins (ZDA) 841
6. Julija Belorokova (Rus) 816
...
26. Anamarija Lampič (Slo) 272
31. Alenka Čebašek (Slo) 214
32. Katja Višnar (Slo) 213
49. Eva Urevc (Slo) 117
73. Vesna Fabjan (Slo) 39

...

Moški, 1,4 km, prosto:
1. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor) 2:52,38
2. Emil Iversen (Nor) +0,10
3. Sindre Bjoernestad Skar (Nor) 0,28
4. Federico Pellegrino (Ita) 0,71
5. Martin Bergstroem (Šve) 1,97
6. Eirik Brandsdal (Nor) 2,18
...

Izpadel v polfinalu:
12. Miha Šimenc (Slo)

Izpadel v kvalifikacijah:
44. Janez Lampič (Slo)

Vrstni red v svetovnem pokalu (27 od 32):
1. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor) 1281
2. Aleksander Bolšunov (Rus) 1279
3. Sjur Roethe (NOR) 802
4. Simen Hegstad Kruger (Nor) 708
5. Emil Iversen (Nor) 671
5. Didrik Toenseth (Nor) 670
...
50. Miha Šimenc (Slo) 107
141. Janez Lampič (Slo) 2

Preberite še:

Anamarija Lampič
Sportal Anamarija Lampič po tekmi v Drammnu: Bila sem res jezna
Petra Majdič
Sportal Ali veste, kaj danes počne Petra Majdič?
Ne spreglejte