SiolNET. Sportal Zimski športi
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Seefeld, svetovno nordijsko prvenstvo, smučarski tek, štafeta 4X5km (ženske)

Švedinjam štafetno zlato, Slovenke devete

0,16

termometer

štafeta Seefeled 2019
Foto: Reuters

Švedske smučarske tekačice so na svetovnem prvenstvu v Seefeldu osvojile zlato kolajno v štafeti 4 x 5 kilometrov. Druge so bile Norvežanke, ki so zaostale 3,1 sekunde, tretje pa Rusinje z zaostankom dveh minut in treh sekund. Slovenke so končale na devetem mestu, za Švedinjami so zaostale 4:21 minute.

Švedinje so na zlato čakale od leta 1960, pritekle so ga Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla in Stina Nilsson.

štafeta Seefeled 2019 Foto: Reuters

Slovensko ekipo so tvorile Katja Višnar, Anamarija Lampič, Alenka Čebašek in Eva Urevc.

Višnarjeva: V teh pogojih je bilo zame pretežko

Za Slovenijo je v klasičnem slogu začela Višnarjeva, ki pa ni mogla ohraniti stika z najhitrejšimi in je štafeto predala z 69 sekundami zaostanka za vodilno Rusijo na 14. mestu. Po prvem krogu je bila še povsem zraven, za vodilno Kanado je zaostajala samo sedem sekund, nato pa so ji moči pošle.

"Imela sem težave v tem vremenu, na vzponu me je čisto odrezalo, vedela sem, da bo tam najtežje. Nekako nisem mogla preko sebe. Izgubljala sem. Do tja sem odtekla kar dobro, ni bilo neke velike razlike, a tam sem zelo veliko izgubila. V teh pogojih je zame enostavno pretežko. Ne morem pa si ničesar očitati, svojo nalogo sem naredila po svojih najboljših močeh."

"Danes je bilo res težko. Vročina pa je neznosna." je razmere opisala Anamarija Lampič. "Danes je bilo res težko. Vročina pa je neznosna." je razmere opisala Anamarija Lampič. Foto: Reuters

Lampičeva: Vročina je bila neznosna

Kot druga je za Slovenijo v klasiki tekla naša druga junakinja prvenstva Lampičeva. V prvem krogu je ohranila zaostanek Slovenije, a je pridobila dve mesti, na 12. pa je tudi predala štafeto, zaostanek Slovenije za takrat vodilno Norveško pa je znašal 1:49 minute: "Startala sem res sama, takoj sem ujela Kitajko in Kazahstanko, ki sem ju tudi takoj prehitela. Nato nisem imela nobenega stika z ostalimi. Tako je res teči veliko težje, kot v skupini. Če imaš zraven vsaj eno tekmovalko, se izmenjujeta, ali pa se voziš vsaj v zaveterju. Danes je bilo res težko, vročina pa je neznosna," je bila znova slikovita Lampičeva.

seefeld Foto: Reuters

Tekmovanje se je nato nadaljevalo v prostem slogu, za naše pa je najprej startala Čebaškova. V prvem krogu ni izgubila veliko v primerjavi z vodilnimi, še vedno pa je tekla osamljena, a na devetem mestu. V svojem drugem krogu je ohranila mesto, zaostanek pa se je povečal za minuto in je predala z 2:55 minutama zaostanka na devetem mestu. Vodila je Švedska, 18,8 sekund pred Norveško.

"V preteklosti sem najboljše rezultate imela na pet km, dokler je niso odstranili iz koledarja svetovnega pokala. Tudi, če forma ni prava, vem, da sem na pet km sposobna odteči najbolje. Danes sem poizkusila dati vse od sebe in moramo biti zadovoljni," je po današnjem nastopu povedala Čebaškova.

seefeld Foto: Reuters

Za Slovenijo je zadnja nastopila mlada Urevčeva, ki je v prvem krogu pridobila mesto, prehitela je Francozinjo, žal pa ni zdržala do konca in je v cilj pritekla na še vedno zelo solidnem devetem mestu z zaostankom štirih minut in 21 sekund za zmagovalkami iz Švedske. "Zelo je bilo težko. Začela sem malo prehitro in res sem trpela. Držala sem tisto mesto, ki mi ga je predala Alenka in na koncu sem kar vesela, da je tako," je povedala.

 

 
Anamarija Lampič Sportal Johaugova svetovna prvakinja, soliden nastop Lampičeve Katja Višnar, Anamarija Lampič Sportal Ob zgodovinskem uspehu se mu je od srca odvalil velikanski kamen Katja Višnar Anamarija Lampič Sportal Ob izjemnem uspehu slovenskih junakinj sta se oglasila Pahor in Mazejeva Katja Višnar, Anamarija Lampič Sportal Izjemno! Katja Višnar in Anamarija Lampič svetovni podprvakinji v šprintu!

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 33
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin