Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
12. 11. 2014,
11.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jaka Hvala Jani Grilc Goran Janus

Sreda, 12. 11. 2014, 11.10

8 let

Spraševal se je, kdaj bo sploh konec trpljenja: zdaj se obrača v pravo smer

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pri slovenskem skakalcu Jaki Hvali bo šla pretekla sezona hitro v pozabo, a je imela hkrati tudi poseben predznak, da je skakalec iz Ponikev začel drugače delati na skakalnicah. Zdaj se spet vrača.

Po velikem ekipnem zmagoslavju na uvodu v zadnjo sezono v Klingenthalu si tudi Jaka Hvala ni mislil, kakšen pekel ga čaka skozi celotno zimo. Iskal se je, imel ogromno težav pri odskoku z mize, posledično pa so nihali tudi njegovi nastopi. Najboljšo uvrstitev je dosegel v Engelbergu, kjer je bil 12., sicer pa v celotni sezoni še dvakrat prišel med najboljših 20.

Ti rezultati ga niso zadovoljili, bolj pa ga je žrlo dejstvo, da ne najde pravih občutkov, ki so pri skokih ključnega pomena. "Na trenutke me je zelo žrlo. Nisem mogel odmisliti, kar se mi je dogajalo. Nato sem imel obdobja, v katerih sem napredoval in našel delno rešitev, nato pa se mi je ob spremembi skakalnice vse spet podrlo. Nisem vedel, zakaj. Imel sem polno glavo. Težko sem našel motivacijo. Spraševal sem se, kdaj bom prišel iz krize, kdaj bo konec trpljenja, če sploh kdaj … Vztrajal sem, verjel v ekipo, ki dela z mano. Govoril sem si, da se mi enkrat mora odpreti," je težke trenutke opisal Hvala.

Velika pomoč Janija Grilca

Glavni trener Goran Janus ga je zaradi dobrih skokov, ki jih je kazal na skupnem treningu v Oberstdorfu, kjer so naši tekmovalci preizkusili tudi ledeno smučino, uvrstil v ekipo za uvodno tekmo v Klingenthalu, ki bo prihodnji konec tedna. Ta odločitev glavnega trenerja je dala Jaki še dodatnega elana. "V Oberstdorfu mi je šlo precej bolje. Bil sem malce presenečen. Prej sem en mesec skakal le v Kranju na manjši napravi. Nisem bil v Planici. Z Janijem Grilcem (Janusov pomočnik) sva veliko delala in kazal sem konstantne skoke. Zelo sem zadovoljen," je boljše volje Jaka.

Že sam je omenil pomoč Janija Grilca, ki mu je v tem času, ko je iskal občutke, ogromno pomagal. Stopila sta korak nazaj, da je skakalec iz Ponikev lahko zajel zalet za nov daljši skok: "Vrnila sva se na osnove. Moral sem dobiti pravi položaj, da sem z mize začel normalno skakati. To mi je prinašalo konstantne skoke. Bolj ali manj je vse izviralo iz počepa. Prej sem se vrtel v začaranem krogu in nisem mogel iz njega."

19-letni skakalec se dobro zaveda, da je stopil šele eno stopničko višje in da je še daleč od tistih najboljših uvrstitev v svetovnem pokalu, zato bo moral še naprej trdo delati in sproščeno skakati. Iz ozadja pa prihaja vse več skakalcev in zdrava konkurenca je le dobrodošla za slovenske skoke, čeprav se je posledično težje uvrstiti v ekipo za svetovni pokal. K sreči ima Slovenija kvoto sedmih tekmovalcev, ki jo bo lahko unovčila v Klingenthalu. Točno tam, kjer je Jaka v zimi 2013/14 slavil posamično zmago v svetovnem pokalu.

Ne spreglejte