Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
8. 2. 2013,
20.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Andrej Šporn

Petek, 8. 2. 2013, 20.04

8 let

Špornu vidna vloga na vrhuncu prvenstva

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav je slovensko štetje kolajn Tine Maze nadvse sladko, pa velja priznati, da bo globalni vrhunec svetovnega prvenstva sobotni moški smuk.

Kar je tek na 100 metrov za velika atletska tekmovanja, to je moška smukaška preizkušnja za svetovna prvenstva v alpskem smučanju. Letos je v Schladmingu osredotočenost na najhitrejšo preizkušnjo še nekoliko bolj izrazita, saj se prvenstvo odvija v Avstriji, za naše severne sosede pa že kar tradicionalno velja, da že med tako cenjenimi alpskimi smučarji najbolj častijo smukače. Tudi smukaško zlato je za njih najbolj spoštovano, zato odločno poudarjajo, da je po desetletju napočil trenutek, da se vrne ''domov''. Zadnji Avstrijec, ki je slavil smukaško zmago na svetovnih prvenstvih, je bil leta 2003 Michael Walchhofer. Na zadnjih prvenstvih so do zlata nato prišli Bode Miller (2005), Aksel Lund Svindal (2007), John Kucera (2009) in Erik Guay (2011), zanimivo, nikoli pa Didier Cuche, verjetno najboljši smukač zadnjega desetletja. Legendarni Švicar v Schladmingu, kjer je marca sklenil svojo uspešno kariero, v živo spremlja vse tekme ter sodeluje z Eurosportom. ''Prav zanimivo se je bilo vrnitvi v Schladming le nekaj mesecev po slovesu. A to je moje novo življenje. Priznati pa moram, da ne pogrešam tekmovalnega adrenalina. Po 20 letih tveganja, sem celo vesel, da tukaj sproščeno uživam,''pravi Cuche, ki se je moral na predhodnih dveh prvenstvih zadovoljiti ''le'' s srebrom.

V mnogih taborih pred sobotnim spektaklom gostiteljem očitajo zakulisne igre. Največ nejevolje je požela odločitev o skrajšanem drugem treningu, ki se je končal pred sklepnim delom. Domača vrsta, ki jo vodi donedavni šef slovenskih smukačev Burkhard Schaffer, je namreč pred tem večkrat vadila v Schladmingu. Pri avstrijskem lovu na zlato naj bi sicer glavno vlogo odigrala Klaus Kröll in Hannes Reichelt, iz druge bojne vrste pa bosta napadala še Max Franz in zmagovalec internih kvalifikacij Matthias Mayer. Najostrejša tekmeca bosta bržčas Aksel Lund Svindal in Dominik Paris, odpisati pa nikakor ne gre niti branilca naslova Guaya in pravega specialista za velika tekmovanja Christofa Innerhoferja.

Svojega kandidata lahko v bitko za najvišja mesta povsem brez skromnosti potisne tudi slovenska reprezentanca. Potem ko je ostala brez svežega upokojenca Andreja Jermana in Roka Perka, ki je predčasno odpotoval domov (izvidi magnetne resonance so potrdili pravilnost tovrstne poteze - hernija), bo celotno breme na svoja ramena prevzel Andrej Šporn. Kranjskogorčan je že ob prihodu na avstrijsko Štajersko povsem brez dlake na jeziku napovedal boj za odličje ali vsaj za mesta, ki vodijo na večerno podelitev (prvih 6). Predvsem z drugim časom drugega treninga je dokazal, da ni govoril tja v en dan. ''Progo poznam. Ugank ni več. Tudi snežna površina je dobra, tako da se bo dalo na zmago napasti s številko 1 ali 30. Glavni favorit je verjetno Svindal. Sam vseskozi ponavljam, kam želim. Vem, kako moram odpeljati. Ključnega pomena je, da se v zgornjem delu napada, v spodnjem pa je treba biti zelo natančen. V ciljnem delu se sicer ne bo dalo prav veliko pridobiti. Možno pa bo zelo veliko izgubiti. Menim, da vem, kaj storiti, da bom dovolj natančen in hiter. Sem samozavesten. Dobro sem pripravljen in zaupam opremi,'' ostaja odločen Šporn, ob katerem bosta nastopila še Boštjan Kline in Klemen Kosi.

Ne spreglejte