Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 2. 2012,
13.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

tek na smučeh Vesna Fabjan Alenka Čebašek

Petek, 17. 2. 2012, 13.46

8 let

Slovenki do polfinala, zmaga Švedinji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V šprinterski tekmi za svetovni pokal sta Vesna Fabjan in Alenka Čebašek obstali v polfinalu, Katja Višnar pa v četrtfinalu. Zmagala je Švedinja Ida Ingemarsdotter.

Alenka Čebašek je v kvalifikacijah dosegla 20. izid (+3,93), Katja Višnarjeva pa 23. (+4,30). Prva zvezdnica Poljakinja Justyna Kowalczyk, ki je trikrat zapored osvojila veliki kristalni globus in se tudi v tej zimi bori za prvo mesto, je kvalifikacije začela zelo zadržano s 24. mestom (+ 4,67). V prvi četrtfinalni skupini je bila najhitrejša Nemka Denisa Herrmann. Tretjeuvrščeno Fabjanovo je prehitela za šest desetink, četrtouvrščeno Čebaškovo pa za osem. Obe Slovenki sta preboj v polfinale dočakali kot "srečni poraženki", Katja Višnar pa je bila v svoji skupini zadnja in izpadla. V polfinalu je bila Fabjanova v svoji skupini četrta (2,9 sekunde za Američanko Kikkan Randall), Čebaškova pa je bila v drugi skupini najpočasnejša. Za Norvežanko Astrid Uhrenholdt Jacobsen je zaostala natanko dve sekundi. Njena skupina je bila hitrejša od prve. V velikem finalu je zmagala Švedinja Ida Ingemarsdotter pred Norvežanko Maiken Caspersen Falla in Kikkan Randall.

"Želela sem si priti v finale, čeprav mi je spet malo zmanjkalo. Bolezen mi še vedno povzroča težave in se nikakor ne morem znebiti kašlja. To mi jemlje ogromno energije. Rezultat med deset je izvrsten, škoda le zato, ker je bila zadnja tekma v sprintu v prosti tehniki. Treba bo delati na klasiki in še na njej narediti korak naprej. To bo najbolj pomembno odslej. Na Touru de Ski sem že dokazala, če se vse poklopi, da sem lahko dobra tudi v klasiki. To je zdaj edini načrt in je treba razmišljati tako," je po tekmi povedala Fabjanova, ki zaradi načetega zdravja ne bo nastopila na sobotni tekmi.

Čebaškova si je z 12. mestom pritekla izvrstno popotnico za svetovno prvenstvo do 23 let v Turčiji: "Vedela sem, da je zadnji sprint v tej zimi v prosti tehniki in s tem zadnja priložnost zame, da naredim korak več. Kaže, da sem dobro trenirala na Rogli in dobro opravila tudi generalko za svetovno prvenstvo v Turčiji. Napadla sem, kjer sem le lahko. Smuči so bile dobre in izkoristila sem vse, kar sem lahko."

V soboto bosta tekmi na 10 km klasično za ženske (14.30) in 15 km klasično za moške (12.30), v nedeljo pa tekma za svetovno lovoriko v vzponu. Potekala bo na terenih za alpsko smučanje v Szklarski Porebi, obsegala pa bo štiri km vzpona na vrh hriba v Krkonoših, med katerim bodo morali tekmovalci in tekmovalke premagati 500 metrov višinske razlike, po drugi progi za alpsko smučanje pa jih čaka spust. Celotna proga bo dolga osem kilometrov.

V moški konkurnci najhitrejši Kershaw

Kanadčan Devon Kershaw je zmagovalec tekme v Szklarski Porebi v moški konkurenci. Drugo mesto je na šprintu osvojil Rus Nikolaj Morilov, tretji pa je bil Norvežan Ola Vigen Hattestad.

Ne spreglejte