Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 10. 2024,
10.56

Osveženo pred

1 ura, 53 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Natisni članek

Lindsey Vonn Tina Maze Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin

Sobota, 12. 10. 2024, 10.56

1 ura, 53 minut

Shiffrin: Ideja s posebnimi povabili kul poteza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
Mikaela Shiffrin | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Najboljša alpska smučarka zadnjega obdobja Američanka Mikaela Shiffrin je na dogodku svojega sponzorja pred začetkom sezone pohvalila idejo vodilnih mož glede posebnih povabil za nastop v svetovnem pokalu. S to potezo bi namreč po mnenju 29-letnice v alpskem smučanju imeli več zanimivih zgodb, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

"Menim, da je to kul poteza vodilnih, saj bi s tem lahko ustvarili več zgodb v našem športu. Upam, da to pravilo ostane," je dejala v Salzburgu na enem od dogodkov svojega sponzorja pred novo sezono.

Pred nekaj tedni je APA poročala, da je Mednarodna smučarska zveza Fis ugodila prošnji Nizozemske smučarske zveze in s tem Avstrijcu Marcelu Hirscherju formalno dovolila nastop v Söldnu na uvodnem dejanju sezone konec tega meseca.

Mednarodna smučarska zveza Fis je pred sezono 2024/25 uvedla "wild-card", ki upokojenim zvezdnikom alpskega smučanja olajša vrnitev v karavano. Krovna zveza je sicer sprejel argumente nizozemske zveze, pod katero bo po vrnitvi iz pokoja Hirscher tekmoval, a se za nadaljnja posebna povabila ni posebej izrekla.

Tina Maze veliki kristalni globus 2013 | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Navdušena je nad tem in omenila je tudi Tino Maze

Nekdanjim tekmovalcem po novem pravilu ni treba zbirati točk za lestvico Fis v nižjem rangu, po odobritvi posebnega povabila pa bi lahko tekmovanje začeli tudi z relativno dobro startno številko po najboljši trideseterici.

"Navdušena sem nad tem. Kaj se bo zgodilo? Ne vem. Sem pa zelo vznemirjena," je pred prvo tekmo v Söldnu o vrnitvi Marcela Hirscherja v nizozemskem dresu dejala Shiffrinova.

"Če bi lahko izbirala, bi tudi sama želela, da se v svetovni pokal vrnejo 'legende', kot sta Marlies Raich, Tina Maze," je na vprašanje odgovorila Shiffrinova in omenila tudi nekdanjo, zdaj 41-letno slovensko zvezdnico, še vedno rekorderko po točkovnem izkupičku v eni sezoni svetovnega pokala.

Lindsey Vonn | Foto: Guliverimage Lindsey Vonn Foto: Guliverimage

Ali o vrnitvi razmišlja tudi Lindsey Vonn?

Tudi že nekaj let upokojena Američanka Lindsey Vonn po pisanju švicarskega Blicka razmišlja o morebitni vrnitvi na tekme svetovnega pokala za kakšno od tekem v hitrih disciplinah. Kmalu 40-letnica, ki je imela ogromno težav s poškodbami kolena, govoric še ni komentirala.

Se je pa na to temo oglasila Shiffrin: "Če je to res, mora imeti zaupanje v svoje koleno. Minilo je ogromno časa, odkar je lahko brez bolečin uživala svoje življenje, zato je to zelo pozitiven premik naprej."

Je pa Shiffrin omilila možnosti za smukaški spopad s svojo starejšo rojakinjo. "Nastopala bom na več tekmah superveleslaloma, v smuku pa ne," je dodala petkratna zmagovalka seštevka svetovnega pokala.

Shiffrin možnosti za t. i. "wild-card" v prihodnosti sicer ne bi izbrala. "Ko končaš, končaš," je v prihodnost pogledala zvezdnica iz Vaila. "Ne morem si predstavljati, da bi se vrnila pet ali deset let po upokojitvi. Enostavno se ne morem poistovetiti s to mislijo," je še dodala.

Nova sezona svetovnega pokala se bo s tradicionalno preizkušnjo na ledeniku Rettenbach nad Söldnom začela čez dva tedna z ženskim veleslalomom 26. oktobra in moškim dan kasneje.

Preberite še:

Lindsey Vonn
Sportal Z novim kolenom trenira za senzacionalno vrnitev
Ne spreglejte