Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
12. 10. 2017,
13.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Natisni članek

svetovni pokal Sölden Pjongčang 2018 Peter Pen Klemen Kosi Martin Čater Boštjan Kline Miha Hrobat

Četrtek, 12. 10. 2017, 13.00

6 let, 6 mesecev

Peter Pen

Šef smukačev dviguje letvico

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Medtem ko veleslalomsko usmerjene slovenske smučarske reprezentante od prve tekme sezone ločita še dobra dva tedna, pa imajo dodaten mesec več časa na pripravo na olimpijsko sezono smukači pod vodstvom trenerja Petra Pena.

Boštjan Kline bo znova prvi adut slovenske moške reprezentance. | Foto: Sportida Boštjan Kline bo znova prvi adut slovenske moške reprezentance. Foto: Sportida

Od slalomskih stopničk Mitje Kunca je minilo že debelo desetletje in pol. Za zadnjih enajst slovenskih moških uvrstitev na stopničke za zmagovalce na tekmah svetovnega pokala so poskrbeli smučarji v hitrih disciplinah. Medtem ko glavni trener (vele)slalomistov Klemen Bergant verjame, da sta Žan Kranjec in Štefan Hadalin na dobri poti, da bi v bližnji prihodnosti prekinila dolgoletno čakanje, pa si na pragu četrte sezone na čelu ekipe za hitri disciplini nadaljevanje niza obeta tudi trener Peter Pen.

"Cilji so visoki. Tako v smuku kot tudi superveleslalomu bi v finalu svetovnega pokala rad videl po tri Slovence. Merimo tudi na vsaj dve uvrstitvi na stopničke v svetovnem pokalu," visokih pričakovanj ne skriva Pen, sicer zagovornik dolgoročnega in postopnega dela v celovitem sistemu.

Umirjeni prvi adut

A čeprav so Penovi največji dosežki po vrnitvi v Slovenijo oblikovanje strokovnega štaba, postavitev koncepta dela, tekmovalno prevzemanje zmagovalne miselnosti in vzpostavljen most med mlajšimi kategorijami in člansko vrsto, pa na rezultatski ravni nedvomno izstopa Boštjan Kline. Ta je bil še sredi sezone 2012/13 stoti smukač na FIS-lestvici in kmalu zatem celo na robu predčasne upokojitve. Danes je ukoreninjen med elitno deseterico in eden tistih, ki so lahko na vsaki tekmi nevarni za vrh.

Potem ko se je lani kot prvi slovenski moški smučar zavihtel na oder za zmagovalce v obeh hitrih disciplinah, letos pa je v Kvitfjellu slavil prvo zmago, bo v olimpijski sezoni meril še višje. Po Penovih zagotovilih se je v pripravljalnem obdobju čvrsto držal načrtov, obenem pa spretno in z zanj značilno umirjenostjo izločeval vse moteče elemente.

Peter Pen v pogovoru z Martinom Čatrom, za katerega verjame, da bo potrdil in nadgradil odličen konec pretekle sezone. | Foto: Sportida Peter Pen v pogovoru z Martinom Čatrom, za katerega verjame, da bo potrdil in nadgradil odličen konec pretekle sezone. Foto: Sportida

Proti Pjongčangu še ne gledajo

Za razliko od Ilke Štuhec, prve dame smuka, Kline brez zadržkov poudarja, da je njegova velika želja napad na olimpijsko kolajno. Prepričan je, da je dosegljiva, a se obenem zaveda tudi, da se mora za ta podvig v sestavljanko združiti veliko delcev. S tem se strinja tudi glavni trener, ki prav zaradi tega svojih tekmovalcev še ne želi obremenjevati s Pjongčangom. Zanj je na prvem mestu Lake Louise.

"Upam, da do prvega februarja ne bomo izgubljali preveč energije. Do Pjongčanga se moramo spretno izogibati tej temi. Zdaj je osredotočenost predvsem na prvi tekmi svetovnega pokala. To je temeljni kamen. Res je, obstajajo tekmovalci, ki pridejo po povprečnih rezultatih na glavno tekmo sezone in zablestijo. Sam pa sem bolj zagovornik stabilnosti in trditve, da je olimpijski smuk le en korak v sezoni. Jasno pa je, da je to tekma največjih razsežnosti. To je dejstvo," razmišlja Pen, ki je na ZOI sodeloval tako kot tekmovalec kot tudi v trenerski vlogi.

Nabiranje smukaških kilometrov

Do pravega tekmovalnega štarta sicer slovenske smukače čaka še kar nekaj treningov. "Opravili smo 55 odstotkov želenega dela. Predvsem trening v Čilu je bil pomemben in dobro opravljen. Na snegu smo bili 28 dni. Za fanti je več kot sto smukaških kilometrov in še 25 kilometrov testa smuči ter vadbe drsalnih odsekov. Veliko dela smo opravili tudi v superveleslalomu in pri skokih," pripoveduje Pen, ki kot po pravilu raje kot o posameznikih govori o ekipi.

V novi zimi tako veliko pričakuje od Martina Čatra. Po manjšem obstoju v napredku verjame, da se bo znova dvignil tudi Klemen Kosi, ki je veliko delo opravil z južnoameriškim zbiranjem svojih FIS-točk. Priložnost bosta zanesljivo dobila tudi Tilen Debelak, ki se je z reprezentančnim statusom zdaj dokončno zlil z ekipo, in 22-letni Miha Hrobat, ki je lani spoznaval elito, letos pa želi storiti še korak naprej.

Glavnino slovenske ekipe za svetovni pokal predstavljajo specialisti za hitri disciplini. | Foto: Sportida Glavnino slovenske ekipe za svetovni pokal predstavljajo specialisti za hitri disciplini. Foto: Sportida

Pogled v prihodnost

"Z izjemo Kosija, čigar razvoj se je lani nekoliko zaustavil, so fantje v zadnjih letih delali korake naprej. Verjamem, da jih bodo tudi letos. Do tja, kamor želimo, je manj korakov. So pa to najzahtevnejši koraki, pri katerih bodo morali biti potrpežljivi. Imajo pa vsi dobro podlago in ugodna izhodišča. V ekipi je zdaj tudi toliko ljudi, da imajo fantje oporo. Vemo, kaj delamo," pravi Pen, ki ni odpisal niti Rok Perka (ta se s Stöcklijevo ekipo vrača na sneg), medtem ko je na priprave v Čile povabil mlade Dušan Senčarja, Žana Kralja in Nejca Naraločnika ter jim z mislijo na prihodnost odprl vrata ekipe svetovnega pokala.

"Mladi se skušajo dokazovati in skušajo prehiteti najboljše, recimo Klineta. Če spijo v istih sobah in z njim sedijo pri obrokih, verjamejo, da so lahko tako dobri kot on. A v treh tednih seveda ne gre. To je normalen del razvoja. Prav zaradi tega sem jih vzel s seboj," pogovor sklene Peter Pen.

Ne spreglejte