Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 10. 2012,
10.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matti Nykänen

Sreda, 24. 10. 2012, 10.10

8 let

Schlierenzauer se spogleduje z novo trofejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Avstrijski skakalni šampion Gregor Schlierenzauer se bo novembra podal v sedmo skakalno sezono. V bližnji prihodnosti si želi podreti rekord Mattija Nykänena in zaznamovati olimpijske igre v Sočiju.

Za Schlierenzauerjem je nekoliko drugačno poletje od prejšnjih. V seriji grand prixa je nastopil le na treh tekmah, na prvi v Hinterzartnu pa je bil zaradi prevelikega dresa celo diskvalificiran. Ravno dresi so bili pri njemu kar velikokrat osrednja nit pogovorov. Poslal je celo protestno pismo na Mednarodno smučarsko zvezo FIS, vendar je v pogovoru za skispringen.com dejal, da temu ni tako: "To ni bilo protestno pismo, ampak le mnenje vrhunskega skakalca glede dresov. Odziv je bil pozitiven."

V ospredju Nykänen in Soči

Potem ko so se vsi vneto pripravljali na pravilo nične tolerance pri dresih, so na FIS pred sezono sklenili, da bodo lahko skakalci v sezoni nosili nekoliko širše drese (+2 cm). V minulih sezonah je bila ta številka +6 cm. "Časa za testiranje novih dresov ne bo veliko, vendar je dobrodošlo, da se je spremenilo, ker je bilo pri nični toleranci težko kontrolirati, za koliko se bo dres raztegnil ob skoku. Moje mnenje je, da bi se moralo pri teh novitetah bolj vključiti ostale ljudi. Zbrali bi deset najboljših skakalcev, ljudi, ki se spoznajo na aerodinamiko, ostale strokovnjake in bi skupaj testirali in debatirali o novostih."

Tirolec pa je povsem osredotočen v zimo, v kateri bi rad premikal nove mejnike. Trenutno se lahko pri vsega 22-letih pohvali s kar 40 zmagami v svetovnem pokalu. Do legendarnega Mattija Nykänena mu jih manjka le še šest. "Rad bi postavil rekord v zmagah. Drugi moj cilj so olimpijske igre v Sočiju 2014. Vendar sta oba cilja dolgoročna. Ne čutim nobenega pritiska," je še za omenjeno nemško stran dejal "Schlieri".

V letošnji zimi bosta pri skakalcih osrednja vrhunca novoletna turneja in ob koncu februarja še svetovno prvenstvo v Predazzu, kjer bo branil zlato medaljo z velike naprave. Na zadnjem prvenstvu v Oslu je za vsega tri desetinke točke premagal reprezentančnega kolego Thomasa Morgensterna in se tako okitil z zlatim odličjem. Sicer pa je na nordijskih svetovnih prvenstvih osvojil vse skupaj že šest medalj (ena posamična zlata ter srebrna in štiri ekipne zlate).

Ne spreglejte