Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2021,
4.00

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

Natisni članek

Lake Louise Maruša Ferk Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Sreda, 1. 12. 2021, 4.00

2 leti, 4 mesece

Pred začetkom sezone v hitrih disciplinah (ž)

Sanjska napoved ob vrnitvi na kraj, kjer se je vse začelo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66
Ilka Štuhec | Ilka Štuhec je na prvem treningu osvojila drugo mesto. | Foto Guliverimage

Ilka Štuhec je na prvem treningu osvojila drugo mesto.

Foto: Guliverimage

Dober mesec dni od začetka nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju bodo ta konec tedna na svoj račun končno prišle tudi specialistke za hitre discipline. Med tistimi, ki nestrpno čakajo prvi spust med vratci v Lake Louisu, je tudi slovenska šampionka Ilka Štuhec, ki je z odličnim prvim treningom, na katerem je osvojila drugo mesto, dvignila slovenske apetite. Poleg nje v Kanadi slovenske barve zastopa še Maruša Ferk.

Ilka Štuhec
Sportal Odličen uvod Ilke Štuhec, ki je zaostala le za Italijanko

Z včerajšnjim treningom smuka, ki ga je odprla ravno Ilka Štuhec, so se v Lake Louisu začele priprave na začetek nove sezone v hitrih disciplinah tudi za ženske. Štuhčeva je na prvem treningu z odliko opravila svoje delo, zaostala je le za smukaško kraljico prejšnje sezone, Italijanko Sofio Goggio, in dokazala, da se na smučarskem prizorišču v Banff National Parku počuti zares domače. Prejšnji konec tedna so v Lake Louisu tekmovali tudi moški, ki so zaradi slabega vremena izpeljali le en smuk, za najboljšo slovensko uvrstitev pa je z enajstim mestom poskrbel Boštjan Kline. To uvrstitev bo od petka do nedelje poskušala izboljšati 31-letna Štajerka, ki je po lanski ne najboljši sezoni letos zelo motivirana.

Štuhčevi ustreza prizorišče v Lake Louisu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Štuhčevi ustreza prizorišče v Lake Louisu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Alpske smučarke se bodo v Lake Louisu pomerile na dveh smukih in v superveleslalomu. Štuhčeva ima na Lake Louise izjemno lepe spomine, saj je tu leta 2016 dvakrat zmagala. Kanada ima prav posebno mesto v spominu slovenske smučarke, saj sta bili to zanjo prvi zmagi v karieri in hkrati tudi prvi uvrstitvi na oder za zmagovalke. Pred njo sta se na stopničke svetovnega pokala v Lake Louisu povzpeli tudi Mojca Suhadolc leta 1999 na superveleslalomu in Korošica Tina Maze leta 2014, ko je bila najboljša v smuku in tretja v superveleslalomu.

Nov začetek  Ilka je pripravljena na novo sezono. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ilka je pripravljena na novo sezono. Foto: Grega Valančič/Sportida

Štuhčeva je v prejšnji sezoni svetovnega pokala zbrala 161 točk, kar je na koncu zadostovalo za 42. mesto v skupnem seštevku. Njen najboljši smukaški rezultat iz prejšnje sezone je četrto mesto iz Val d'Iserja, šesta je bila v St. Antonu, nato pa je sledil velik rezultatski padec. 

"Razlika v primerjavi s prejšnjimi leti je bila ta, da sem bila tokrat res osredotočena le nase in ne toliko na opremo in testiranja. Z vsem, kar sem imela, sem si prizadevala za to, da si čim bolj zaupam in delam tisto, za kar sem tam," je pred odhodom v ZDA v začetku novembra dejala Štuhčeva, ki je v svoji karieri v svetovnem pokalu do zdaj zbrala devet zmag, skupno pa 17 uvrstitev na stopničke.

"Zelo se veselim tekem v Kanadi, ker imam na Lake Louise čudovite spomine in tudi proga tam je izjemna," je pred odhodom čez lužo še dejala 31-letna Mariborčanka, ki se je pred prihodom v Lake Louise pripravljala v Copper Mountainu.

Štuhčeva pa ne bo edina Slovenka v Lake Louisu. Na štartu bo tudi Maruša Ferk, ki pa že drugo sezono zapored ne tekmuje pod okriljem Smučarske zveze Slovenije. Ferkova je že dlje časa del mednarodne ekipe ISRA, na prvem treningu pa je osvojila 32. mesto.

Sofia Goggia brani zmago v smukaškem seštevku. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Sofia Goggia brani zmago v smukaškem seštevku. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Širok krog favoritinj

V olimpijski sezoni bosta med glavnimi favoritinjami za visoka mesta v hitrih disciplinah Italijanka Sofia Goggia, ki je lani dobila smukaški seštevek, in Švicarka Lara Gut Behrami, ki je bila v pretekli sezoni najboljša v superveleslalomu. Med favoritinje zagotovo lahko prištejemo tudi svetovno prvakinjo, Švicarko Corinne Suter.

Na štartu bo tudi Američanka Mikaela Shiffrin, ki je dobila zadnji slalom v Killingtonu, po katerem je prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Hkrati je poskrbela za rekordno 46. slalomsko zmago, s čimer se je po številu zmag v eni disciplini izenačila z rekorderjem Ingemarjem Stenmarkom. V Lake Louisu pa bo manjkala lanska zmagovalka svetovnega pokala, Slovakinja Petra Vlhova, ki je že pred sezono napovedala, da bo v nasprotju z lani v letošnji zimi bolj premišljeno izbirala tekme, na katerih bo nastopila.

Preberite še:

Mikaela Shiffrin
Sportal Shiffrinova izenačila rekord Stenmarka, do točk tri Slovenke
Ilka Štuhec, Darja Črnko
Sportal Četrt milijona evrov in skok čez lužo za sanjsko zimo
Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec priznala: Morala sem se spet najti

 

Ne spreglejte