Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 2. 2023,
17.45

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Maksim Bartolj Žiga Jelar smučarski skoki

Nedelja, 19. 2. 2023, 17.45

1 leto, 2 meseca

SMUČARSKI SKOKI, SUPER EKIPNA TEKMA (M), RASNOV

Slovenca dobila napet dvoboj z Avstrijcema za drugo mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Maksim Bartolj & Žiga Jelar, Rasnov | Žiga Jelar se je veselil še enega drugega medsta v Rasnovu, tokrat v paru z mladim Maksimom Bartoljem. | Foto Guliverimage

Žiga Jelar se je veselil še enega drugega medsta v Rasnovu, tokrat v paru z mladim Maksimom Bartoljem.

Foto: Guliverimage

Slovenska smučarska skakalca Maksim Bartolj in Žiga Jelar sta danes v romunskem Rasnovu na super ekipni tekmi za svetovni pokal osvojila drugo mesto. Zmagala je nemška dvojica Karl Geiger - Andreas Wellinger, našima asoma pa sta v finalni seriji močno zapretila Avstrijca Clemens Aigner in Philipp Aschenwald, a sta bila prekratka za 2,3 točke. Nemca sta zmagala s 33,8 točke prednosti pred slovensko dvojico.

Maksim Bartolj je z 91,5 metra slovensko ekipo v prvi seriji popeljal na sedmo mesto, odlično pa se je nato odrezal Žiga Jelar, ki je z 99 metri poskrbel za vodstvo. Po prvi seriji sta imela Slovenca 6,1 točke prednosti pred Nemcema in 6,9 pred Norvežanoma.

V drugi je Bartolj z 90 metri zaostal za Nemčijo, tudi Jelarjevih 94,5 metra je bilo premalo, da bi slovenska dvojica spet prevzela vodstvo. Po drugi seriji sta Slovenca za 15,4 točke zaostala za Nemcema, imela pa sta 15,4 točke prednosti pred tretjima Norvežanoma.

Jelar je z 99,5 metra poskrbel za daljavo dneva. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jelar je z 99,5 metra poskrbel za daljavo dneva. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V finalu sta bila Nemca za slovensko dvojico nedosegljiva, zato pa sta našima močno zapretila Avstrijca. Bartolj je z 91 metri v težkih razmerah – vse od druge serije je skakalce močil močan dež – opravil svoj del naloge, po 98 metrih Clemensa Aignerja je Jelarja čakalo težko delo. A opravil ga je z odliko, pristal pri 99,5 metra, kar je bila daljava dneva, in ubranil drugo mesto za pičle 2,3 točke.

Imeniten debi 19-letnika v svetovnem pokalu

"Super dan je za mano. Nikoli si nisem predstavljal, da bom že prvi vikend v svetovnem pokalu posegel po stopničkah. Hvala Žigi, da mi je to omogočil. Pred tekmo nisem nič kalkuliral, kam lahko prideva s svojimi najboljšimi skoki, ampak sem se samo osredotočil na tehniko in rezultat je prišel," je bil svojih prvih stopničk v svetovnem pokalu – včeraj je osvojil svoje prve točke – vesel Maksim Bartolj.

"Nikoli si nisem predstavljal, da bom že prvi vikend v svetovnem pokalu posegel po stopničkah." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Nikoli si nisem predstavljal, da bom že prvi vikend v svetovnem pokalu posegel po stopničkah." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Žiga Jelar je pred Planico potrdil izjemno formo. "Še enkrat drugo mesto v Rašnovu, tokrat v družbi Maksa. Zelo sem vesel, da se tudi on ni ustrašil izziva in sva pogumno napadla stopničke," je pohvalil mladega, komaj 19-letnega sotekmovalca.

"To je zelo dobra popotnica za svetovno prvenstvo v Planici"

"Čestitke Žigi in pa Maksimu za skoke na zelo visokem nivoju, kar je pripeljalo do drugega mesta. Mislim, da sta bila Nemca danes žal premočna. Lahko pa nas veseli, da je tudi mladinec lahko zraven in se je kosal z najboljšimi, kar nas navdaja z navdušenjem. Žiga je še enkrat dokazal, da je na zelo visokem nivoju, njegovi skoki so res vrhunski. To je zelo dobra popotnica za svetovno prvenstvo v Planici," pa je sklenil Gašper Vodan, eden od pomočnikov glavnega trenerja slovenske reprezentance Roberta Hrgote, ki ga v Rašnovu ni bilo.

Skakalna elita se zdaj seli v dolino pod Ponce, kjer se čez dva dni začenja 43. FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju.

Izidi:

1. Nemčija                        736,9
(Karl Geiger, Andreas Wellinger)
2. Slovenija                     + 33,8
(Maksim Bartolj, Žiga Jelar)

3. Avstrija                        36,1
(Philipp Aschenwald, Clemens Aigner)
4. Norveška                         53,1
5. Poljska                          59,3
6. ZDA                              69,4
...

Pokal narodov:

1. Avstrija                      4555
2. Norveška                      3877
3. Poljska                       3584
4. Slovenija                     3576
5. Nemčija                       2284
6. Japonska                      1374
...

Na včerajšnji posamični tekmi je slovenski skakalec Žiga Jelar za las zgrešil zmago, ko je za vsega dve desetinki točke zaostal za Nemcem Wellingerjem.

Premierna super ekipna tekma je bila pred tednom dni v ameriškem Lake Placidu. Takrat sta zmagala Poljaka Dawid Kubacki in Piotr Zyla. Slovenske barve sta takrat branila Domen Prevc in Timi Zajc in zasedla peto mesto.

Preberite še:

kolaž kolajne nordijsko svetovno prvenstvo
Sportal Začelo se je, še preden se je Slovenija osamosvojila
Žiga Jelar
Sportal Žiga Jelar le dve desetinki točke od zmage
Ema Klinec
Sportal V kaotični tekmi je zmagala Strömova, Ema Klinec se je načakala
Ne spreglejte