Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 1. 2014,
20.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze Maruša Ferk

Petek, 10. 1. 2014, 20.35

6 let, 7 mesecev

Prvenec Kanadčanke, Tina brez stopničk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska glavna adutinja na superkombinaciji je zasedla šesto mesto. Maruša Ferk je bila 16., zmaga pa je po odličnem slalomu odšla v Kanado k Marie-Michele Gagnon.

Kanadčanka Marie-Michele Gagnon je sploh prvič slavila v svetovnem pokalu. Druga je bila Avstrijka Michaela Kirchgasser (+0,32), tretja pa Nemka Maria Höfl-Riesch (+0,39).

Ilka Štuhec, tretja Slovenka, ni nastopila, ker je odšla na pregled bolečega kolena.

Avstrijka Nicole Hosp, slalomska svetovna prvakinja leta 2007, je vodila po superveleslalomu, prvem delu tekmovanja. Tina Weirather iz Liechtensteina je zaostajala 39 stotink, Avstrijka Anna Fenninger na tretjem mestu pa že več kot pol sekunde (+0,59). Tina Maze je delila šesto mesto z Avstrijko Elisabeth Görgl (+0,77), Maruša Ferk pa je bila 17. (+1,40). Prvi del kombinacije je bil zaradi megle nekaj časa prekinjen; Ferkova je nastopila pred tem, Mazejeva pa za tem.

Črnjanka je dobro začela, potem pa z veliko hitrostjo po prvem merjenju časa zapeljala povsem iz idealne smeri in izgubila veliko časa. "Prvi del, brez tiste napake, je bil soliden. Še čakam na tak nastop brez napake, še posebej v superveleslalomu. Vesela sem, kako smo si ogledali progo. Želim si, da bi nadaljevali s tako mirnostjo, kot smo jo imeli na tem prizorišču, ter da bi imeli pozitivno energijo, potem je vse lažje," je pojasnila Mazejeva.

Slalom, ki je bil sprinterski brez težjih zavojev, je postavil novi trener Mazejeve Mauro Pini. Pred nastopom Mazejeve je vodila Gagnonova, ki je bila po prvi seriji le mesto pred Ferkovo in je imela 1,37 sekunde zaostanka za Hospovo. Mazejeva je že do prvega merjenja za Kanadčanko zaostala za skoraj pol sekunde (+0,42), tudi v nadaljevanju pa ji ni uspelo najti tekočega in napadalnega ritma in je zaostala za 1,12 sekunde.

"V slalomu sem se uštela. Predvsem na začetku bi lahko več tvegala. Na novih smučeh, ki sem jih zamenjala po testiranjih v Bormiu tik pred to tekmo, se še nisem znašla. Imam še premalo voženj v nogah, ki bi mi omogočale več tveganja. Manjka mi tudi malo gotovosti, zaupanja vase. Toda korak za korakom naprej in bo šlo na bolje. Poleg tega so se na progi naredile jame in zato nisem mogla iti bližje količkov, kar je na tako lahki progi zelo pomembno. Začela sem tudi preveč taktično, kar jasno kaže, da si še ne zaupam preveč. Spodaj sem tvegala nekaj vratc, kar pa je premalo za povsem vrhunski izid. Toda vse bo še prišlo," je slalomski nastop opisala Mazejeva.

Mazejeva je dosegla skupno deseti čas slaloma, Ferkova pa devetega. Najhitrejša v slalomu je bila Švedinja Sara Hector, ki je z 29. napredovala na peto mesto. "Superveleslalomski nastop lahko ocenim kot dober. V slalomu pa sem se odločila za tveganje. Mislim, da je bolje, da tvegam, kot da si naberem pet sekund ali kaj takega zaostanka. Že na ogledu sem videla, da so razdalje med količki zelo velike. To mi ne ustreza, ker me uspava in na slalomu se nekako nisem znašla," pa je nastop ocenila Ferkova.

Švicarka Dominique Gisin je s petega zdrsnila na 14. mesto, Norvežanka Ragnhild Mowinckel s četrtega na 13., Fenningerjeva na osmo, Weiratherjeva pa je zaostala tudi za Ferkovo na 17. mestu. Nicole Hosp, nekdanja skupna zmagovalka pokala, je bila edina, ki je še prehitela Mazejevo, njeno slalomsko smučanje pa je zadostovalo za četrto mesto in ji ni uspelo, da bi prvič po šestih letih zmagala v pokalu.

Na zmagovalne stopničke so se tako povzpele tekmovalke, ki so bile po dopoldanskem delu tekmovanja precej oddaljene od njih. Najbolj se je veselila 24-letna Marie-Michele Gagnon, ki je z zmago osvojila šele svoje druge stopničke v pokalu. V Aareju je bila 10. marca 2012 na slalomu tretja. V veleslalomu je bila februarja lani na svetovnem prvenstvu v Schladmingu osma, kar je njena edina uvrstitev med deseterico na velikih tekmah. "Tega resnično nisem pričakovala. Se pa nisem predala in sem skušala narediti največ, kar je bilo mogoče. Neverjetno, to mi je danes končno prineslo zmago," je dejala presrečna Kanadčanka.

Tretje mesto je Höfl-Rieschevi znova prineslo vodstvo v skupnem seštevku pokala, ki ga je izgubila v soboto po smuku. S 731 točkami ima 22 točk prednosti pred Fenningerjevo, tretja je Weiratherjeva (673), četrta Švicarka Lara Gut (608), sledita pa Američanka Mikaela Shiffrin (514) in Tina Maze na šestem mestu (511).

Naslednja tekma alpskih smučark bo v Flachauu, kjer bo v torek nočni slalom.

Ne spreglejte