Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
21. 2. 2016,
7.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Lahti Peter Prevc Peter Prevc Andraž Pograjc Jaka Hvala Jurij Tepeš Anže Lanišek Anže Lanišek Robert Kranjec Domen Prevc

Nedelja, 21. 2. 2016, 7.51

6 let, 6 mesecev

Prevcu se je Finska spet zalomila, v drugi seriji napredoval trinajst mest

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V Lahtiju na Finskem, ki je bil spet zaklet za Petra Prevca, smo videli nenavaden razplet. Prevc je v drugi seriji z 22. napredoval na deveto mesto, zmagal je Michael Hayböck.

Ker je v Lahtiju skakalcem nagajal veter, so tekmo z velike prestavili na manjšo napravo, kjer je vpliv vetra manjši. A je tudi tam mešal štrene, kar je na Finskem že nekakšna stalnica.

Če pogledamo vrstni red prve serije, lahko vidimo, da so imeli najboljši v svetovnem pokalu slabe razmere. Le petkovega zmagovalca Michaela Hayböcka to ni zmotilo in je po prvi seriji vodil, resnici na ljubo pa je imel tudi najboljše razmere od tekmovalcev iz elitne deseterice.

V drugi polovici razpredelnice so pristali Peter Prevc (22.), ki na Finskem na posamični tekmi še ni skočil na oder za zmagovalce in je nekako zakleta zanj, Kenneth Gangnes (21.) in Johan Andre Forfang (18.), medtem ko je bil Severin Freund štirinajsti.

Tako sta Avstrijcu na provizoričnem odru za zmagovalce po prvi seriji družbo delala Andreas Wank in Taku Takeuči.

Od slovenskih predstavnikov je najbolje kazalo Domnu Prevcu, ki je bil z 92,5 metra na odličnem desetem mestu.

Freund ostal pred Prevcem, ki je z 22. skočil na deveto mesto

A razlike so bile izjemno majhne. Petra Prevca je recimo od drugega mesta ločevalo 10,4 točke, zato smo v drugi seriji pričakovali njegov skok na višja mesta. Če je pri prvem doskočil pri le 89 metrih – v kvalifikacijah je bil najdaljši (98,5 metra), na treningu pa najboljši (95,5 metra) –, je v drugo skočil 95,5 metra, vendar z enega zaletnega mesta višje kot na treningu.

Po nastopu ni bil videti zadovoljen, vprašanje pa je bilo, koliko mest bo napredoval. Po osmih skakalcih je moral zapustiti prostor vodilnega, ko je pred njega skočil Nemec Freund, ki je bil boljši za dve točki. Med njiju so se zatem vrinili Stefan Kraft, Daniel Andre Tande in Wank. Na koncu je najboljši mož v svetovnem pokalu osvojil deveto mesto, Freund pa je bil peti.

Domen Prevc je skočil celo meter dlje od brata, a zaostal za njim, saj je imel bistveno boljše pogoje v zraku, zato je dobil veliko odbitka, kar je zadostovalo za 15. mesto.

Veliki zmagovalec je postal Hayböck, ki se tudi v drugo ni dal zmotiti in je slavil drugo zaporedno zmago v Lahtiju. Premierno je na odru za zmagovalce stal Nemec Karl Geiger, tretji pa je bil Japonec Takeuči.

Prvi mož zime v skupnem seštevku ni izgubil veliko točk (16) v primerjavi s Freundom in se približuje velikemu kristalnemu globusu. Devet tekem pred koncem ima pred Nemcem zdaj 541 točk naskoka.

Čeprav je bila tekma na manjši napravi, pa se je na njej dokaj dobro znašel Jurij Tepeš, ki je na koncu vidno zadovoljen zasedel 19. mesto.

Daleč najslabše razmere na tekmi je imel Robert Kranjec, ki mu je v prvi seriji veter pihal v prsi zgolj s hitrostjo 0,13 metra na sekundo, medtem ko Hayböcku pri prvem poskusu kar 1,58 metra na sekundo. Za las se je finale izmuznil Jaki Hvali, ki je bil 31., brez finala pa sta ostala tudi Andraž Pograjc (33.) in Anže Lanišek (34.)

Skakalci ne bodo imeli počitka, saj jih že jutri čakajo kvalifikacije v Kuopiu, kjer bo v torek nova tekma za svetovni pokal.

Ne spreglejte