Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
3. 12. 2019,
16.32

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

12

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc diskvalifikacija Ruka

Torek, 3. 12. 2019, 16.32

4 leta, 4 mesece

Peter Prevc po diskvalifikaciji zaradi prepustnosti dresa

Prevcu ni bilo lahko: Izpadel sem goljufivec. To ni človek, ki bi jaz bil.

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

12

Peter Prevc | Peter Prevc je bil sicer zadovoljen s skoki, razumljivo pa ne z diskvalifikacijo. | Foto Sportida

Peter Prevc je bil sicer zadovoljen s skoki, razumljivo pa ne z diskvalifikacijo.

Foto: Sportida

"Leto in pol je praksa, da se velikokrat dresa sploh ne meri, ko si na stopničkah. Tiste od četrtega do desetega se bolj podrobno. Ker sta bila dva Norvežana prej diskvalificirana, se je odločil, da bo gledal vse. Ko so začeli klicati četrtega in petega, sem spakiral in šel," je slovenski skakalec Peter Prevc razložil, kako je bilo ob njegovi diskvalifikaciji, zaradi katere je izgubil tretje mesto v Ruki. Krivdo je pripisal nase, mu je bilo pa težko.

Na začetku sezone so kontrolorji dresov poostrili nadzor in bolj strogo kaznujejo tiste, ki so presegli meje sprejemljivega. Na zadnji postojanki v Ruki je bilo na sobotni posamični tekmi kar pet grešnikov − trije Norvežani (Robert Johansson, Johan Andre Forfang in Marius Lindvik) in dva Slovenca (Peter Prevc in Anže Semenič).

Prevc in Lindvik sta imela največ razočaranja po koncu, saj jima je glavni kontrolor Sepp Gratzer že čestital za osvojeno tretje oziroma drugo mesto, vendar sta ostala brez vsega. Prepustnost dresa ni bila nad 40 litri.

Peter Prevc
Sportal Po diskvalifikaciji Prevca: Ni mu jasno, zakaj so merili, kjer niso nikoli prej

Kaj je Peter Prevc rekel o diskvalifikaciji

"Ne vem, na koncu je krivda na tekmovalcu, ker je vsak odgovoren za svojo opremo."

Pri slovenskem skakalcu ta ni dosegala mejnih vrednosti na zadnjem delu noge, kjer dres pokrije čevelj. "Vsi bomo še bolj gledali. Ko smo prišli ponoči domov, jih je Robi (Robert Kranjec skrbi za drese, op. p.) prevzel. Danes zjutraj jih je delal. Ravno sem bil pri njem, jih pogledal, in vse je bilo v redu. Dejal sem mu, da jih pustim pri njem in naj zvečer še enkrat pogleda," ne želi slovenski skakalni šampion prepustiti ničesar naključju.

"Ne vem, na koncu je krivda na tekmovalcu, ker je vsak odgovoren za svojo opremo. Težko iščeš krivdo. To je bilo na tistem delu dresa, ki za skoke ni relevanten. Če pa se v to en zapiči, je tako."  | Foto: Sportida "Ne vem, na koncu je krivda na tekmovalcu, ker je vsak odgovoren za svojo opremo. Težko iščeš krivdo. To je bilo na tistem delu dresa, ki za skoke ni relevanten. Če pa se v to en zapiči, je tako." Foto: Sportida

Ali je krivda na strani Kranjca ali koga drugega, je odgovoril: "Ne vem, na koncu je krivda na tekmovalcu, ker je vsak odgovoren za svojo opremo. Težko iščeš krivdo. To je bilo na tistem delu dresa, ki za skoke ni relevanten. Če pa se v to en zapiči, je tako. Leto in pol je bila praksa, da se velikokrat dresa sploh ne meri, ko si na stopničkah. Tiste od četrtega do desetega se bolj podrobno. Ker sta bila dva Norvežana prej diskvalificirana, se je odločil, da bo gledal vse. Ko so začeli klicati četrtega in petega, sem spakiral in šel."

Prepustnost merijo skakalci tudi sami, zato je prav tako njihova odgovornost, da se številke ujemajo. Težava je nastala zato, ker na mestu zadaj velikokrat ne testirajo, saj na dolžino skoka tisti del dresa ne bi smel vplivati.

Po tekmi je Peter na družabnem omrežju Twitterju zapisal: "Vse je enkrat prvič. Tudi diskvalifikacija. Žal mi je, da mi je nepazljivost vzela odličen rezultat. Moj dres na spodnjem delu noge ni spustil skozi dovolj zraka."

Anže Lanišek Ruka
Sportal Peter Prevc zaradi diskvalifikacije ob stopničke, Lanišek spet med junaki #video

Peter Prevc o kontroli dresov

Naslednja postojanka mu je že obrnila svet na glavo

Težko mu je, ker se je znašel na strani, na kateri ne želi biti, saj verjame v poštenost: "Ne, nisem bil jezen, žalosten. Kot bi le ugasnil gumb. Ne, da mi je vseeno. Sekiral sem se zelo. Nisem jokal, bil besen ali se stepel. Nerodno mi je bilo. Izpadel sem goljufivec. To ni človek, ki bi jaz bil."

"Ko sem se peljal na novinarsko konferenco, sem razmišljal o skakalnici v Tagilu. Tam se mi je enkrat sezona že obranila navzgor. Sicer pa je skakalnica zelo zahtevna."  | Foto: Vid Ponikvar "Ko sem se peljal na novinarsko konferenco, sem razmišljal o skakalnici v Tagilu. Tam se mi je enkrat sezona že obranila navzgor. Sicer pa je skakalnica zelo zahtevna." Foto: Vid Ponikvar

Ne glede na slabo izkušnjo v Ruki pa je dobrodošlo, da je začel sezono spodbudno. Na skakalnicah v Wisli in Ruki je kazal konstanto in to želi prenesti tudi v Nižni Tagil. Tam, kjer se je zanj sanjska sezona 2015/16 tudi začela − v njej je pobiral lovoriko za lovoriko.

Predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in NK Ljubo Jasnič o diskvalifikaciji

"Naša rak rana je, da nikdar ne postorimo vseh stvari. Enkrat sem rekel, da moramo biti tako organizirani kot pri Barceloni ali Real Madridu. Da tekmovalci vzamejo stvari, jih dajo na ramo in gredo na tekmo. Do tega moramo priti. Tekmovalci morajo zaupati materialu, ki ga imajo na sebi. Da bo vse v redu. Da bodo naredili tisto, kar je njihova glavna skrb. Temu bomo v prihodnje namenili posebno pozornost. Ne moremo si dovoliti, da ljudje, ki pridejo domov, vidijo drugačen rezultat, kot je bil. Mi si tega ne smemo več dovoliti."

"Presenečen sem bil nad tem, kako sem začel. So bili pa ti skoki boljši kot na treningu. Med Wislo in Ruko so bili v Kranju skoki slabši kot pretekli konec tedna. Dobro se je začelo. Breme ti odpade in je malce lažje. Dobra stvar je, da lahko skočim konstantno dobro večkrat zaporedoma. Ko sem se peljal na novinarsko konferenco, sem razmišljal o skakalnici v Tagilu. Tam se mi je enkrat sezona že obrnila navzgor. Sicer pa je skakalnica zelo zahtevna. Miza je daljša, postavi se navzgor. Skočiš v luknjo, tam pa se veter kdaj čudno obrača. Na koncu je treba to odmisliti, biti zbran in se lahko marsikaj zgodi," se bo v sredo Prevc z optimizmom odpravil v Rusijo, kjer bosta konec tedna novi posamični preizkušnji.

Ruka veter
Sportal Uresničili so se strahovi, tekmo v Ruki odpihnil veter
Ne spreglejte