SiolNET. Sportal Zimski športi
9,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger
SMUČARSKI SKOKI, RUKA

Peter Prevc zaradi diskvalifikacije ob stopničke, Lanišek spet med junaki #video

9,42

termometer

Anže Lanišek Ruka
Anže Lanišek je bil na koncu po diskvalifikacijah na odličnem tretjem mestu. Foto: Sportida

Osrednji slovenski junak izjemno nepredvidljive tekme v Ruki je na koncu s tretjim mestom postal Anže Lanišek, čeprav je kazalo drugače. Po prvi seriji se je nasmihala celo dvojna slovenska zmaga, saj sta bila Timi Zajc in Peter Prevc vodilna. Slednji bi na koncu stal na odru za zmagovalce, a je bil zaradi nepravilnega dresa diskvalificiran. Zajc ga je v drugo polomil, ne pa Daniel Andre Tande, ki se je veselil že druge zmage v sezoni.

Timi Zajc je z zmago v kvalifikacijah, ki mu je navrgla tri tisoč švicarskih frankov, nakazal, da bo v soboto med osrednjimi aduti za stopničke. Po tihem so v našem taboru upali tudi na zmago.

Sanjska prva serija, najprej diskvalificirana dva Norvežana

Sicer je bilo videti, da bo bil bitko z Norvežanoma Johanom Andrejem Forfangom in Robertom Johanssonom, vendar sta bila oba po dobrih nastopih zaradi nepravilnega dresa diskvalificirana. In prav lep pogled je bil na končno lestvico po prvi seriji.

Zajc vodilni, Peter Prevc izvrsten drugi, Anže Lanišek peti, Anže Semenič enajsti in Domen Prevc 21.

Anže Lanišek Ruka Foto: Sportida

Nekako je bilo videti, da bi lahko le Daniel Huber in Marius Lindvik ogrozila slovensko zmago. Avstrijec je zaostajal 3,7, Lindvik pa 2,4 točke. Medtem je Prevca in Zajca ločevalo vsega 1,3 točke. Nihče ni mislil, da bi lahko junak uvodne tekme v Wisli Daniel Andre Tande s sedmega mesta nadoknadil sedem točk.

Zadnja dvojna slovenska zmaga je do danes segala v leto 2016, ko sta zanjo poskrbela Peter Prevc in Robert Kranjec. V petek je bil takrat marca v Planici na Letalnici bratov Gorišek najboljši Kranjec, dva dni pozneje Prevc.

Sicer smo v tisti sezoni dočakali tudi zgodovinsko trojno zmago. Zrežirali so jo najstarejši Prevc, mlajši Domen in Kranjec.

Timi Zajc je bil po prvi seriji prvi, v drugo pa zapravil priložnost druge zmage v svetovnem pokalu. Timi Zajc je bil po prvi seriji prvi, v drugo pa zapravil priložnost druge zmage v svetovnem pokalu. Foto: Sportida

Zajc in Prevc zapravila zmago, Prevc nato diskvalificiran, zadovoljstvo z drugimi stopničkami dobil Lanišek

Obeti so bili izvrstni, glavni trener Gorazd Bertoncelj pa je bil razumljivo zadovoljen s predstavami slovenskih orlov v zraku. Nasmihal se je sanjski zaključek. Sicer je Ruka že postregla z dvojno udeležbo slovenskih skakalcev na odru za zmagovalce. Domen in Peter Prevc sta bila pred tremi leti prvi oziroma tretji.

Nestrpno smo pričakovali, kaj se bo ob koncu druge serije dogajalo. In dogajalo se je veliko. Kot prvi je svoj nastop opravil Lanišek, ki je bil v Wisli izvrsten drugi. Vodstva pred Tandejem ni prevzel, je bilo pa ob njegovem imenu na koncu druge serije zapisano peto mesto, a ni bilo dokončno. Za Tandejem sta zaostala tudi Huber in Lindvik.

Peter Prevc se je že veselil tretjega mesta, nato pa bil zaradi nepravilnega dresa diskvalificiran. Peter Prevc se je že veselil tretjega mesta, nato pa bil zaradi nepravilnega dresa diskvalificiran. Foto: Sportida

Na vrhu sta bila še Prevc in Zajc. Najprej se je spustil po skakalnici starejši Peter, ki je pred tremi leti tu nerodno padel. Na semaforju se je izpisalo tretje mesto in videti je bilo, da mu bodo stopničke za las splavale po vodi. A je Zajc skočil nekoliko slabše in nazadoval na končno enajsto mesto – tik za Semeniča, ki je bil na koncu prav tako zaradi nepravilnega dresa že drugič v sezoni diskvalificiran (prvič v kvalifikacijah v Wisli). Razumljivo je bil razočaran, saj se mu je nasmihala prva zmaga na navadnih skakalnicah – edino ima na letalnici v Oberstdorfu.

A je bilo veselje Petra Prevca kratkotrajno. Sepp Gratzer, ki skrbi za nadzor opreme, mu je sicer spodaj že čestital za tretje mesto, vendar je nato naredil še pregled prepustnosti dresa in tu je najstarejši od bratov Prevc padel. Diskvalificiran je bil še en Norvežan. Lindvik se je prav tako kratkotrajno veselil drugega mesta. 

Zaradi tega se je razplet pri vrhu dodobra premešal  Na oder za zmagovalce sta tako stopila Avstrijec Philipp Aschenwald in naš Lanišek, kar so zanj druge stopničke v karieri. Z novim uspehom tako ostaja odličen drugi v skupnem seštevku, v katerem vodi Tande. "Zelo sem zadovoljen. Vsake stopničke bom vzel z odprtima rokama. Tudi s petim mestom bi bil zadovoljen, ker skoki mogoče še niso bili pravi. Glede na včeraj, ko se nisem začutil, je to kot noč in dan," je bil zadovoljen Lanišek. Njegov uspeh sta dopolnila Zajc z osmim in Domen Prevc z enajstim mestom.

"Vseh pet fantov je v zelo dobri formi"

Anže Semenič Ruka2019 Foto: SZS Glavni trener Gorazd Bertoncelj je po tem, ko se je celoten kaos po koncu tekme dodal svoj pogled: "Čestitke vsem nastopajočim danes. Vsi so zelo dobro, če ne celo odlično opravili svojo nalogo. Anže je bil ponovno na stopničkah, dva zelo dobra skoka. Timi je vodil po prvi seriji, izjemen prvi skok, drugi je bil v slabih vetrovnih pogojih malce slabši. Domen je bil v finalu odličen, tudi on pa je imel težke vetrovne pogoje. Peter in Anže sta bila žal diskvalificirana, čeprav sta odlično opravila svojo nalogo. To nas navdaja z zadovoljstvom, saj je vseh pet fantov v zelo dobri formi."

Zakaj diskvalifikaciji?

Kje se je zalomilo pri dresih? "Težava je bila v tem, da sta bila dresa premalo prepustna v predelu pod kolenom. Do zdaj se na tem delu prepustnosti po navadi ni merilo in mi tega nismo obravnavali kot problem. Zdaj so to merili, prepustnost je bila prenizka in zato sta bila diskvalificirana. Sicer pa ta del dresa popolnoma nič ne vpliva na dolžino skoka, uspešnost in končni rezultat. To bomo tekom današnje noči in jutri dopoldne popravili in jutri bodo fantje imeli ustrezne drese."

Ruka, posamična tekma, finale:

 

1. serija:

 

Svetovni pokal:

Skupni vrstni red:

 1. Daniel-Andre Tande (Nor)    200

 2. Anže Lanišek (Slo)          140

 3. Philipp Aschenwald (Avt)     93

 4. Rjoju Kobajaši (Jap)        90

 5. Kamil Stoch (Pol)            75

 6. Timi Zajc (Slo)              72

 7. Karl Geiger (Nem)            72

 8. Stefan Kraft (Avt)           60

 9. Dawid Kubacki (Pol)          58

10. Daniel Huber (Avt)           57

...

16. Domen Prevc (Slo)            32

22. Peter Prevc (Slo)            19

35. Rok Justin (Slo)              4

39. Anže Semenič (Slo)            1

 

Pokal narodov:

 1. Norveška    680

 2. Avstrija    680

 3. Slovenija   520

 4. Poljska     485

 5. Japonska    359

 6. Nemčija     325

Preberite še: 

Timi Zajc Sportal Timi Zajc zablestel v polnem sijaju, na tekmi pet slovenskih orlov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin