Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
7. 1. 2014,
10.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Jurij Tepeš Thomas Diethart

Torek, 7. 1. 2014, 10.01

8 let

Prevc znova v vlogi rešitelja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novoletna turneja je okronala novega junaka. Presenetljivo je to postal do nedavnega neznani Thomas Diethart. Peter Prevc je znova dokazal, da je skakalec za velike domete.

Glavni cilj slovenske reprezentance na novoletni turneji je bil ena uvrstitev v skupnem seštevku do desetega mesta in ena do 15. Peter Prevc je bil s skupnim četrtim mestom tisti skakalni lik, ki je razveseljeval Slovenijo ob prehodu iz starega v novo leto.

Junaško se je vrnil po majhnem spodrsljaju v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je bil 18. Pri sebi je namreč čutil, da se je po tretjem mestu v Oberstdorfu sposoben bojevati za sam vrh, zato ga je rezultat na novega leta dan nekoliko dodatno podžgal. V Innsbrucku je nato znova dokazal, da ima v sebi značaj prvaka, ki ga je potrdil pred slabim letom dni s srebrno in bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v Predazzu, kjer je reševal slovensko čast. Nekako se zdi, da postaja zrelejši in še bolj odločen. Ravno glava pa je tista, ki pri skokih igra ključno vlogo.

Rezultati Prevca dobra spodbuda pred olimpijskimi igrami

Apetiti javnosti se bodo po uspešni novoletni turneji razumljivo povečali, izjemno pomembno pa bo, da bo tudi tukaj naredil pravšnji skok. Ni sporno: najstarejši od bratov Prevc je dovolj kakovosten skakalec za najdaljše domete, kar je dobra spodbuda pred bližajočimi se olimpijskimi igrami.

Preostali Slovenci so skakali nekako v slogu toplo-hladno in niso navdušili. Nekaj smole z vetrom je imel na turneji Robert Kranjec, zato se mu je vse skupaj podrlo že na prvi postojanki. Kot hudič križa se poskuša otresti slabih razmer, a jih nekako velikokrat prikliče. Morda pa dobi prave pogoje na najbolj pomembnih tekmah sezone. Pred vrati so njegov Kulm, olimpijske igre in nato še svetovno prvenstvo v poletih, kjer bo branil naslov iz Vikersunda.

Tepeš, Hvala, Damjan, Justin in Naglič iskali prave občutke

Jurij Tepeš, Jaka Hvala, Jernej Damjan, Rok Justin in Tomaž Naglič so vso turnejo iskali prave občutke. Zdi se, da jih je Hvala v Bischofshofnu naposled le našel. Dobrodošlo je, da bo Slovenija tudi v naslednjem obdobju svetovnega pokala nastopila s sedmimi skakalci, kar je za tiste, ki prihajajo s celinskega pokala, dober temelj za nabiranje izkušenj. Ko bo kvantiteta dobila še kolegico kakovost …

Na Dietharta verjetno ne bi stavili niti cent

Zato pa smo dobili na novoletni turneji novega junaka, na katerega pred začetkom ne bi stavili niti cent. Širši publiki ime Thomas Diethart pred začetkom turneje sploh ni bilo znano, čeprav je presenetil že v Engelbergu. V Oberstdorfu je nato nakazal, da jo zna zagosti tistim najboljšim. In jim jo je – v velikem slogu. Osvojil je avstrijski narod, osvojil je velikega zlatega orla kot kralj turneje in preprečil velikemu Simonu Ammannu, da bi prišel do skakalnega peterčka – naslova olimpijskega prvaka, naslova svetovnega prvaka, naslova svetovnega prvaka v poletih in naslova na novoletni turneji, ki mu še manjka. Dosežek Dietharta bo za vselej zapisan v skakalno zgodovino, saj se lahko po vsega osmih nastopih v svetovnem pokalu pohvali z laskavo lovoriko prestižne turneje štirih skakalnic. Pa recite, da skoki niso zanimivi.

Ne spreglejte