Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
2. 1. 2016,
9.46

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Primož Peterka Primož Ulaga Peter Žonta novoletna turneja zmaga skoki

Sobota, 2. 1. 2016, 9.46

5 let, 1 mesec

Prevc zdaj ve, kako so se počutili Peterka, Ahonen, Nykänen, Schlieri …

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zmagati na novega leta dan v Garmisch-Partenkirchnu je nekaj posebnega. Od slovenskih skakalcev sta to slast okusila Primož Peterka in zdaj Peter Prevc.

Peter Prevc se je v petek vpisal med skakalne junake, ki so slavili zmago na prvi dan v koledarskem letu. Novoletna turneja je že sama po sebi prestižna, zmaga na olimpijski skakalnici v Garmisch-Partenikrchnu pa ima še dodatno veljavo.

Od slovenskih skakalcev je do včeraj le Primož Peterka občutil to slast. Prvič mu je to uspelo leta 1997 in potem še šest let pozneje. Prva zmaga je bila še nekoliko bolj posebna, saj je takratno turnejo štirih skakalnic tudi osvojil.

Od znanih skakalcev so med drugim v Garmischu 1. januarja zmagali še Matti Nykänen, Janne Ahonen, Jens Weissflog, Gregor Schlierenzauer, Simon Ammann, Sven Hannawald, daljnega leta 1993 tudi Noriaki Kasai

Dva Petra in dva Primoža

Sicer pa so zdaj štirje slovenski skakalci, ki se lahko pohvalijo z zmago na nemško-avstrijski turneji. Če sta Peter in Primož slavila zmagi v Nemčiji, pa sta slovenske ljubitelje skokov razveselila Primož Ulaga in Peter Žonta v Avstriji. Innsbruck je bil zanju srečen kraj. Prvi je na najvišjo stopničko odra za zmagovalce stopil leta 1987, Žonta pa leta 2004. Do nove zmage na tekmi novoletne turneje je preteklo 12 let. Tako imamo zdaj dva Petra in dva Primoža, ki so na eni tekmi turneje bili pred vsemi tekmeci.

"Desetič sem zmagal na novoletni turneji in na novega leta dan, ko vemo, da ima ta zmaga še eno dodatno težo. Že dolgo ni bil noben Slovenec na vrhu na novoletni turneji, še dlje pa v Garmischu, in to je res dober občutek. Vsem navijačem bi ob tem zaželel čim lepši in daljši skok v novo leto. Upam, da se vidimo, če ne prej, v Planici," je po zmagi razlagal Prevc, ki je na dobri poti, da ponovi dosežek Primoža Peterke, ki se je kot edini Slovenec veselil skupne zmage na turneji.

Pred zadnjima postojankama v Innsbrucku in Bischofshofnu ima pred drugim Severinom Freundom 8,3 točke prednosti. V preteklost se je 26-krat zgodilo, da je bil zmagovalec Garmischa tudi na koncu okronan za kralja turneje.

Nazadnje je to pred dvema letoma uspelo Avstrijcu Thomasu Diethartu.

Ne spreglejte