Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
4. 12. 2017,
16.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,78

4

Natisni članek

Jani Grilc Anže Semenič Tilen Bartol Timi Zajc Timi Zajc Jernej Damjan Jurij Tepeš Robert Kranjec Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc

Ponedeljek, 4. 12. 2017, 16.00

6 let, 4 mesece

Kaj se dogaja s slovenskimi A-reprezentanti

Pri bratih Prevc veliko vprašanj, pravih odgovorov (še) ni

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,78

4

Domen Prevc | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

V slovenski A-reprezentanci se ubadajo s tem, kako skakalce spraviti na raven, da bi dosegali boljše uvrstitve v svetovnem pokalu. Domen Prevc je zdaj povsem pod taktirko prve ekipe, njegov brat Peter potrebuje nekaj konstantnih uvrstitev med deseterico, Robert Kranjec bo morda izpustil naslednjo postojanko, zagotovo pa jo bo Jurij Tepeš.

Slovenski ljubitelji skokov se zagotovo sprašujejo, kaj se dogaja z Domnom Prevcem, ki je lani zmagal na kar štirih tekmah svetovnega pokala. Zimo je končal kot šesti skakalec na svetu, na začetku nove pa izpustil uvodne tri postojanke.

Pred kratkim je prebolel tudi nekoliko daljšo virozo in se zdaj spet postavlja na noge, se je pa zgodila sprememba, saj od zdaj trenira le pod taktirko A-reprezentance. V zadnjih letih je nad njegovim razvojem bdel prvi mož stroke pri mladincih Gorazd Bertoncelj.

"Stvari za nazaj je sestavil in lahko gremo naprej"

"Domen s posameznimi skoki postopno napreduje. Pripeljati ga želimo do ravni, da bo spet tisti pravi Domen. To bi bilo za njegovo psihološko pripravljenost in motivacijo zelo pomembno. Gledamo naprej. Stvari za nazaj je sestavil in lahko gremo naprej. Za tako mlade fante je pomembno, da občutijo, kako je v vrhunskem športu, in da se ob težavah psihološko utrdijo. Razumljivo, če je pravilno razloženo. Nikogar to ne obide," je o trenutnem stanju najmlajšega od bratov Prevc dejal pomočnik Gorana Janusa Jani Grilc.

Jani Grilc ima doma veliko dela, saj skakalci ne skačejo tako, kot si želijo. Jurij Tepeš v zadnjem obdobju redno trenira z njim. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jani Grilc ima doma veliko dela, saj skakalci ne skačejo tako, kot si želijo. Jurij Tepeš v zadnjem obdobju redno trenira z njim. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Odločitev, da se Domen priključi treningom A-reprezentance, naj bi bila obojestranska. V prvi vrsti je želja, da se ga dvigne na pravo raven. "Ker smo se malce razdvojili in so nekateri na tekmah, drugi na treningih, se nekoliko lažje posvetiš, če delaš le z dvema ali tremi skakalci," razlaga Grilc.

Če bo v Planici pokazal prave skoke, ga bomo spet videli na delu v svetovnem pokalu

Jurij Tepeš trenira v Sloveniji in naj bi se karavani priključili šele okoli novoletne turneje. | Foto: Bojan Puhek Jurij Tepeš trenira v Sloveniji in naj bi se karavani priključili šele okoli novoletne turneje. Foto: Bojan Puhek V torek in sredo, ko bodo slovenski skakalci trenirali na 120-metrski planiški skakalnici, bo jasno, ali bo odpotoval na naslednjo postojanko svetovnega pokala v Titisee-Neustadtu ali ni: "Če bo pokazal takšne skoke, kot so bili zadnji na 90-metrski skakalnici, ga bomo lahko videli na naslednji tekmi. Če se bo lovil, bomo počakali do Engelberga. Upam, da bo šel naprej in pridobil stabilnost. Posledično se ne bo lovil v tehniki in tako bi mirneje pričakal tekmo."

Domen je v zadnjih dneh skakal skupaj z Jurijem Tepešem, ki se na uvodu v sezono ni našel. Takoj po prvih dveh postojankah, ko mu ni uspelo prestati testa kvalifikacij, je zapustil karavano svetovnega pokala.

Tepeš do novoletne turneje brez tekem?

Robert Kranjec še ni razprl kril, kot si želi. | Foto: Vid Ponikvar Robert Kranjec še ni razprl kril, kot si želi. Foto: Vid Ponikvar "Jurij še ne gre. Do novoletne turneje naj ne bi šel na tekme. Da bi šel na pol, nima smisla. Škoda bi bila, ker bi veliko izgubili. Tedni gredo mimo, učinka ni. Če bo dobro skakal, ga morda pošljemo že v Engelberg. Pri njem ne bomo prehitevali stvari. Kot tekmovalca ga dobro poznamo in vemo, da s tem ne bi nič pridobili. Zanj je pomemben januar, ko so na vrsti tekme na letalnicah in tudi svetovno prvenstvo," je Grilc spregovoril o Tepešu.

Morda se zgodi, da mu bo v prihodnjih dneh družbo na treningu delal tudi Robert Kranjec, ki prav tako ne skače, kot bi si želel, in se še ni zapisal med dobitnike točk. Po torkovem in sredinem treningu v Planici bo znano, ali bo odpotoval v Nemčijo ali ne: "Vsi tekmovalci, ki imajo premor po takšni poškodbi, so neznanka. Ko prekineš skakanje in če si labilen v tehniki, je težko v glavi. Poleti je nakazoval dobre skoke, jeseni pred zimo niti ne. Težko je biti pameten pri tekmovalcu, ki je imel poškodbo. Zdaj bo več časa za trening in treba se bo posvetiti konstantnosti. Treningi bodo koristili."

"Občutki in glava se pri Petru tepejo"

Peter Prevc nakaže, da bi se lahko rezultatska krivulja obrnila navzgor, nato se mu skoki ponesrečijo. | Foto: Vid Ponikvar Peter Prevc nakaže, da bi se lahko rezultatska krivulja obrnila navzgor, nato se mu skoki ponesrečijo. Foto: Vid Ponikvar Na zadnji postojanki svetovnega pokala v Nižnjem Tagilu smo pričakovali preskok Petra Prevca. Na prvi tekmi je bil po prvi seriji že odličen šesti, nato pa v drugo pokazal slabši skok in padel na 13. mesto. Kljub temu je bila to uvrstitev, ki bi lahko pomenila rezultatski zasuk v pozitivno smer. A v nedeljo se mu je skok ponesrečil in se sploh ni uvrstil v drugo serijo. Pristal je na vsega 40. mestu.

"Ko si v top formi in malce dodaš, res dodaš z občutkom. Ko rezultat loviš, delaš stvari malce na silo in se tehnika poruši. Zdi se mi, da bi mu koristilo nekaj konstantnih uvrstitev med deset. Nato bi bilo zanj bistveno lažje. Tako pa se občutki in glava tepejo. V zadnjem obdobju ima veliko dobrih skokov, zato ne smemo obupati. Pred novoletno turnejo bo še deset dni časa za trening in lahko se bo veliko naredilo. Fantje so dobro pripravljeni. Borimo se, vendar v vrhunskem športu ni lahko. Apetiti so veliki. Takšni rezultati bi bili pred več leti dobrodošli, zdaj ne. S potrpežljivostjo in pozitivno naravnanostjo morajo pravi rezultati priti. Večina skakalcev ni takšnih rutinerjev kot Jernej Damjan. Vsa čast za zmago. On je izjemen tekmovalec, zelo inteligenten. Upam, da bo nadaljeval tako," se je razgovoril Grilc.

"Bolj boli, ker dva funkcionirata, trije ne, čeprav smo vložili veliko dela"

Jernej Damjan je najprijetnejše presenečenje uvoda zime. | Foto: Sportida Jernej Damjan je najprijetnejše presenečenje uvoda zime. Foto: Sportida Nikakor se skoki ne uspejo sestaviti niti pri Anžetu Lanišku, je pa zato pozitivno presenečenje od A-reprezentantov Anže Semenič, ki je v Nižnjem Tagilu z devetim mestom skočil do rezultata kariere. "Zame ni, ker je tudi on dobro treniral in skakal na treningu. Tudi drugi so boljši na treningu, a na tekmi niso na tej ravni. Bolj boli, ker dva funkcionirata, trije pa ne in veš, da je bilo vloženega veliko dela," je dodal Grilc.

Od tistih, ki nimajo statusa prvokategornikov, najbolj izstopa Jernej Damjan – z zmago, desetim in osemnajstim mestom je sedmi skakalec začetka sezone. Pretekli konec tedna v Nižnjem Tagilu se je 17-letni član mlade A-reprezentance Timi Zajc premierno zapisal med dobitnike točk, zbira pa jih tudi njegov kolega iz ekipe Tilen Bartol.

Uvrstitev v sv. pokalu Ime Št. točk v sv. pokalu Član reprezentance
7. Jernej Damjan 139 B-reprezentanca
19. Anže Semenič 53 A-reprezentanca
24. Peter Prevc 39 A-reprezentanca
26. Timi Zajc 31 mlada A-reprezentanca
30. Tilen Bartol 18 mlada A-reprezentanca
/ Robert Kranjec 0 A-reprezentanca
/ Jurij Tepeš 0 A-reprezentanca
/ Anže Lanišek 0 A-reprezentanca

 

Ne spreglejte