Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 1. 2018,
11.56

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Pjongčang 2018 svetovni pokal Julia Mancuso

Petek, 19. 1. 2018, 11.56

6 let, 3 mesece

Julia Mancuso

Presenečenje? Poslavlja se "Super Jules", in to v slogu superjunakinje.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Potem ko je dolgo računala na to, da se bo kvalificirala za nastop na olimpijskih igrah v Pjongčangu, ki bi bile že njene pete, je ameriška alpska smučarka Julia Mancuso vendarle morala priznati premoč tekmic in bolečin v kolku, ki jo pestijo že dlje časa. Na smuku v Cortini d'Ampezzo, kjer je zmagala Italijanka Soffia Goggia, je še zadnjič zapeljala v smučini svetovnega pokala.

Tako se je poslovila Julia Macuso. | Foto: Reuters Tako se je poslovila Julia Macuso. Foto: Reuters

Julia Mancuso, ena najbolj simpatičnih smučark v snežni karavani, se je po progi zapeljala kot superjunakinja, kar sovpada z njenim vzdevkom Super Jules. Obenem je znova potrdila, kar je bilo jasno že ob njenih številnih predhodnih nastopih – da je drugačna. Vselej se je namreč razlikovala od klasičnih "šablonskih" smučark, odlikovali so jo tudi izjemni rezultati, predvsem pa tekmovalna vsestranskost.

33-letna Američanka svojo superiornost dokazuje s kar štirimi olimpijskimi medaljami v domači vitrini, od tega tudi z eno zlatega leska. Leta 2006 je na svojih drugih olimpijskih igrah v Torinu osvojila naslov olimpijske prvakinje v veleslalomu, štiri leta pozneje je bila v Vancouvru druga v smuku in v kombinaciji, leta 2014 v Sočiju pa je, zdaj je to že jasno, na svojih zadnjih olimpijskih igrah osvojila bronasto odličje v kombinaciji. S štirimi olimpijskimi medaljami je Mancusova najuspešnejša ženska predstavnica v alpskem smučanju v reprezentanci ZDA. Lindsey Vonn ima "le" tri olimpijska odličja.

Julia Mancuso | Foto: Reuters Foto: Reuters

Julia je v svetovnem pokalu zbrala kar 399 nastopov, dva manj od dolgoletne tekmice in tudi prijateljice Tine Maze. Kar 36 od teh nastopov se je končalo na stopničkah za zmagovalke. Na najvišji je stala sedemkrat.

Nazadnje je na najvišji tekmovalni ravni nastopala leta 2015, sledile pa so zdravstvene težave, zaradi katerih je izpustila celotno sezono 2015/16 in precejšen del sezone 2016/17. Letos se je poskušala vrniti, a kmalu spoznala, da po težavah s kolkom preveč zaostaja za svetovno konkurenco.

Fotogalerija
1 / 10

"S težkim srcem ..."

"To je bila epska bitka s poškodbo kolka. Tri leta sem vložila v to, da bi se vrnila v tekmovalno areno in nastopala na najvišji tekmovalni ravni ter na svojih petih olimpijskih igrah. Med tem izzivom je bilo kar nekaj obetavnih dni. Žal na koncu želenega napredka ni bilo. Ponosna pa sem, da sem se borila vse do konca. Poslavljam se s težkim srcem. Hkrati sem hvaležna za neverjetne priložnosti in izjemna prijateljstva," je ob slovesu zapisala vselej nepredvidljiva Američanka, ki bo marca dopolnila 34 let.

Odločitev, da svojo športno pot sklene ravno v Cortini, je delno tudi simbolična. Prav tu je namreč leta 2006 prvič stala na zmagovalnem odru.

Svojo odločitev je sporočila prek družbenih omrežij:

 

Today will be my last race. I have lots of fun photos, and I'm sure there will plenty more today (watch the race!) bib 31 :) but I think this one says it all. I stood proud and tall in this years Olympic Uniform. I believed anything would be possible, and this journey shooting for the moon, left me with many bright stars. 💫 so here you go! It has been an epic battle with my hip injury, and the past 3 years I have put everything into returning to competition at the highest level and the goal to reach my 5th olympics. There have been really promising days during this challenging process and I have kept my spirits up despite many who questioned and doubted me. Sadly I haven’t found the progression to compete with the best in world again but I’m proud to have fought until the very end. It is with a heavy heart I have to say goodbye to ski racing, but I do so also with a very Full heart. I'm so grateful for all of the incredible opportunities I've been provided and the amazing friendships I've formed along the way. Thank you to my family, sponsors and my team for believing in me, my doctors, fans and especially my husband who has supported me through these difficult times. I'm happy that I get to ski my last race here in Cortina - one of my favorite stops on tour. I had my first podium here, and now I get to say farewell. I’m excited to see where skiing and life’s adventure will take me next! Thank you @spyderactive @pocsports @stockli_1935 @kttape @gopro @squawalpine @swix_sport @lesserevilsnacks @hiballenergy @usskiteam @lange_boots

A post shared by Julia Mancuso (@juliamancuso) on

Poslovila se je tudi Maria Pietilae Holmner

Nekaj dni pred dolomitskim šovom Mancusove je slovo od bele karavane, resda precej manj odmevno, naznanila tudi Maria Pietilae Holmner. Tudi Švedinjo so v odločitev prisilile zdravstvene težave, zaradi katerih je ostala brez olimpijskega vizuma. V kar 15-letni karieri na najvišji tekmovalni ravni je osvojila tri kolajne na svetovnih prvenstvih, slavila tri zmage v svetovnem pokalu in se skupno desetkrat zavihtela na stopničke.

Ne spreglejte