Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
26. 5. 2016,
12.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Natisni članek

Peter Slatnar Peter Prevc Peter Prevc Sara Takanaši Anders Fannemel Richard Freitag Taku Takeuči Slatnar smuči skoki

Četrtek, 26. 5. 2016, 12.04

6 let, 6 mesecev

Pred vami so nove smuči, s katerimi bo skakal Peter Prevc (video)

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Slovenski podjetnik Peter Slatnar je razkril nove skakalne smuči, s katerimi bosta v prihodnji sezoni med drugimi skakala tudi najboljša iz pretekle zime, Slovenec Peter Prevc in Japonka Sara Takanaši. Njegovih smuči so si zaželeli tudi Nemci, Norvežani, Japonci …

Ko je podjetje Elan sporočilo, da bo prenehalo izdelovati skakalne smuči, je to dvignilo veliko prahu. Kar naenkrat je proizvajalec, katerega ime je Peter Prevc s svojimi izvrstnimi dosežki v zadnji sezoni ponesel v svet, proizvodnji skakalnih smuči zaradi izgube prižgal rdečo luč. Zdaj je najboljši skakalec zime dobil nove smuči.

Poglejte nove smuči, s katerimi bosta skakala Prevc in Takanašijeva

Priložnost je v nastalem položaju videl Slovenec, ki je v skakalnem svetu že povzročil revolucijo pri opremi. Peter Slatnar je mož, ki si je upal ugrizniti v kislo jabolko. Njegove vezi imajo na svojih smučeh vsi najboljši skakalci, na trg bodo prišli tudi njegovi novi karbonski čevlji, nove bodo zdaj še smuči.

Logotip v črki S, ki je načrtovano odrezan pod kotom 45 stopinj

Ob koncu aprila se je slovenski podjetnik spoprijel z izzivom, ki bo v skakalni svet prinesel novost. Smuči so v večji meri bele barve, zgornji del je moder, napis Slatnar pa črn. Prav tako je na smučeh logotip v obliki črke S, ki je odrezan pod kotom 45 stopinj, enako kot vrhnji del smučke – zadnji je odrezan po pravilih Mednarodne smučarske organizacije (FIS).

Pri Petru Slatnarju je zaposlen tudi nekdanji skakalec Rok Urbanc (levo), ki mu je v veliko pomoč. | Foto: Pri Petru Slatnarju je zaposlen tudi nekdanji skakalec Rok Urbanc (levo), ki mu je v veliko pomoč.

"Z novimi smučmi ne bi radi capljali za konkurenco, ampak bi radi narekovali tempo tako kot pri okovju. Novost bo kaseta, v kateri je svinčena utež, ki je že zdaj prisotna v zadnjem delu smuči, vendar je fiksna. Pri naših smučeh boš lahko s premikanjem kasete spreminjal težišče. Tako bomo namesto izdelave treh vrst smuči vse skupaj rešili z enim parom. Skakalec si bo lahko pri vsaki smučki posebej spreminjal težišče. Druga novost je premaz za spodnji del smuči. Tu imamo prednost. Smuči se na ledu zažgejo, kot bi jih zažgal z gorilnikom. Peter Prevc je v Planici že preizkušal smuči s tem namazom, ki se je odlično obnesel. Povečata se drsna masa in hitrost do 0,5 kilometra na uro. Smuči so prav tako bolj vzdržljive, zato jih ni treba servisirati in na novo mazati. Dobrodošla bo tudi za mokre smučine, saj odbija vodo," je Slatnar spregovoril o novosti pri smučeh.

S čim se ukvarjajo v podjetju Slatnar?

- proizvodnja športne opreme (smučarski skoki, turno smučanje, smučarski teki, športno strelstvo (nove krogle – zrno), razvijajo tudi za lovstvo, a ne za vojsko
- avtomobilska industrija (struženi deli za zavorne sisteme za koncern Volkswagen – vsi avtomobili, ki spadajo pod njega, torej Audi, Seat, Rover, BMW, Porsche)
- letalska industrija (za Airbusova kolesa izdelujejo veliko struženih in rezkanih delov, prav tako za Albatross Fly, ki za Pipistrel Iva Boscarola izdeluje trupe)

Prevca z razlogom niso odpeljali k Fischerju

Dvomov o tem, ali bo Peter Prevc z Elana presedlal na Slatnar, ni več. V prihodnji sezoni bo poleg njega na novih smučeh letela tudi Sara Takanaši, najboljša skakalka. Japonka je bila s starši že v Sloveniji, saj so hoteli nadaljevati Elanovo zgodbo s Slatnarjem, ki ga v skakalnem svetu dobro poznajo in predvsem cenijo.

Napis v ruščini in japonščini, da bodo njegovo ime lažje prebrali tudi v teh dveh vzhodnih državah. | Foto: Napis v ruščini in japonščini, da bodo njegovo ime lažje prebrali tudi v teh dveh vzhodnih državah.

Družina Takanaši pa je imela določene zahteve oziroma želje: "Kombi bi radi brezplačno polepili v naše barve. Za novo sezono bi radi šest parov smuči in okovje, z izdelovalcem tega smo že sodelovali. Prav tako bi radi vreče za smuči, torbo za prtljago, nahrbtnik za opremo, brezrokavnike, da se bodo lahko poenotili …"

Nato se je dotaknil Prevca in sodelovanja z njim: "Petru je v interesu, da ima takšne smuči, kot jih je imel zdaj, ali celo boljše. Želi tudi, da ima blizu servis … Na Smučarski zvezi Slovenije (SZS) so dejali, da bi se lahko usedli v avto, se odpeljali k Fischerju in vprašali, koliko dajo za Petra. Povsem logično je, da bi ga vsi radi vzeli, ker je velika reklama. A so na SZS rekli, da zaupajo meni in da stojijo za menoj."

"Poznam te, kako si zvit"

Zanimanje za njegove smuči vlada tudi v tujini. Med bolj znanimi skakalci jih bodo preizkusili svetovni rekorder v poletih, Norvežan Anders Fannemel, Nemec Richard Freitag, Japonec Taku Takeuči in drugi. Slatnar naj bi imel v svetovnem pokalu od 15 do 20 skakalcev. Lani je na Elanovih smučeh skakalo približno osem tekmovalcev.

Njegove vezi uporablja večina skakalcev v svetovnem pokalu, zdaj bo skušal ritem držati tudi pri smučeh. | Foto: Njegove vezi uporablja večina skakalcev v svetovnem pokalu, zdaj bo skušal ritem držati tudi pri smučeh.

"Verjetno jih bo imel eden iz nemške A-reprezentance. Smuči so naročili dva Nemca, dva Norvežana, trije Japonci, Čeh, Poljak, dobil se bom tudi z Avstrijci. Poklical me je trener nemške reprezentance Werner Schuster in mi dejal, da če sem se jaz poglobil v smuči, zagotovo ne bodo takšne, kot so bile prejšnje Elanove. 'Poznam te, kako si zvit. Verjamem, da bodo smuči boljše, zato ne bi radi česarkoli zamudili,' mi je dejal. V interesu so nam dobri skakalci, saj bi radi začeli od zgoraj navzdol in ne od najslabših proti najboljšim."

"Ne moremo računati le na Prevca"

S takšno prodajo, kot jo je imel lani Elan, bo lahko sponzoriral najboljše in jim ponudil sto parov smuči. Za proizvodnjo je dobrodošlo, da se je otresel dveh finančnih bremen. Aljoša Branc, ki je bil Elanov človek za mažo smuči, je zdaj pod okriljem SZS, vodja proizvodnje pri Elanu za nordijske smuči Toni Justin pa bo še naprej na plačilni listi Elana.

Podjetje Slatnar je bilo ustanovljeno leta 1971. Peter Slatnar ima trenutno dve podjetji, enega vodi on, drugega oče. "Čez poletje bomo pripravili dokumente in bomo obe podjetji združili. Stružni del bomo zaprli in šli skupaj," je povedal Slatnar. | Foto: Podjetje Slatnar je bilo ustanovljeno leta 1971. Peter Slatnar ima trenutno dve podjetji, enega vodi on, drugega oče. "Čez poletje bomo pripravili dokumente in bomo obe podjetji združili. Stružni del bomo zaprli in šli skupaj," je povedal Slatnar.

Za konec je spregovoril še o ciljih za prihodnjo sezono. "Okoli stopničk moramo nenehno imeti enega skakalca. Tu ne mislim, da bo Peter nosil vse breme. Lahko je sicer nenehno na odru za zmagovalce, lahko pa se zgodi, da se ne bo uvrščal med najboljših deset, ker je to nova sezona. Ne moremo računati le nanj. Še kdo mora priti. Od teh 15 skakalcev bi bilo dobrodošlo, da bi imeli dva med prvimi desetimi," razlaga Slatnar, ki bi rad prišel tudi v norveški "pool". Za tega mora plačati tri tisoč evrov, da bi lahko nato v tej skandinavski državi prodajal smuči: "Norveška mi je v interesu, saj je dober trg in ima veliko otrok (ki se ukvarjajo s smučarskimi skoki, op. p.). Fannemel je magnet. Tudi naš Peter je tam priljubljen. Govora je o prodaji 100–200 otroških smuči in to bi se nam obrestovalo."

Ne spreglejte