Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
22. 2. 2013,
11.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Petek, 22. 2. 2013, 11.47

8 let

Pred Tino le Regina Sterz

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tina Maze je z drugim časom drugega treninga pred sobotnim smukom svetovnega pokala v Meribelu podkrepila svojo vlogo za nov vrhunski rezultat.

V začetku meseca je minilo že kar pet let od doslej edine zmage Tine Maze v smuku. Leta 2008 je v St. Moritzu presenetila s štartno številko 47, tokrat, v soboto bo v Meribelu potekal šesti smuk sezone, pa njena zmaga ne bi bila nikakršno presenečenje. Prej nasprotno, 29-letna Črnjanka je z vrhunskima predstavama na treningih dokazala, da je povsem osvojila olimpijsko progo Roc de Fer, kot vse kaže, pa ima zelo hitre tudi smuči.

Po najboljšem času na četrtkovem treningu jo je ob drugem soočenju z 2660 metrov dolgo francosko progo prehitela le Regina Sterz. Avstrijka, ki je v večjem delu svoje kariere nastopala s slavnim smučarskim priimkom Mader, je prvo damo svetovnega pokala prehitela za 49 stotink sekunde, še 29 stotink sekunde počasnejša je bila izkušena Američanka Julia Mancuso, skupino tekmovalk v manj kot sekundi pa na četrtem mestu zaključuje Viktoria Rebensburg. Nemki nato sledi zanimiva druščina. Peto mesto je namreč zasedla trenutno druga smukačica svetovnega pokala Stacey Cook, mesto za njo je pristala svetovna prvakinja Marion Roland, takoj za njo pa že najdemo Maria Höfl-Riesch. Slednja bo na dveh tekmah ob koncu tedna (po sobotnem smuku bo namreč v nedeljo na sporedu še superkombinacija) skušala vsaj za kakšen teden prestaviti dokončno odločitev o dobitnici velikega kristalnega globusa. Izračun je sicer nadvse preprost. Če bi Mazejeva v Meribelu osvojila vsaj trinajst točk več od omenjene Barvarke, Anna Fenninger pa ob tem skupno ne bi vknjižila 90 točk več od Slovenke, dvomov ne bi bilo več. V nasprotnem primeru pa se bo (dokončna) odločitev selila v Garmisch-Partenkirchen.

Na zadnjih treh smukih sezone pa se utegne razplamteti tudi hud boj za smukaški globus, ki je bil v zadnjih petih letih last Lindsey Vonn. Nesrečno poškodovana Američanka sicer še vedno prepričljivo vodi v seštevku najhitrejše discipline, saj ima s 340 točkami kar 129 točk prednosti pred rojakinjo Cookovo. Vsaj teoretično bi do globusa lahko prišlo še kar 26 smučark, seznam realih "napadalk" pa je nekoliko skromnejši. Poleg Cookove resno grožnjo predstavlja prav Mazejeva, ki je s 189 točkami trenutno tretja, a ima močno skupino zasledovalk – Alice McKennis (180 točk), Anna Fenninger (179), Leanne Smith (167), Daniela Merighetti (164) … Ob tem je zanimivo, da ima Tina povsem realne možnosti, da prav v vseh disciplinah sezono zaključi med najboljšimi tremi ali po sanjskem scenariju kar z globusi, kar bi bil dosežek brez primere. Trenutno ima že zagotovljen veleslalomski globus, vodi v superveleslalomu, druga je v slalomu in tretja v smuku.

Ne spreglejte