Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
11. 12. 2015,
16.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Planica Planica Petra Majdič Franci Petek skoki teki

Petek, 11. 12. 2015, 16.19

8 let

Pogled na Planico: "To so bile sanje"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenija se lahko od danes uradno hvali z vrhunskim nordijskim centrom. Planica se bohoti v vsej veličini, o njenih lepotah in prihodnosti pa sta spregovorila Petra Majdič in Franci Petek.

Del slovesnega odprtja nordijskega centra sta bila tudi Petra Majdič in Franci Petek, ki sta ambasadorja Planice pri kandidaturi za nordijsko svetovno prvenstvo.

Svetovni prvak iz Predazza 1991 se je spustil po jeklenici (zip-linu) in slovensko trobojnico predal Petri, s tem pa se je začelo uradno odprtje nordijskega centra v Planici, ki je stal 40 milijonov evrov. "Zip-line je bil nekaj posebnega in v veliko čast mi je, da sem aktivno sodeloval pri odprtju športno-turistične infrastrukture. Nordijski center so bile sanje. Zdaj je na nas Slovencih, da Planico pravilno promoviramo in uporabljamo," je po opravljeni nalogi dejal Petek.

"Prejšnja faza je morala biti, da smo prišli do tega, kar imamo zdaj"

Danes je imel posebno priložnost, da si je povsem od zgoraj ogledal, kakšen je videti nov slovenski ponos, saj se je spustil z vrha Letalnice bratov Gorišek: "Ko je enkrat vse končano in urejeno, je videti lepo zastavljeno. Kot je treba … Tudi tista faza prej je morala biti, da smo prišli do tega, kar imamo zdaj," je povedal Petek. S tem je mislil na propadanje skakalnic v dolini pod Poncami, kar je zdaj le še zgodovina.

Za našo najboljšo smučarsko tekačico je imelo petkovo doživetje dodaten poseben predznak: "Zelo sem vesela, da nisem prihajala v Planico prej, ko je bila v gradnji. Dejali so mi, naj počakam, da bo zgrajena. Čakala sem, da bi jo občutila v zimski kulisi. In sem jo. Fotografije so eno, vzdušje pa je nekaj posebnega. Lahko si predstavljam, kako bo čez nekaj tednov na tekih in potem marca na skokih, in tega se izjemno veselim."

Ko je bila dobitnica olimpijskega brona v Vancouvru še aktivna tekačica, je trenirala tudi v Planici, takrat pa si ni predstavljala, da bo v Planici zraslo nekaj tako mogočnega in lepega, kot je sedem skakalnic, letalnica in tekaški center: "Res si nisem. Tek na smučeh ni bil na visokem piedestalu, kot je trenutno. Prvi veliki koraki za preporod teka na smučeh so bili na Rogli. Po dolgih letih smo dobili svetovni pokal nazaj. Takrat so se sprožile misli, da sanjamo. Dobili smo modern center. Zdaj so nordijsko družino ponovno združili v Planici. Verjamem, da bo za tek na smučeh lažje. Na Rogli bomo imeli nadmorsko višino, v Planici pa možnost umetnega snega, umetnih prog. Upam, da bo to zadostovalo, da bomo ohranili naslednje rodove močne."

Majdičeva verjame, da bo šport spet zmagal in Planica z njim

S Petkom bosta imela letos spet pomembno vlogo. V Mehiki, kjer bo kongres Mednarodne smučarske organizacije (FIS), bodo med drugim izbirali organizatorja nordijskega prvenstva za leto 2021. Planici je dvakrat že spodletelo, obakrat ob kandidaturi pa nordijskega centra sploh še ni bilo.

"Iskreno povedano, mislim, da je bil to razlog. Nenehno so govorili: imate makete, vendar ne stoji. Niso verjeli, da bo nordijski center stal. Zdaj stoji in verjamem, da bo zelo močan argument. Drug argument so ljudje, ki naredijo dogodek srčen. Slovenci bomo tukaj zagotovo zmagali z ljudmi. Pri zadnji kandidaturi sem bila zelo razočarana, to pa zato, ker sem si srčno želela, da bi bili uspešni. Po naravi sem naivna oseba in verjamem, da mora na koncu šport zmagati. Mislim, da je čas, da zdaj zmaga," je Majdičeva dala lepo popotnico za jubilejni 50. kongres FIS, ki bo 9. junija v Cancunu.

Ne spreglejte