Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
20. 8. 2015,
13.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Čile priprave

Četrtek, 20. 8. 2015, 13.36

7 let, 12 mesecev

Pobeg v zimo z debelo tono opreme

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po krajšem prilagoditvenem treningu na ledeniku Stelvio se je šestčlanska slovenska moška smučarska ekipa za hitri disciplini odpravila na enomesečne priprave v Čile.

Tako kot so obsežne priprave v La Parvi v Čilu postale sestavni del poletnih treningov slovenske moške smukaške reprezentance, tako dneve pred selitvijo na južno poloblo kot po pravilu v zadnjih letih zaznamujejo (ne)podpisane pogodbe med krovno smučarsko zvezo in tekmovalci. Zadnjim gredo v nos predvsem določila o samoprispevkih, s katerimi morajo krpati finančne vrzeli. Letos slika ni nič kaj drugačna, zato je selitev v Južno Ameriko tudi svojevrsten pobeg pred domačimi težavami.

"V Čilu se resnično lahko posvečamo zgolj smučanju. Pogoji so, kolikor slišim, v La Parvi dobri, tako da bomo lahko dokončno testirali opremo, pridobili pravo smučarsko kondicijo in se lotili tudi piljenja konkretnih smučarskih elementov," je tik pred odhodom dejal Boštjan Kline, eden od tistih, ki se nikakor ne morejo sprijazniti s sistemom participacij.

1,3 tone opreme za 26 smučarski dni

Poleg Klineta, v pretekli sezoni celo najboljšega slovenskega smukača, so se na južno poloblo podali še Klemen Kosi, Martin Čater, Rok Perko ter novinca v Čilu Štefan Hadalin in Miha Hrobat. V lastni režiji se jim bosta pridružila še Ven Florjančič in Tilen Debelak s svojo samostojno ekipo, medtem ko je Andrej Šporn, ki po aprilski poškodbi ahilove tetive še ni nared za vrnitev na sneg, ostal doma.

Smukaška druščina pod vodstvom glavnega trenerja ekipe za hitri disciplini Petra Pena je dobršen del opreme na jug poslala že pred časom. Skupna teža opreme znaša kar 1,3 tone. "Večje reprezentance imajo še težje potovalke," je ob tem pripomnil Pen, ki načrtuje 24 smučarskih dni, pri čemer se bodo Slovenci na terenu povezovali z Nemci, Francozi in Hrvatom Natkom Zrnčičem-Dimom.

Tudi s tekmovalnimi cilji

"Osnovni cilj je zelo preprost. Fante želim pripraviti do tega, da bodo smučali hitro in racionalno," pravi Pen, ki bo treninge sicer prilagajal tekmovalnim značilnostim posameznikov, v osnovi pa zagovarja koncept dveh stez. Na prvi bo postavljena proga za eno od hitrih disciplin, na drugi pa bodo postavljena veleslalomska ali celo slalomska vratca. "Veliko bo prehajanj z daljših na krajše smuči, pomembna pa bo tudi kilometrina na snegu. Terene dobro poznamo. Lahko rečem, da v La Parvi resda nimamo luksuznih pogojev, a pomembno je, da na snegu dobimo, kar potrebujemo," poudarja Pen.

A čeprav je osnovni cilj šesterice kakovostna priprava na novo tekmovalno sezono, ki se bo za specialiste za hitri disciplini začela šele ob koncu novembra, pa glavni trener ne skriva niti rezultatskih ambicij. Tekmovalci se bodo namreč udeležili niza tekem južnoameriškega pokala, ki ob primerni mednarodni konkurenci prinaša tudi priložnost za popravljanje položajev na lestvici Mednarodne smučarske zveze, ki je naposled tudi kriterij za razdeljevanje ugodnejših štartnih številk v svetovnem pokalu.

Ne spreglejte