Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
2. 3. 2015,
10.42

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petter Northug Katja Višnar

Ponedeljek, 2. 3. 2015, 10.42

8 let, 3 mesece

Po štirih zlatih medaljah ga čaka 50 dni zapora, Katja Višnar je pričakovala več

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V nedeljo se je končalo jubilejno, 50. nordijsko svetovno prvenstvo v Falunu, kjer se je vse odvijalo po norveških notah. Junak prvenstva pa je bil nihče drug kot Petter Northug.

Kot že celotno sezono so tudi na svetovnem nordijskem prvenstvu v Falunu norveški tekači in tekačice prikazali veliko prevlado. Preostali tekmovalci so lahko le dvigovali obrvi in nemočno spremljali veliko premoč Norvežanov. Od dvanajstih tekaških preizkušenj so gledalci lahko kar devetkrat slišali norveško himno.

Petter Northug ima že 13 zlatih medalj s svetovnih prvenstev

Junak svetovnega prvenstva je Petter Northug, ki je osvojil kar štiri zlate medalje. Skupaj ima že trinajst zlatih medalj s svetovnih prvenstev, s čimer se je vpisal v zgodovino teka na smučeh. V nedeljo je v ciljnem šprintu dobil tudi prestižno 50-kilometersko preizkušnjo. "Počutim se sijajno. Ta preizkušnja na 50 kilometrov je morda najpomembnejša, najbolj prestižna. Super je, da mi je uspelo. Veliko dela sem vložil v vse skupaj, imel sem občutek, da sem za Falun dobro pripravljen," je po četrtem zmagoslavju na Švedskem dejal norveški tekaški as. Norveški športni junak pa po prvenstvu odhaja v zapor. Zaradi povzročitve prometne nesreče v vinjenem stanju in pobega s kraja nesreče ga čaka prestajanje zaporne kazni. Northug naj bi v zaporu preživel 50 dni.

Tudi sicer je bila v smučarskih tekih najuspešnejša norveška reprezentanca, ki je osvojila neverjetnih 14 medalj. Šest so jih dobili v moški konkurenci (štiri zmage), še bolje pa so se odrezale ženske, ki so na stopničkah stale kar osemkrat (pet zmag).

Višnarjeva ni imela pravih smuči

Slovenska reprezentanca je na prvenstvo odšla brez bronaste olimpijke iz Sočija Vesne Fabjan, ki se počasi vrača po operaciji srca. Prav tako pa Slovenija v smučarskih tekih ni imela predstavnika v moški konkurenci. Najmočnejše orožje v slovenski reprezentanci je bila zagotovo Katja Višnar. Blejka je imela zelo visoke cilje v šprintu v klasični tehniki, vendar je tekmovanje končala v solzah, saj je osvojila zanjo preskromno 11. mesto. Forma je bila dobra, a smuči niso bile prave. "Težko bom šla čez tole, vse sem delala za to tekmo, tudi zelo dobro sem se počutila, ampak žal s takimi smučmi, kot sem jih imela v polfinalu, nisem mogla pokazati teka kot v četrtfinalu, premalo je bilo oprijema, tudi če sem šla iz štarta na polno in bila prva in naredila vse, kar sem lahko, v klanec ni šlo. S serviserji se bomo morali usesti in videt, zakaj se je to zgodilo, zelo sem razočarana. Tekme je konec, 11. mesto zame ni rezultat, ki bi si ga želela, danes sem bila sposobna več," je po tekmi povedala Višnarjeva.

Preostale slovenske predstavnice so nastopile nekako po pričakovanjih. Za najvidnejšo uvrstitev sta poskrbeli Katja Višnar in Nika Razinger, ki sta v ekipni tekmi dosegli deveto mesto. So se pa v slovenskem taboru zavedali, da bi rezultati lahko bili še boljši, če bi bili na prvenstvu Alenka Čebašek ali Vesna Fabjan.

Ne spreglejte