Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
20. 4. 2016,
12.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,18

1

Natisni članek

skoki Elan Peter Prevc Peter Prevc Sara Takanaši Toni Justin Ljubo Jasnič

Sreda, 20. 4. 2016, 12.00

6 let, 6 mesecev

Po šoku že imajo idejo, kako nadaljevati proizvodnjo skakalnih smuči, ki pa je povezana s financami

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,18

1

Novica, da Elan ne bo več izdeloval skakalnih smuči, je imela za slovenske prebivalce dodatno čustveno noto, saj imamo že vrsto let predznak smučarskega naroda. A tisti, ki so bili vpeti v pogon, ne mislijo pomahati kar z belo zastavo. Poraja se ideja, kako nadaljevati proizvodnjo skakalnih smuči znotraj Elanovih prostorov ali zunaj njih.

Peter Prevc in Japonka Sara Takanaši sta bila v pretekli sezoni osrednja skakalca, okoli katerih se je vse skupaj vrtelo. Osvojila sta veliki kristalni globus, naš skakalni šampion pa je povrhu vsega pa je med drugim postal še kralj novoletne turneje, osvojil zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v poletih in mali kristalni globus v razvrstitvi poletov. In oba sta skakala na Elanovih smučeh, ki je v torek naznanil, da je zaprl proizvodnjo skakalnih smuči. Za mnoge je bil to šok.

 

Vodja nordijskega programa pri Elanu je bil Toni Justin, ki je bil 30 let zadolžen za proizvodnjo, prodajo smuči … V celoten skakalni program so bili vpeti štirje ljudje, ki so v sodelovanju z razvojnikom in manjšo pomočjo same proizvodnje letno naredili prek 1000 parov skakalnih smuči. Od tega so jih v dogovoru z vodstvom porabili 250 za potrebe tekmovalcev, preostale pa prodali.

 

Za zagon proizvodnje od 150 do 200 tisoč evrov

 

Zdaj je vsega konec, a Justin ne obupava: "Časa za jokanje ni. Čim prej se moramo spraviti na zeleno vejo. Glavni cilj je, da poiščemo partnerja, ki bo pripravljen pomagati. Pa ne zato, da bodo slovenski skakalci v svetovnem pokalu tekmovali, saj lahko dobijo smuči tudi drugje, ampak je v prvi vrsti potreba po razvoju skakalnega športa pri mladih, novih tekmovalcih. Število teh se je po slovenskih klubih zelo povečalo. Tudi tuje reprezentance so po uspehih Petra, Sare, Eme Klinec, Domna Prevca … pokazale interes po naših smučeh. Ali bomo štartali ali ne, v tem trenutku še ne morem vedeti. Smo pa že globoko v aprilu in časa počasi zmanjkuje."

 

Toni Justin je pri Elanu kar 30 let skrbel za proizvodnjo, prodajo smuči ... | Foto: Toni Justin je pri Elanu kar 30 let skrbel za proizvodnjo, prodajo smuči ...

 

Kot pravi Justin, naj bi bilo od 150 do 200 tisoč evrov dovolj, da bi proizvodnja lahko začela spet funkcionirati: "Potrebujemo kapital, da bi začeli otroški program. Kar bi se prodalo, pa bi investirali v svetovni pokal."

 

Z Elanovim odhodom – zgodba s smučmi se je začela v prvi polovici 50. let prejšnjega stoletja - se je za nekatere porušil pomemben trikotnik, ki je bil v neposredni bližini, izpostavlja Justin: "V raidusu 30 kilometrov imamo proizvajalca dresov, okovja, do zdaj pa smo imeli še smuči. Mislim, da si boljšega servisa za eno panogo ne moreš privoščiti. Vse je bilo pred vrati."

 

Jasnič: Skušali se bomo dogovoriti, da bomo proizvodnjo zadržali v Sloveniji

 

Predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič obžaluje, da je prišlo do nastalega položaja, a ne misli sedeti križem rok in bo tudi sam zavihal rokave, da bi našli nekoga, ki bi bil pripravljen vložiti sredstva za nov zagon proizvodnje.

 

Ljubo Jasnič bo skušal prepričati kakšnega od sponzorjev, da bi vložil kapital za nadaljevanje proizvodnje skakalnih smuči pod okriljem slovenskih strokovnjakov, ki so razvijali smuči pri Elanu. | Foto: Ljubo Jasnič bo skušal prepričati kakšnega od sponzorjev, da bi vložil kapital za nadaljevanje proizvodnje skakalnih smuči pod okriljem slovenskih strokovnjakov, ki so razvijali smuči pri Elanu.

 

"Skušali se bomo dogovoriti, da bomo proizvodnjo ohranili v Sloveniji. Da bomo strokovno močno Elanovo ekipo zadržali skupaj, da se ne bo razletela in bomo proizvodnjo, če ne znotraj Elanovega dvorišča, zagnali kje drugje. Skušal bom opraviti razgovore s sponzorji, da vidimo, če imamo kakšne možnosti. Potem se bom pogovoril z delavci, ki so delali v Elanu, da dobimo njihove informacije. Tako bomo vedeli, kako se obrniti. Nato bo treba sprejeti odločitev znotraj Smučarske zveze Slovenije, ker je to vednarle velik projekt," razlaga Jasnič.

 

Klubi in podmladek bi lahko čutili največji udarec

"V Sloveniji imamo veliko registriranih tekmovalcev. Mlajši skakalci so bili v večini pri Elanu, ki nam je dal veliko smuči. Pred nami sta dve stvari: kako zapolniti vrh piramide - kakšne pogodbe in s kom jih skleniti. Tekmovalci bodo sprva hendikepirani, ker ne bodo vedeli, kaj imajo pod seboj. Drugi udarec je v spodnjem delu piramide, pri klubih in vzgoji mladih. Če bomo morali vse smuči kupiti v tujini, bo to za klube, ki so že zdaj obubožani, še večji udarec," se je Jasnič dotaknil temeljev slovenskega skakanja.

 

S težavami vsi proizvajalci skakalnih smuči

 

Če bo proizvodnja spet stekla in se bo za smuči uporabljalo drugo ime, bo treba za dovoljenje teh povprašati tudi Mednarodno smučarsko organizacijo FIS, pri kateri pa se bodo morali dodobra zamisliti, kako postaviti smernice za naprej. Dejstvo je, da je fluge.de že odstopil od proizvodnje skakalnih smuči, Sport2000 ima velike finančne težave, pojavljajo pa se tudi pri Fischerju, ki opremlja največ tekmovalcev.

 

S katerimi smučmi bosta v prihodnji sezoni skakala Sara Takanaši in Peter Prevc? | Foto: S katerimi smučmi bosta v prihodnji sezoni skakala Sara Takanaši in Peter Prevc?

 

"Po nekaterih informacijah imajo tudi pri Fischerju težave z nordijskim smučanjem, sicer bolj v tekaškem delu. Zaradi zelene zime jim je prodaja tekaških smuči padla. V bistvu celotna proizvodnja skakalnih smuči peša," opozarja Justin, ki je letos doživel 30. izvedbo novoletne turneje kot del Elanove ekipe. Ob teh besedah pa se bi moral pri FIS prižgati alarm, saj podjetja gledajo izključno na kapital in če se bo zalomilo tudi pri Fischerju, so lahko posledice za smučarske skoke velike.

 

Na katerih smučeh bosta v prihodnji sezoni skakala Prevc in Takanaši ter drugi skakalci, ki so imeli Elanove smuči, pa bo znano v prihodnjih mesecih. A za njiju ni bojazni, saj sta vendarle prvi imeni skakalnega športa.

Ne spreglejte