Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
11. 2. 2016,
11.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Primož Peterka

Četrtek, 11. 2. 2016, 11.48

6 let, 6 mesecev

Peterka bi za Prevca pripravil helikopter

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenija ima po sredinem dnevu dva skakalca, ki se lahko pohvalita s 15 zmagami. Peter Prevc in Primož Peterka sta junaka. "Verjamem, da Peter v tej sezoni še ni rekel zadnje besede," pravi Peterka.

Če smo še nedavno iskali skakalca, ki bi lahko nadaljeval uspešno delo Primoža Peterke, se je v zadnjih sezonah dokončno izoblikoval junak. Peter Prevc je mož, o katerem govori vsa Slovenija in se mu klanja celotna skakalna srenja.

V tej sezoni je izvrsten, nezaustavljiv. V svetovnem pokalu je skočil do devetih zmag, postal je kralj novoletne turneje, svetovni prvak v poletih, pred njim pa je še ena velika postojanka, na kateri bodo podelili veliki kristalni globus za najboljšega v svetovnem pokalu.

Peter je tehnično in psihološko zelo močan

V sredo je v norveškem skakalnem središču izenačil rekord Peterke, ki je v karieri skočil do 15 zmag v svetovnem pokalu. Moravški orel verjame, da bo 23-letni skakalec iz Dolenje vasi še v tej sezoni stopil pred njega: "Peter je tehnično in psihološko zelo močan. V takšni formi je, da četudi naredi napako, to še vedno zadostuje za zmago. Veselim se nadaljevanja sezone. Menim, da bo zmagal še na kakšni tekmi."

Peter je v izvrstni formi, v takšni je bil sredi devetdesetih tudi Primož, ko ga nihče ni mogel zaustaviti pri pohodu na skakalni vrh, kjer sta ga pričakala dva velika kristalna globusa ter pokal za osvojeno novoletno turnejo. "Takrat sem vedel, da sem preprosto dober. Na nobeno tekmo me ni bilo strah iti. Predstavljam si, da je tudi on v takšnem stanju in ima občutek, da si želi tekmovati. Stabilen je in tako dober, da ga trema ne more zmotiti," razlaga Primož, ki je že nekaj let trener v ženski članski skakalni reprezentanci.

Razlika med Primožem in Petrom je ta, da je prvi svoje uspehe dosegel v rani mladosti, saj je bil komaj polnoleten. Pravi pa, da je tudi on čutil pritisk, ki nastane ob uspehih športnikov: "Pritisk je bil, vendar je treba vedeti, da sem bil jaz zelo mlad, poln energije. Sicer pa dokler sezona poteka, si nenehno na poti in pritisk čutiš tudi tista dva dneva med tednom, ko si doma. Prav je, da greš od doma in delaš svoje."

"Letošnja Planica? Ojoj … Petru morajo zorganizirati, da bo imel svoj mir"

Ko je bil Peterka na vrhuncu, je v Sloveniji vladala prava navijaška evforija, ki je prisotna tudi zdaj ob Prevčevih uspehih. Množica ljudi je romala v Planico in z njim pozdravila velike uspehe za slovensko skakanje.

ič drugače ne bo letos, saj gredo vstopnice za slovensko marčevsko norost, kot poimenujejo planiški skakalni praznik, kot za med. Ker prednost Prevca pred drugim Severinom Freundom znaša že velikih 443 točk in ker vse poti vodijo v to smer, da bo v dolini pod Poncami letos le dvignil veliki kristalni globus visoko v zrak, se v Planici pričakuje eksplozija navdušenja.

O tem, kaj tam čaka Petra, pa je spregovoril njegov starejši kolega: "Stojišča za soboto in nedeljo so že razprodana. Ojoj … Spomnim se, da so me takrat peljali s helikopterjem. Menim, da bi bilo za Petra najbolj smotrno, če mu organizirajo kaj podobnega. Tako bo imel svoj mir in se bo pripravil na nedeljsko tekmo, ki bo zadnja v sezoni."

Da se je zgodil Peter Prevc, gre zasluga tudi dobrim pogojem za smučarske skoke v Sloveniji, kar Peterko najbolj razveseljuje: "Ponosen sem, da smo vsi skupaj začeli vzpostavljati sistem. V času mojega skakanja se je začelo s šolo v Kranju. Eno leto pred mano je bila prva skupina na srednji ekonomski šoli. Zdaj se nadgrajuje. Toliko je mladih skakalcev, da je poln že en razred. To je sistem, ki nam ga zavidajo tujci. Ponosen sem, da sem bil na začetku zraven in da se je stvar obrnila. Takrat smo mi gledali čez mejo v Avstrijo, bili nevoščljivi in se učili od njih. Trenutno je položaj obrnjen."

Ne spreglejte