Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
17. 1. 2016,
19.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Goran Janus skoki poleti zlata medalja infografika

Nedelja, 17. 1. 2016, 19.20

6 let, 6 mesecev

Peter Prevc z zlatimi krili uganka za vse

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zrelost je tista beseda, ki je prišla pri Petru Prevcu v tej sezoni v ospredje. Zdržal je tudi drugi pritisk večjega tekmovanja in po novoletni turneji osvojil še naslov svetovnega prvaka v poletih.

Slovenski orel Peter Prevc šteje vsega 23 pomladi, na skakalnici pa deluje kot največji rutiner. Njegova osredotočenost in mirnost sta vidni na vsakem koraku. Okolica ga ne zanima kaj dosti, skoki so tisto, kar postavlja v ospredje.

V svetovnem pokalu je že sedmo sezono, v tem času pa si je nabral ogromno izkušenj. Če dodamo talent in trdo delo, ki ga je v skoke prinesel iz domačega okolja, se rezultat odraža v medaljah na največjih tekmovanjih.

V tej sezoni je dokončno dozorel, si nadel zlata krila in prislužil naziv šampion. Najprej je prestal težko psihološko bitko na novoletni turneji, zdaj pa je z dvema rekordoma letalnice poletel še do naslova svetovnega prvaka v poletih. Kulm je njegova srečna postojanka, saj se je tu veselil prve zmage v svetovnem pokalu.

"Ta sezona se zelo dobro razpleta"

Da je trenutno vladar skakanja in izjemno cenjen, smo lahko v zadnjih dneh bivanja v Avstriji videli na vsakem koraku. Ko beseda z domačini nanese na našo domovino, nemudoma izstrelijo ime Peter Prevc in se mu začnejo priklanjati ter govoriti v superlativih. Celo Rus, ki je prišel iz Sočija in dela v enem od hotelov v Bad Mitterndorfu (vasica zraven letalnice na Kulmu), je vedel, da je slovenski junak v tem trenutku najbolj vroče ime v skakalnem svetu. "Navijal bom zanj," je dejal pred začetkom svetovnega prvenstva.

A za Prevca se z novim velikim uspehom sezona še ni končala. Pred njim je zadnja postojanka, veliki kristalni globus, ki ga prejme najboljši v svetovnem pokalu. Lani se mu je izmuznil iz rok, letos pa je na odlični poti, da si ga prilasti, saj ima po 12 od skupno 31 tekem (za odpadli v Kuusamu še ni znano, ali ju bodo nadomestili na kakšnem drugem prizorišču) že velikih 245 točk prednosti pred Nemcem Severinom Freundom.

"Ta sezona se zelo dobro razpleta. Novoletna turneja je bila izjemna. Zelo sem vesel, da sem tudi na Kulmu pokazal toliko dobrih poletov in obstal na smučkah ter osvojil naslov svetovnega prvaka," je Peter komentiral potek sezone.

Peter bi lahko postal edini, ki bi bil v isti sezoni kralj turneje in svetovni prvak v poletih ter osvojil veliki kristalni globus

Skakalec iz Selške doline bi lahko v zgodovini skakanja spisal še eno veliko poglavje. Nikomur še ni uspelo, da bi v eni sezoni osvojil novoletno turnejo, postal svetovni prvak v poletih in osvojil veliki kristalni globus. Dieter Thoma (leto 1990), Kazujoši Funaki (1998) in Sven Hannawald (2002) so pred Petrom osvojili prvi dve lovoriki, za zadnje dejanje pa jim je nato zmanjkalo moči.

In kako se bo Peter lotil nadaljevanja svetovnega pokala in posledično boja za veliki kristalni globus? "Mentalno in fizično moram biti močan vsaj dva meseca. Do konca sezone se bo še veliko dogajalo. Zanimivo bo in veliko bomo potovali," odgovarja Prevc.

Zasluge za njegove uspehe si lasti tudi celotna strokovna ekipa na čelu z glavnim trenerjem Goranom Janusom. Prav Janus je tisti, ki je poskrbel, da so se skoki pri nas dvignili na bistveno višjo raven. S svojo ekipo, s katero sodeluje že od časov B-reprezentance, je prišel na čelo slovenskih skokov leta 2011, nato pa so se začeli svetlejši časi slovenskega skakanja. Optimizem in sproščenost sta njegova pomembnejša aduta, ki se prenašata tudi na skakalce.

"Cilj je rumeno majico pripeljati v Planico"

Pod njegovim vodstvom je najprej Robert Kranjec postal svetovni prvak v poletih leta 2012 v Vikersundu, ekipa se je na Norveškem veselila še brona na ekipni preizkušnji.

Nato je prišel čas Petra Prevca, ki je najprej pobral srebrno in bronasto medaljo na nordijskem svetovnem prvenstvu leta 2013 v Val di Fiemmeju, z istim kompletom medalj pa se je vračal tudi z olimpijskih iger iz Sočija 2014. Tistega leta je bil bronast še na svetovnem prvenstvu v poletih. Zlati čas pa je za našega najboljšega skakalca prišel v tej sezoni, v kateri je osvojil prestižno novoletno turnejo in zdaj postal še svetovni prvak v poletih.

Slovenski skakalci so v teh petih letih v svetovnem pokalu zmagali na 20 posamičnih tekmah in osemkrat na ekipnih. Manjkajo le ekipne medalje na največjih tekmovanjih, ki so se izmuznile v Val di Fiemmeju, Sočiju, Falunu in na Kulmu.

Do konca sezone ima Janus pred seboj še dva cilja: "Prvi je, da pripeljemo rumeno majico varno v Planico, in drugi, da v pokalu narodov šprintamo."

In kaj na prvo trditev pravi Prevc? "Oh, kje je še Planica. Jaz grem korak za korakom. To je v moji glavi cilj, pustimo preostalo," je zrelo odgovoril najboljši slovenski skakalec, o katerem z izbranimi besedami govorijo tudi tekmeci. "Po svetovnem prvenstvu je moj cilj zmagati na kakšni od tekem svetovnega pokala, vendar je to zares težko, ker Prevc očitno želi vsakič zmagati," tudi avstrijski skakalec Michael Hayböck išče rešitev uganke, kako preskočiti Prevca, ki letos še ni pustil drugemu skakalcu, da bi stopil na najvišjo stopničko odra za zmagovalce.

Ne spreglejte