Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
10. 1. 2016,
20.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Goran Janus skoki Willingen Kulm poleti

Nedelja, 10. 1. 2016, 20.19

8 let

Peter Prevc po novi fantaziji: Vesel sem, da sem ostal na nogah

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kar prikazuje Peter Prevc na skakalnicah niso sanje, ampak resničnost. V Willingenu je spet z velikansko prednostjo premagal tekmece in se še utrdil na prvem mestu svetovnega pokala.

Po četrti zaporedni zmagi, sedmi v tej sezoni in trinajsti v karieri, je Peter Prevc povečal naskok v svetovnem pokalu smučarskih skokov na kar 245 točk. Njegov najbližji zasledovalec Severin Freund je bil na domačem območju v Willingenu, kjer je v preteklosti že slavil zmagal, v primerjavi s slovenskim skakalcem nemočen. Zaostal je kar 30,7 točke in pristal na tretjem mestu.

Zbranost pri prvem in drugem skoku za novo veliko zadovoljstvo

Norvežan Kenneth Gangnes je imel na drugem mestu pol manj točkovnega pribitka. Našega najboljšega moža uspeh na novoletni turneji ni prav nič utrudil. Vsaj videti je tako, saj je na novi skakalnici še enkrat deklasiral preostalo karavano smučarskih skokov, pa čeprav je iz njegovega glasu slišati, da še ni v celoti prebolel prehlada.

"Vse čestitke Petru. Vse tri skoke je opravil z odliko. Med prvim in drugim skakalcem je velika razlika. Čestitke tudi Juriju Tepešu. Vsi drugi niso imeli tako slabih pogojev, kolikor so sami naredili napake. V torek popoldne bomo še skakali v Planici, kjer bomo skušali napake popraviti," je z zadovoljstvom povedal glavni trener Goran Janus in misli usmeril proti svetovnemu prvenstvu v poletih na Kulmu.

Junak novoletne turneje je imel tokrat rahle težave le pri doskoku pri 149,5 metra v prvi seriji, a ga tudi to ni iztirilo: "Prvi skok je bil dosti boljši kot tisti v poskusni seriji. Res je bilo manj metrov, a sem dobil v poskusni boljše pogoje. V prvi seriji sem veliko bolje odskočil, pri pristanku pa me je malo premetavalo. Bilo je trdo in smuča je šla kar po svoje, tako da sem vesel, da sem ostal na nogah."

"Vsi vemo, kaj nas zanima"

Razmere na skakalnici, ki spada med večje v svetovnem pokalu, so bile tudi danes malce spremenljive, vendar bistveno manj kot dan prej na ekipni tekmi, ko je veter pihal z vseh strani, tako da skakalec ni vedel, v kakšnih pogojih bo skočil. "Včeraj se je veter menjal, danes pa je bil relativno stabilen. Pihal je navzgor, a vedel si, da lahko vsak trenutek ugasne, in upal si, da se to ne bo zgodilo tebi. Na srečo se meni ni. Ne sme pa to vplivati na to, kako se ti pripraviš. Vsak skakalec ima svoj ritual, ve, kako pride v svoj film, in tega se je treba držati," se je razmer na skakalnici Mühlenkopf dotaknil Peter.

Najdaljšo daljavo in najboljši rezultat je imel tudi v drugo, ko je še povečal naskok pred zasledovalci. "V drugi seriji se mi je znova uspelo zbrati, da sem se postavil v pravi počep in normalno odskočil. Potem sem videl, da sem dobro v zraku. Nato me je začelo odnašati in sem šel bolj naravnost s skakalnico in potem lažje pristal," je še dejal zlati orel z novoletne turneje, ki bo zdaj misli povsem usmeril na svetovno prvenstvo v poletih, ki bodo prihodnji konec tedna na Kulmu.

Prav vsi v karavani smučarskih skokov se medtem sprašujejo, kako skakalcu kranjskega Triglava uspeva tako dolgo kazati takšno raven skokov in ga prav nič ne vrže iz tira. Trener Janus pa je za razliko od trenerskih kolegov z mislimi drugje: "Vsi vemo, kaj nas zanima. Pomembno je, da se razlika povečuje (boj za veliki kristalni globus v svetovnem pokalu, op. p.). Gremo iz tekme v tekmo."

Ne spreglejte