Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
16. 1. 2016,
10.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Kenneth Gangnes Stefan Kraft Johan Andre Forfang Noriaki Kasai Miran Tepeš

Sobota, 16. 1. 2016, 10.31

8 let

"Peter Prevc je favorit, jaz sem še vedno izzivalec"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pred skakalci je drugi del posamične tekme svetovnega prvenstva v poletih na Kulmu. Veter in sneg bosta prisotna, vendar bo Peter Prevc lahko naskakoval zlato odličje.

Verjetno so skakalci zjutraj, ko so se prebudili, najprej pogledali skozi okno, da bi videli, kakšen dan jim pripravlja narava. Če so včeraj nekateri držali pesti, da bomo danes vendarle videli nadaljevanje boja za naslov svetovnega prvaka v poletih, jim zdaj ni treba več, saj bo vreme, čeprav bo zimsko, dopuščalo spust po letalnici na Kulmu.

Kaj bo to prineslo skakalcem, pa bomo videli na tekmi z začetkom ob 14. uri. Po prvih dveh od skupno štirih poletov najbolje kaže Norvežanu Kennethu Gangnesu, ki ima pred slovenskim upom za zlato odličje Petrom Prevcem vsega 1,3 točke prednosti. Vrstni red bi bil pred drugim polčasom obrnjen, če Peter ob rekordni daljavi 243 metrov ne bi imel težav pri pristanku, pri katerem je pri sodniških ocenah izgubil kar osem točk.

"Toliko metrov na voljo in tako skupaj sva. To le še povečuje napetost."

"Če seštejemo metre in vidimo, da sva oba poletela krepko čez 400 metrov, je razlika izjemno majhna. Toliko metrov sva imela na voljo, midva pa sva tako skupaj. To le še povečuje napetost," pravi junak novoletne turneje.

Ali je pričakoval, da bo Gangnes povsem na vrhu, pa je Peter odgovoril: "Kako naj rečem, da ne bom narobe rekel. Morda je dan prej večjo nevarnost pokazal Anders Fannemel, vendar je Gangnes očitno res naredil zelo dobra poleta. Vemo pa, da so vsi Norvežani močni na letalnicah."

Gangnes je šele lani premierno skočil do prve uvrstitve med najboljših deset. Lahko rečemo, da je marca 2015 poletel do te uvrstitve, saj je bil v Vikersundu na poletih sedmi. Zato pa v tej sezoni niza res odlične uvrstitve in ni nobeno veliko presenečenje, da je pred današnjima poletoma v vodstvu. Pritisk pa daje na našega Prevca: "Peter je favorit, jaz sem še vedno izzivalec."

Okoli zlate medalje pa se suka še trojica skakalcev. Avstrijec Stefan Kraft kaže stabilne nastope in uživa v boju za medalje. Za Gangnesom zaostaja za vsega 3,8 točke. "Dobro se je izšlo. Stabilen sem. Čutim, da se bo tako nadaljevalo," je optimističen Kraft.

Johan Andre Forfang je s 4,4 točke zaostanka prav tako blizu, daleč pa ni niti 43-letni japonski junak Noriaki Kasai (10,4 točke za Gangnesom), ki je v petek sploh prvič preizkusil letalnico, saj v četrtek na njej ni letel, nemudoma pa s sproščenostjo pokazal, da ga tudi na Kulmu zanima medalja, ki jo s poletov že ima. Leta 1992 je v Harrachovu postal svetovni prvak.

Ne spreglejte