Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 1. 2016,
20.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Severin Freund skoki novoletna turneja infografika

Torek, 5. 1. 2016, 20.52

6 let, 6 mesecev

Peter Prevc in Severin Freund: velika tekmeca, ki drug drugega silita v popolnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na prvi pogled oba izjemno mirna in zadržana, a ko se lotita svojega dela, iz njiju bruha ogenj. Peter Prevc in Severin Freund sta skakalca, ki drug drugega potiskata v popolnost.

Najbolj vroča skakalca zadnjih dveh sezon Peter Prevc in Severin Freund imata kar nekaj skupnih točk. Dolgo časa sta rasla, da sta prišla do vrhunskih predstav, ki jih kažeta na skakalnicah širom sveta.

Med elito se nista izstrelila kot meteorja. Iz leta v leto sta se dvigovala. Podatek, da sta šele po štirih letih premierno stala na stopničkah v svetovnem pokalu, to potrjuje. Prevc se je pri 20 letih v domači Planici razveselil velikega dogodka, potem ko je bil na letalnici bratov Gorišek drugi, Freund pa je bil še dve leti starejši, ko je prvič stopil na oder za zmagovalce. Saporo je bil zanj srečen kraj, kjer je celo zmagal.

Freund je imel predznak, da na velikih izpitih pade, Prevc pa, da je večno drugi

Za Nemca so dolgo časa govorili, da je tip skakalca, ki na velikih tekmovanjih podleže pritisku. Vse je utišal leta 2014 na poletih v Harrachovu z naslovom svetovnega prvaka. Takrat se mu je odprlo in je nato v pretekli sezoni nizal uspeh za uspehom. Osvojil je novo zlato posamično medaljo na svetovnem prvenstvu v Falunu, nato je še v Petrovi Planici visoko v zrak dvignil veliki kristalni globus.

Pri Petru je zanimiv podatek, da je do medalje na največjih tekmovanjih prišel prej, preden je sploh stopil na stopničke v svetovnem pokalu. V Predazzu leta 2013 je dal vedeti, da se večjih tekmovanj ne ustraši. Srebrno in bronasto odličje sta bili njegova bera, z istim kompletom medalj pa se je vračal tudi z olimpijskih iger v Sočiju.

Na svoji koži ni občutil le še prestiža, ki ga poberejo zmagovalci, zato so mu dali predznak večno drugi. Na dobri poti je, da bo to trditev ovrgel, saj ima pred zadnjo tekmo novoletne turneje v Bischofshofnu 19,7 točke prednosti pred Freundom, ki je po padcu v Innsbrucku izpustil torkov kvalifikacijski dan in se pripravil na današnjo tekmo. Osvojiti prestižno turnejo je nekaj, kar ima v skakalnem svetu neizmerno veljavo.

Velika tekmeca, ki se spoštujeta in drug drugemu namenjata le lepe besede

Čeprav sta z Nemcem velika tekmeca, pa se po prihodu s skakalnice dobro razumeta. Predvsem pa drug drugega zelo spoštujeta. "Peter je že kot mlad osvojil veliko. Ima potencial. Na velikih tekmovanjih je osvojil medalje. Smolo je imel v Oberstdorfu leta 2012, ko se je poškodoval in ni mogel nastopiti na svetovnem prvenstvu v poletih. Trenutno je zelo stabilen skakalec. Sicer pa je miren fant kot jaz. Če bo Peter še naprej tako skakal, bomo mogli najti novo raven, ker je res odličen," je Nemec namenil lepe besede našemu skakalcu.

Peter mu je vrnil z enako mero: "Severin je fant, ki te sili v popolnost. V zadovoljstvo mi je tekmovati s takšnim skakalcem. Lani, ko je imel neverjeten niz zmag, sem se spraševal, kako lahko tako dobro skače. Vedno je lepo imeti ob sebi takšnega skakalca, kot je on."

Osrednjih likov skakalne karavane se je dotaknil tudi Nemec Sven Hannawald, ki je kot edini na eni turneji slavil zmage na prav vseh štirih prizoriščih: "Peter Prevc je videti zelo dominanten, vendar malenkosti delajo razlike med obema skakalcema. Res pa je, da bi Peter na tej novoletni turneji lahko zmagal na vseh štirih tekmah. V Oberstdorfu bi potreboval majčkeno več sreče, ki jo je imel Severin."

Ena od njunih skupnih točk je tudi ta, da sta izjemno predana svojemu športu. Malenkosti so tiste, ki ju zanimajo. Oba sta namreč perfekcionista, ki želita iz skoka v skok napredovati. Njuno osredotočenost lahko vidimo na vsakem koraku. Okolica ju v času tekme ne zanima. V glavi imata svoj način priprave, kako nato na mizi in v zraku pokazati izjemno predstavo, ki bo v prvi vrsti navdušila njiju, potem pa še širno skakalno občinstvo.

Sta športnika po duši in velik vzor mlajšim, kako se je treba profesionalnega športa lotiti. Nikdar nista prehitevala dogodkov. Vztrajala sta in postala najbolj opevana.

Ne spreglejte