Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 2. 2016,
12.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Robert Kranjec Peter Prevc Peter Prevc Vikersund poleti

Sobota, 13. 2. 2016, 12.11

6 let, 6 mesecev

Peter Prevc in Robert Kranjec velika vladarja Vikersunda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po petkovi zmagi Roberta Kranjca, ki je bil tokrat tretji, je v soboto zablestel še Peter Prevc. Robi in Peter vodita v razvrstitvi poletov, Peter pa tekmecem beži v boju za veliki kristalni globus.

Kaj reči ob pogledu na vrstni red sobotne tekme poletov v Vikersundu na Norveškem? Izvrstno, čarobno, izjemno … S številnimi superlativi bi lahko opisali nov velik uspeh slovenskih skakalcev. Peter Prevc je poletel do desete zmage v sezoni in skupno že šestnajste, kar pomeni, da je zdaj na slovenski lestvici po številu zmag na vrhu sam, saj jih je Primož Peterka v svetovnem pokalu zbral petnajst.

Po petkovi zmagi je bil odličen tudi Robert Kranjec, ki je bil tretji in tako drugič zapored stal na odru za zmagovalce. Na poletih očitno doživlja drugo pomlad, saj ga že dolgo nismo videli tako razposajenega v zraku. Med njiju se je vrnil le domačin Johan Andre Forfang.

Očitno sta Prevc in Kranjec pred tekmo pogledala na Ljubno, kjer sta slovenski skakali Maja Vtič in Špela Rogelj zasedli prvo oziroma tretje mesto, in ponovila njun dosežek ter s tem zaokrožila izjemno skakalno soboto.

Tako Prevc kakor tudi Kranjec z izjemnim drugim skokom

Prevc je imel že po prvi seriji najboljši izhodiščni položaj, saj je imel pred drugim Kennethom Gangnesom prednost 3,7 točke. V drugo so vladale zelo težke razmere. Da so bile razmere za letenje res neugodne, pove podatek, da so v drugi seriji skakali s kar 16. zaletnega mesta, v prvi pa na primer z desetega, medtem ko v kvalifikacijah nekateri celo s šestega. Veter je pihal okoli dva metra na sekundo v hrbet.

A to ni zmotilo letečega Kranjčana, ki je bil po prvem poletu šesti in je sicer najbolj razpoložen, ko ima veter v prsi. Z 226,5 metra in drugim rezultatom finalne serije je ob svojem nastopu prepričljivo prevzel vodstvo. Razmere so se povsem ob koncu še nekoliko zaostrile, saj so pri Gangnesu dolgo čakali, da so ga spustili z rampe. Enkrat se mu je celo prižgala rdeča luč. V teh razmerah se ni znašel in padel na četrto mesto.

Zato pa jim je bil kos slovenski skakalni šampion, ki je z novo mojstrovino v zraku spet deklasiral tekmece in s poletom, dolgim 230 metrov (v prvi seriji ga je poneslo 238,5 metra), drugega Forfanga prehitel za kar 18,2 točke. Že po odskoku z mize se je videlo, da ga bo poneslo do zmage, saj je bil izjemno miren.

"Fantastično je leteti v Vikersundu. Včeraj nisem skakal perfektno. Moj poskusni skok ni bil najboljši, zato sem bil vesel, da sem v prvi seriji poletel dobro. Prav tako mi je uspel dober nastop v drugo, ko so vladale težke razmere. Nismo navajeni, da imamo tako močan veter v hrbet. Spustili smo se z visokega zaletnega mesta. Vesel sem, da sem bil močan in pravočasno odskočil z mize," je po zmagi mirno razlagal Prevc, ki nadaljuje zbiranje izvrstnih uvrstitev.

Jurij Tepeš, ki je včeraj padel in še čuti nekaj posledic bližnjega stika s snežno površino, je bil odličen dvanajsti, do točk pa sta skočila še Anže Lanišek (21.) in Jaka Hvala (29.)

Prevc beži pred Freundom in Gangnesom, skupaj s Kranjcem na vrhu v razvrstitvi poletov

In kakšen je pogled na skupno lestvico v boju za veliki kristalni globus, ki ga po koncu zime prejme najboljši skakalec svetovnega pokala? Najstarejši od bratov Prevc je še povečal naskok pred najbližjimi zasledovalci. Ob takšnem nadaljevanju bo pokal njegov že pred prihodom v Planico, kjer bo vladala velika navijaška norišnica.

Pred Severinom Freundom, ki je bil tokrat peti, ima zdaj že 522, pred Gangnesom pa 574 točk.

Izjemno lep pa je pogled tudi na skupno razvrstitev za mali kristalni globus v poletih. Kranjec ima na prvem mestu 160, Prevc na drugem pa 150 točk.

V nedeljo bo v Vikersundu še tretja tekma (16.00), nastop na njej pa imata zgornja skakalca že zagotovljen, medtem ko preostale slovenske orle ob 14.30 čakajo kvalifikacije.

Ne spreglejte