Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
20. 11. 2015,
10.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc skoki Klingenthal smuči kilogrami

Petek, 20. 11. 2015, 10.18

8 let

Peter Prevc bo bolj tvegal

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Naš najboljši skakalec zadnjih sezon Peter Prevc je dobro pripravljen na novo sezono. Ker je perfekcionist, je od vseh okoli sebe zahteval maksimum, saj ga zanimajo najvišji dometi.

Skakalci so pripravljeni na novo sezono smučarskih skokov in že pričakujejo prvi tekmi ta konec tedna v Klingenthalu. V soboto bo najprej ekipna, dan pozneje pa še posamična preizkušnja.

Slovenski tabor je v poletnem obdobju trdo delal, da bi še nadgradil dosežke iz prejšnje sezone, v kateri so v pokalu narodov osvojili daleč največ točk v vsej zgodovini – 4994.

Največji zbiratelj je bil naš prvi adut tudi za to zimo Peter Prevc, ki jih je zbral 1729. Čeprav je imel isto število točk kot Nemec Severin Freund, je skupna zmaga v svetovnem pokalu zaradi večjega števila zmag pripadla Nemcu.

"Kar se skokov tiče, je vse na visoki ravni"

Slovenski skakalci so na prizorišče prve tekme odpotovali v sredo, Prevc pa se je sprva dotaknil skakalnice v Nemčiji: "Ta naprava je velika uganka. Kdaj prideš tja in na treningu narediš same dobre skoke, potem si pa tam na pripravah in po dveh dneh sploh ne veš, katera skakalnica je to. Osredotočiti se bom moral na tri stvari in ne razmišljati o desetih."

Pred vstopom v sedmo sezono pravi, da je dobro pripravljen, ob koncu tedna pa bo videl, kam spada. Ga pa strokovnjaki uvrščajo med glavne favorite za najvidnejše uspehe v tej zimi: "Kar se skokov tiče, je vse na visoki ravni, zato sem šel lahko mirno na pot. Če gledam lestvico, morda res spadam med najboljše, vendar bom po uvodnih tekmah videl, kam kdo spada. Pomembno bo, da se na prvih tekmah čim bolje zasidram in padem v ritem. Da bodo vsi zadovoljni, jaz s skoki, vi pa z rezultati."

"Igral" se bo s kilogrami

Pri opremi je naredil malenkostno spremembo, ki pa lahko odločilno vpliva na celoten potek. Odločil se je, da smuči podaljša za dva centimetra, vendar bo moral zdaj bolj skrbeti za telesno težo, da bo v mejah dovoljenega.

"Smuči so nove. Model je takšen, s katerim sem skakal že celotno poletje. Le podaljšali smo jih. Kar se teže tiče, sem imel prejšnjo sezono vedno skoraj kilogram rezerve. Letos bom bolj tvegal, zaradi česar bo več igranja s kilogrami. Vse skupaj bo bolj na meji. Na začetku še ne bo toliko na meji s težo, po treh tednih pa že, ker se telo navadi na nov ritem, saj se manj gibljemo in je zato za telo šok in posledično izgubiš kilograme. Takšen je načrt," razlaga dvakratni dobitnik olimpijske medalje.

V zadnjih dneh je poskusil tudi nova dresa in oba sta zadovoljila njegova pričakovanja, zato se optimistično podaja v sezono. Da je najstarejši od bratov Prevc dobro pripravljen, je potrdil tudi trener Goran Janus, ki je v šali rekel, da ga je zaradi Petra, ki je na treningih hotel vse izvesti perfektno in bil posledično zahteven do njega, glava bolela. "Moja glava je bila tudi precej utrujena. Prejšnji teden smo v Kranju naredili šest treningov. Če hočeš biti na visoki ravni, moraš od vseh zahtevati maksimum in so zato velikokrat rekli, da sem že malce tečen. Zmeraj hočem biti boljši. Če ti nekdo trikrat zapored reče, da je vse v redu, hočeš nadgraditi in takrat pride do tega, da si tečen," je povedal Prevc.

Ne spreglejte