Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 2. 2020,
14.30

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

2

Natisni članek

paralelni veleslalom Žan Kranjec Žan Kranjec Štefan Hadalin Loic Meillard

Nedelja, 9. 2. 2020, 14.30

4 leta, 2 meseca

Chamonix, paralelni veleslalom

Prvenec Švicarja, velika smola Žana Kranjca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

2

Žan Kranjec | Žan Kranjec je po čudnem pravilu ostal brez polfinala. | Foto Getty Images

Žan Kranjec je po čudnem pravilu ostal brez polfinala.

Foto: Getty Images

Švicar Loic Meillard je veliki zmagovalec paralelnega veleslaloma za svetovni pokal v Chamonixu. V švicarskem finalu je bil boljši od rojaka Thomasa Tumlerja. Žan Kranjec je bil blizu uvrstitve v polfinale, saj je imel v četrtfinalnem dvoboju z Nemcem Alexandrom Schmidom povsem enak čas, a se je napredovanja veselil Nemec, ker je bil hitrejši v prejšnjih vožnjah izločilnih bojev. V kvalifikacijah je imel boljši čas Kranjec. Slovenski specialist za veleslalom je do konca tekme zmagal še dvakrat in zasedel odlično peto mesto.

Drugi slovenski predstavnik Štefan Hadalin se je po 17. času v kvalifikacijah poslovil v 1/16 finala, ko ga je za štiri stotinke prehitel Američan Tommy Ford. Hadalin je končal na 21. mestu. 

Zmagal je, kot rečeno, Švicar Loic Meillard, ki je v boju za zmago premagal Švicarja Thomasa Tumlerja, tretje mesto pa je osvojil Kranjčev rabelj Alexender Schmid, ki je premagal Američana Tommyja Forda.

Loic Meillard je osvojil prvo zmago v svetovnem pokalu. | Foto: Getty Images Loic Meillard je osvojil prvo zmago v svetovnem pokalu. Foto: Getty Images

To je bil drugi paralelni veleslalom v sezoni, prvega, ki je bil 23. decembra v Alta Badii, je dobil Norvežan Rasmus Windingstad, ki je v velikem finalu premagal Nemca Stefana Luitza, Avstrijec Roland Leitinger pa je dobil boj za tretje mesto.

Oba Slovenca sta na prvi paralelni tekmi sezone izpadla v šestnajstini finala. Kranjec je osvojil končno 17. mesto, Hadalin pa je bil 30.

"Prvič mi je uspelo tudi na paralelni tekmi. Z uvrstitvijo sem zadovoljen, pa tudi s samim smučanjem in pristopom," je ocenil Kranjec. "Letos smo na treningih več poudarka namenili startu in mislim, da sem v tej prvini naredil en velik korak naprej," še dodaja trenutno najboljši veleslalomist te sezone.

"Šlo je za stotinke, ampak na paralelnih tekmah tako je. Odločajo stotinke in vsaka manjša napaka. Načeloma sem z uvrstitvijo med dobitnike točk zadovoljen. Vseeno pa je nekaj grenkega preizkusa, saj je kvalifikacijski čas pokazal, da sem konkurenčen. Tudi dejstvo, da sem tesno izgubil proti na koncu četrtemu Američanu Tommyju Fordu, kaže na to," je povedal Hadalin.

Vrhničan ni navdušen nad paralelnimi tekmami: "Preveč je stresa, tempo je hitrejši, posledično je manj osredotočenosti in se še hitreje zgodijo napake, večji je rizik. Tudi za poškodbe. Sam bi v koledarju raje videl kakšno klasično tekmo več."

"Za nami je dober dan. Tako Štefan kot Žan sta se zanesljivo uvrstila v finale. Štefan je štirikrat smučal zelo dobro, bil trikrat boljši od nasprotnika, v četrto pa sem mu proti kasnejšemu polfinalistu za las ni izšlo. Sem zadovoljen, še bolj pa seveda z Žanom, ki ni izgubil dvoboja. Pristop obeh naših fantov je bil pravi," pa je bil zadovoljen trener Slovencev Klemen Bergant.

Paralelni veleslalom, boji za zmagovalni oder:

 
 

Od 5. do 8.:

 
 

Četrtfinale:

 

Osmina finala:

 

1/16 finala:

 
 
 
 

Kvalifikacije:

 

Clement Noel
Sportal Noelu vremenska loterija v Franciji, Hadalin do novih točk
Ne spreglejte