Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
30. 8. 2012,
7.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mitja Mežnar operacija

Četrtek, 30. 8. 2012, 7.08

7 let, 12 mesecev

Operacija pri "diplomantu" Mežnarju pase, glava obrnjena proti SP in OI

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nesrečni februar je pri Mitji Mežnarju že pozabljen, kakor tudi marčevska operacija sprednjih križnih vezi in meniskusa. Naprej ga ženejo visoki cilji. V zimi bo skakal kot diplomant.

Po odličnih nastopih v celinskem pokalu v januarju in februarju si je Mitja Mežnar zagotovil vstopnico za svetovni pokal. Prepričan je bil in čutil se je pripravljenega, da bi lahko tudi med elito pokazal kakovost in prišel do najboljših uvrstitev v karieri, vendar ga je nato zaustavila nerodna poškodba kolena tik pred odhodom na skandinavsko turnejo.

Treninga je zdaj več kot pred operacijo

Na treningu v Kranju si je natrgal sprednje križne vezi in meniskus, zato je bila operacija neizbežna. Čakala ga je pot kolegice iz ženske reprezentance Eve Logar, ki je zdaj že nekaj časa v polnem pogonu. Poseg je tudi pri njemu opravil dr. Tomaž Silvester na Jesenicah – slednji je operiral prav tako nesrečnika Jureta Šinkovca. Takrat se je zanj šele začel pravi boj – tako fizični kot psihološki. Poškodovana desna noga je pričakovano izgubila moč. Vse misli je usmeril v dolgotrajno in neizbežno rehabilitacijo. A ni niti za hip objokoval nastalega položaja, saj ga ženejo naprej visoki cilji.

Na Centru medicine športa mu je dr. Mitja Bračič sestavil program, ki ga vestno opravlja dnevno od 8.00 do 12.00. Vadbo nadaljuje tudi v popoldanskih urah doma, kar skupaj znese več treninga kot v času pred poškodbo. "Delam vse, kar mi pravijo, saj imam cilj, da se čim prej vrnem na smuči. Vendar ne mislim riniti z glavo skozi zid. Ko bom čutil, da bo noga pripravljena, bom šel na skakalnico. Pet mesecev je od operacije. Odlična ekipa ljudi mi pomaga, treniram pa celo več kot pred poškodbo. Časovno je vse skupaj bolj razpotegnjeno, v glavi pa imam le cilje, ki sem si jih zadal in od njih ne odstopam. Ti me ženejo naprej," je poln optimizma 23-letni Mežnar.

Zaključuje diplomsko nalogo na Fakulteti za organizacijske vede

Redki so vrhunski športniki, ki ob vsakodnevnih napornih treningih sproti opravljajo svoje obveznosti tudi na fakulteti. Mitja pravkar zaključuje diplomsko nalogo na Fakulteti za organizacijske vede in ob povratku na skakalnice bo eden redkih diplomiranih skakalcev.

Čeprav je poškodba nadležna, pa mu je prinesla tudi nekaj plusov, pravi Mitja: "Drugače sem začel dojemati določene stvari, s katerimi sem se v preteklosti preveč obremenjeval. Telo sem začel spoznavati na drug način. Na treningih na Centru medicine športa delam načrtno. Ob sebi imam strokovnjake, ki me do potankosti koordinirajo pri treningu – od drže, položaja noge … Takšen način treninga bi bil dobrodošel že v preteklosti.".

Planica bo očitno kmalu njegov drugi dom

S skoki bo najverjetneje Mitja začel nekje na sredini jeseni, ravno takrat pa lahko pričakujemo, da bo v Planici že obratovala 90-metrska skakalnica. S treningi na domači skakalnici bi bil lahko povratek med elito, kjer je pred poškodbo bil, bistveno hitrejši. "Izjemno bi bilo, da bi lahko trening skoke opravljal na novi skakalnici v Planici. To bi bilo idealno. V preteklosti je sneg hitro pobelil še stare skakalnice v dolini pod Poncami in to bi bil le dodaten plus. Dobro vem, da me čaka še veliko dela, vendar me ženejo cilji. V novi sezoni želim nastopiti na svetovnem prvenstvu, za leto 2014 pa imam zabeležene olimpijske igre, na katerih bi rad drugič v karieri skakal in tudi kaj dosegel," je odločen Mitja, ki je bil pred dnevi na poroki Jerneja Damjana. Kaj se dogaja z njim, pa med drugim zanima tudi Petra Prevca in Roberta Kranjca, kar je za skakalca v fazi rehabilitacije zelo dobrodošlo in spodbudno, da se ne čuti pozabljenega.

Ne spreglejte