Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 2. 2015,
10.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Klemen Kosi Bode Miller

Četrtek, 5. 2. 2015, 10.47

7 let, 12 mesecev

Ob grdem Millerjevem padcu in pogumni Kosijevi predstavi novo avstrijsko zmagoslavje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po zmagi Anne Fenninger slavi Avstrija v Beaver Creeku še svetovnega prvaka v superveleslalomu - Hannesa Reichelta. Klemen Kosi deseti.

Tudi druga tekma svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v Beaver Creeku se je končala z avstrijsko himno. Po Anni Fenninger, ki je v torkovem superveleslalomu za pičle tri stotinke ugnala Tino Maze, je tokrat na najvišjo stopničko skočil še njen rojak Hannes Reichelt. Tudi on se je znašel na srečni strani stotink. Presenetljivo srebrnega Kanadčana Dustina Cooka, sicer varovanca nekdanjega slovenskega trenerja Burkharda Schafferja, je namreč prehitel za 11 stotink, do brona pa je prišel Francoz Adrien Theaux.

Izkušeni 34-letni Avstrijec je s pridom izkoristil ranljivost prvega favorita Kjetila Jansruda, ki je v vihravem nastopu storil preveč napak za tako želeno odličje, predvsem pa je unovčil odlično poznavanje proge Ptice roparice. V svetovnem pokalu je namreč Reichelt na tej zahtevni progi slavil že tri zmage, tokratna najhitrejša predstava pa mu je po srebru na SP 2011 v Garmisch-Partenkirchnu prinesla še drugo kolajno na svetovnih prvenstvih.

Sanjal vse od Sočija

''Upal sem, sanjal sem … Zdaj jo imam. Težko je opisati občutke. Morda bi jih najlažje označil za olajšanje. Po poškodbi, zaradi katere sem izpustil olimpijske igre v Sočiju, sem vse misli usmeril v vrnitev in veliko stavil na to tekmo. Priznam, naložil sem si velik pritisk. Takšnim položajem v preteklosti pogosto nisem bil kos. Tokrat mi je uspelo. Dokazal sem si, da sem iz pravega testa,'' je po nastopu dejal Reichelt in dodal: ''Na štartu sem si ogledal kar nekaj tekmovalcev, ki so nastopili pred menoj. Med njimi tudi Bodeja Millerja, ki je bil zelo hiter. Zamislil sem si, kako moram smučati. V celoti se mi ni posrečilo, a bilo je dovolj za zmago.''

Klemen Kosi navdušil

Za prijetno presenečenje iz slovenskega tabora pa je poskrbel Klemen Kosi, ki je po pogumnem in brezkompromisnem nastopu z zaostankom 71 stotink sekunde pristal na odličnem desetem mestu. Izpolnil je glavni visoki cilj, uvrstitev med najboljšo petnajsterico, ki prinaša točke za štartno listo svetovnega pokala, si pribojeval rezultat kariere, od odra za zmagovalce pa ga je ločilo 47 stotink sekunde.

Mariborčan, ki je bil v svetovnem pokalu najboljši 14. (v Kitzbühlu v smuku in v Wengnu v superkombinaciji), je bil izjemen predvsem v zgornjem delu proge, kjer je bil konkurenčen celo najhitrejšim, v spodnjem delu pa je dvakrat nenatančno izpeljal zavoj, se oddaljil od idealne linije in zapravil priložnost za še boljšo uvrstitev. Vseeno je 23-letni mladenič dobil odlično potrditev dobre pripravljenosti, ki jo bo poskušal unovčiti v smuku in superkombinaciji.

Slabše so se odrezali njegovi rojaki. Martin Čater je z zaostankom 2,42 pristal na 29. mestu, medtem ko pa je Boštjan Kline po solidnem začetku padel. V snegu je sicer pristal še četrti Štajerec – Alek Glebov, Mariborčan v ruskem dresu.

Junaki Schladminga praznih rok

Reichelt je z zlato kolajno dokončno ''prebolel'' tudi pregovorno nesrečno četrto mesto s superveleslaloma na zadnjem svetovnem prvenstvu v Schladmingu. Da bo tokrat resnično zmagal, je Avstrijec začel verjeti tudi po tem, ko je branilec naslova Ted Ligety prečkal ciljno črto s sedmimi desetinkami zaostanka, čeprav mu je nato srce zastalo še ob Cookovem nastopu.

Da čaka srebrna kolajna novega lastnika, je bilo jasno že pred tekmo, saj je podprvak Gauthier De Tessieres lani končal svojo kariero. Zato pa se je z odličjem resneje spogledoval pred dvema sezonama bronasti Aksel Lund Svindal. Za Norvežana je bila to po oktobrski poškodbi Ahilove tetive prva tekma v sezoni, končal jo je na visokem šestem mestu, vsega 13 stotink sekunde od stopničk.

Grd padec Bodeja Millerja

Medtem ko se je Svindalu vrnitev vsekakor posrečila, pa jo je precej slabše odnesel ameriški rekonvalescent in ljubljenec domačega občinstva Bode Miller. Nekdanji zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala, ki do danes prav tako ni vknjižil nobenega uradnega nastopa v tekmovalni sezoni 2014/15, je bil sicer ob svojem značilnem tveganem slogu v zgornjem delu zelo hiter, nato pa je zaradi preveč neposredne linije zajel vratca, izgubil nadzor nad telesom in grdo padel. Kmalu zatem se je sicer spustil v ciljno areno, kjer je šokiral z globoko krvavo ureznino pod desnim kolenom. Kakšne bodo posledice nezgode, bo bržčas jasno šele po zdravniških pregledih.

Ne spreglejte