Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
23. 3. 2017,
12.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Klemen Bergant Žan Kranjec Žan Kranjec

Četrtek, 23. 3. 2017, 12.00

6 let, 7 mesecev

Nova sezona, nove smuči, stari obrazi?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Kako se na uveljavitev novih smučarskih pravil, ki z olimpijsko sezono 2017/18 prinašajo spremenjeno geometrijo veleslalomskih smuči, pripravljajo v slovenskem taboru?

Žan Kranjec bo nove smuči preizkusil v ponedeljek. | Foto: Sportida Žan Kranjec bo nove smuči preizkusil v ponedeljek. Foto: Sportida

Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec nikakor ne more biti zadovoljen z zadnjim delom sezone, v katerem je deloval razglašeno in je krepko zaostal za najboljšimi dosežki. Poleg iskanja razlogov za rezultatski odklon in izkoriščanja pogojev za pomladni trening pa ga zdaj čaka tudi osvajanje nove opreme.

Z novo sezono bodo namreč v veljavo vstopila nova pravila, po katerih bodo veleslalomske smuči nekoliko krajše, predvsem pa bodo imele bolj izrazit stranski lok, kar bo zanesljivo nekoliko spremenilo podobo osnovne discipline alpskega smučanja.

Kaj prinaša nova zima?

Minimalna dolžina veleslalomskih smuči bo po novem 193 centimetrov (do zdaj 195 cm), minimalni radij, ki označuje velikost polkroga, ki ga smučar naredi v zavoju pri idealnih pogojih in z določenim kotom, naklonino in silo, pa bo odslej 30 metrov. To je pet metrov manj kot letos, a vseeno tri več kot pred revolucionarno spremembo leta 2012.

Pričakuje bolj zabavno smučanje

"Smučka bo smučarju 'dala' več. Ne bo več tako mrtva. Zavoj bo krajši. Bolj zabavno bo smučati," tik pred državnim prvenstvom na Krvavcu, zadnjo tekmo na "starih" smučeh, razmišlja Žan Kranjec.

V shrambi ga že čaka devet parov novih smučih, ki pa jih do konca sezone ni želel preizkušati. Tudi na treningih ne, medtem ko pa bi bilo tekmovalno udejstvovanje na tekmah nižje ravni strogo kaznovano, tudi z enoletno prepovedjo nastopanj.

V ponedeljek se bo v družbi norveškega asa Henrika Kristoffersna odpravil na trening v Reiteralm, nato pa načrtuje še reprezentančni trening v Banskem. "Verjamem, da bom tudi z novo opremo konkurenčen, saj sem dober smučar. Dober smučar pa ohranja raven tudi ob spremembah pravil," razmišlja najboljši slovenski veleslalomist, ki sicer kakšnih revolucionarnih sprememb in premešanih kart v vrhu svetovnega pokala ne pričakuje.

Kaj pa postavitve?  Klemen Bergant ne pričakuje revolucije. | Foto: Sportida Klemen Bergant ne pričakuje revolucije. Foto: Sportida

S Kranjcem se strinja tudi trener Klemen Bergant, ki pa verjame, da bodo gledalci hitro opazili drugačno smučanje. Zavoji tekmovalcev naj bi bili namreč čistejši, opravljeni z manj moči in z večjo mero zanašanja na zmogljivost smučke. Pri tem pa bodo veliko vlogo znova odigrali postavljavci prog, ki so se letos kot po pravilu odločali za zelo odprte postavitve, s katerimi so skušali omejiti Marcela Hirscherja, a se je njihov načrt izjalovil.

"Po logiki bi morale biti proge od zdaj bolj zavite in s krajšimi razdaljami. A na koncu bodo imeli glavno besedo postavljavci. Pravila jim dovoljujejo široko možnost izbire. Od njih bo odvisno, kakšna bo smučarjeva linija in kakšni bodo pritiski," pravi Bergant in dodaja: "Verjamem, da bodo znali Žan in preostali Slovenci osvojiti novo opremo."

Ne spreglejte