Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 3. 2015,
16.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petter Northug

Nedelja, 1. 3. 2015, 16.41

8 let

Northug osvojil še četrto zlato medaljo na prvenstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Norvežan Petter Northug je dobil zadnjo preizkušnjo na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v švedskem Falunu.

Na najdaljši moški tekaški preizkušnji na 50 km v klasični tehniki je Northug za 1,7 sekunde premagal Čeha Lukaša Bauerja, tretji pa je bil domači adut in branilec naslova iz leta 2013 Johan Olsson, ki je zaostal dve sekundi.

V zaključnem boju četverice po skoraj dveh urah in pol teka (zmagovalec je imel v cilju čas 2:26:02,1) je brez medalje ostal Rus Maksim Vilegžanin, ki mu je do brona zmanjkalo le osem desetink.

Na prvenstvu je Northug osvojil štiri zlate medalje, pred tem je bil najboljši še v sprintu, ekipnem sprintu in štafeti, skupno pa je zanj to 13. zlato v karieri na svetovnih prvenstvih.

Petter Northug je tako poraz v zasebnem življenju - zaradi povzročitve prometne nesreče v vinjenem stanju in pobega s kraja nesreče ga čaka prestajanje zaporne kazni - spremenil v veliko zmagoslavje na športnem področju. S štirimi zlatimi medaljami je najboljši posameznik pravkar končanega praznika nordijskega smučanja na Švedskem, po številu medalj sta z njim izenačena nemški kombinatorec Johannes Rydzek, ki pa ima "le" dve zlati, štiri pa ima tudi Northugov rojak Rune Velta, prav tako dve zlati. Tri zlate bo domov odnesla še ena Norvežanka, tekačica Therese Johaug. S 13 naslovi prvaka pa se je Northug v zgodovino tudi vpisal kot najboljši udeleženec teh tekmovanj doslej. A vsega tega ne bi bilo brez razumevanja norveškega pravosodja, ki mu je odobrilo prestajanje 50-dnevne zaporne kazni v hišnem priporu.

Današnja preizkušnja s skupinskim startom je v težavnih vremenskih razmerah, vseskozi je na razmehčano podlago naletaval sneg, potekala po predvidljivem scenariju. Večino časa so favoriti tekli skupaj, redke pobege nadzirali in v zadnjega od desetih krogov s ciljem na stadionu pred številnimi navijači prišli v skupini.

Nekaj sto metrov pred ciljem je Norvežan silovito potegnil, tekmeci mu niso mogli slediti, Bauer se je prebil do srebra, švedski adut Olsson pa je v zadnjih metrih prehitel Vilegžanina in se moral dve leti po naslovu v Val di Fiemmeju doma zadovoljiti z bronom ter Norvežanom še drugič v treh dneh po porazu v prestižni štafeti priznati premoč.

"Počutim se sijajno. Ta preizkušnja na 50 km je morda najpomembnejša, najbolj prestižna. Super je, da mi je uspelo. Veliko dela sem vložil v vse skupaj, imel sem občutek, da sem za Falun dobro pripravljen. A težko je zdaj takoj po koncu izraziti vse občutke," je po četrtem zmagoslavju na Švedskem dejal norveški tekaški as.

Norveška ima vključno z zadnjo Northugovo zdaj v Falunu 11 zlatih medalj, skupno pa 20 odličij in je s tem daleč najuspešnejša država na pravkar končanem SP. Druga na tej lestvici je Nemčija, ki je zbrala pet zlatih. Slovenski nordijski smučarji na Švedskem niso posegli po kolajnah.

Ne spreglejte