Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
11. 3. 2024,
19.20

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,90

Natisni članek

skoki Zoran Zupančič Jelko Gros Nika Prevc Nika Prevc

Ponedeljek, 11. 3. 2024, 19.20

1 mesec, 2 tedna

"Nika Prevc ni bila okradena"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,90
Nika Prevc | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Po končani nedeljski preizkušnji je glavni trener slovenske ženske reprezentance Zoran Zupančič javno dal vedeti, da je bil slovenski tabor prikrajšan za zmago Nike Prevc, in prst uperil proti žiriji tekmovanja, ki je spustila končno zmagovalko Eirin Mario Kvandal z nižjega zaletišča in je tako posledično dobila več točkovnega dodatka. Jelko Gros je bil na tej tekmi tehnični delegat in razložil, kaj je bil razlog žirije za tovrsten korak.

Nika Križnar
Sportal Stopničke za Niko Križnar, Nika Prevc izgubila nekaj točk v boju z veliko tekmico #video

Splošno znano je, da je Eirin Maria Kvandal nekakšen fenomen v ženskih skokih, saj jo mora njen trener praktično na vsakem prizorišču spuščati z nižjega zaletišča. A velikokrat pri dolžini skoka ne doseže 95 odstotkov velikosti skakalnice, zaradi česar posledično ne dobi dodatnih točk za znižanje zaletišča. Na vprašanje, kaj je razlog, da mora skakati s toliko nižjih mest kot tekmice, je skakalni strokovnjak Jelko Gros odgovoril: "Drugačen način odskoka ima. Odskok je veliko bolj tak, kot ga imajo fantje. Silovitejši je. To je njena prednost. V zraku ni boljša od naših, na odskočni mizi pa je malce."

In kaj je zmotilo glavnega trenerja Zorana Zupančiča na nedeljski tekmi v Oslu, kjer je Kvandalova slavila zmago pred Niko Prevc? V preteklih serijah tekem in kvalifikacij v Oslu se je norveška skakalka na zahtevo trenerja spuščala tudi s petih zaletnih mest nižje, da ne bi odjadrala predaleč in da ne bi pristajala z velike višine. V drugi seriji nedeljske preizkušnje pa je pred njenim nastopom žirija sama povlekla potezo in Kvandalovi ni bilo treba skočiti 95 odstotkov velikosti skakalnice – torej 127 metrov –, da bi dobila bonus točke za znižanje zaletišča, kakor bi bilo, če bi se za ta manever odločil njen trener.

Nika Prevc
Sportal Perfekcija Nike Prevc, trener oster: Žirija Niki ukradla zmago! #video

"Dogovor žirije je bil, da se Kvandlovi zniža zalet, če bo katera skočila 95 odstotkov velikost skakalnice"

Tako je dobila dodatne točke za nižje zaletno mesto, kar je bilo dovolj, da je za 2,2 točke prehitela slovensko šampionko, ki se bori za veliki kristalni globus in ima po novem 189 točk prednosti pred najbližjo zasledovalko Evo Pinkelnig.

Jelko Gros | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Gros, ki je bil delegat na tej tekmi, je razložil, zakaj je prišlo do tovrstnega koraka: "Nihče ni bil okraden, kot sem razbral v izjavi trenerja Zorana Zupančiča. Od prvega dne je Kvandlova začela skakati z nižjih zaletnih mest. V soboto je skočila enako daleč kot preostale s petih zaletnih mest nižje, zato je v žiriji prišlo do dogovora, da ko bo katera od skakalk skočila 95 odstotkov dosežene velikost skakalnice, bodo pri njej znižali zaletišče. Ker je prej namreč skakala s petih zaletnih mest nižje in bi zanjo to predstavljalo nevarnost."

In ker je ravno Nika Prevc v drugi seriji nedeljske tekme skočila 127,5 metra, kar je več kot 95 odstotkov velikosti skakalnice v Oslu, se je žirija pri Kvandalovi zaradi predhodnega dogovora odzvala. "Žirija mora poskrbeti za varnost, ne da trenerji skrbijo za varnost, kot si trener Zupančič predstavlja. Trenerji taktizirajo, žirija skrbi za varnost," je bil jasen Gros.

Ne spreglejte