SiolNET. Sportal Zimski športi
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger
SP 2021 v biatlonu

Na Pokljuki pripravljeni na tri scenarije

0,02

termometer

pokljuka 2020
Pokljuka je priljubljena destinacija ljubiteljev biatlona. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Pokljuka bo februarja prihodnje leto gostila svetovno prvenstvo v biatlonu. Zaradi pandemije novega koronavirusa bo prvenstvo potekalo pod posebnimi pogoji, slovenski organizatorji pa v sodelovanju z Mednarodno biatlonsko zvezo (IBU) pripravljajo kar tri scenarije za ta največji zimsko-športni dogodek v Sloveniji doslej.

Oberhof Sportal Biatlonska karavana januarja le v Oberhofu in Anterselvi

Prirediteljem bi bil najljubši prvotno zamišljeni scenarij SP v polnem obsegu, ki je že pripravljen, a bi se v tem primeru morala v prihodnjih mesecih drastično izboljšati slika pandemije novega koronavirusa, ki prav v teh dneh dosega nove rekorde po Evropi. Rešitev bi bila tudi po finančni plati najugodnejša, saj so prireditelji načrtovali v povprečju po 12.000 gledalcev na dan.

Želja je, da bi prireditelji speljali vsaj rezervni scenarij, ki bi omogočil ogled tekem vsaj 2500 gledalcem in 500 povabljenim gostom, če pa bodo razmere podobne zdajšnjim, bo na tekme smelo bržkone le po 500 ljudi, kot je to urejeno trenutno. O odpovedi ne razmišlja nihče, posebej potem, ko je IBU nedavno potrdila koledar tekmovanj za sezono 2020/21 in prvenstvo na Rudnem polju.

Format SP bo določen prihodnji mesec

Jakov Fak je zelo motiviran, da se prihodnje leto na Pokljuki vmeša v boj za odličja. Jakov Fak je zelo motiviran, da se prihodnje leto na Pokljuki vmeša v boj za odličja. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Scenarijem primerni bodo ukrepi na prvenstvu. V osnovi so se pri IBU odločili, da sodelujoče na tekmah razdelijo na štiri med seboj ločena področja. V enem so ekipe, v drugem organizatorji tekmovanj, v tretjem mediji in v četrtem obiskovalci. Za prve tri skupine je IBU pripravila smernice, pri navijačih pa prirediteljem tekem dovoljuje, da vprašanje rešujejo sami v skladu z veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja pandemije v posamezni državi.

Sami ukrepi se ne razlikujejo bistveno od drugih športov. Gre za strogo upoštevanje pravil za zmanjšanje možnosti za okužbo, zato so skupine med seboj strogo ločene, tekmovalci pa imajo v mehurčku zagotovljene lastne nastanitve, prehrano in transport. Vsi sodelujoči bodo predhodno tudi testirani. V skladu s splošno sliko v povezavi s koronavirusom bo IBU odločala tudi o posameznih segmentih prireditve, kot so novinarske konference, ureditev območij za stik medijev s športniki, zagotavljanje prisotnosti javnosti ipd.

Preizkušnje na svetovnem prvenstvu v Sloveniji bi lahko spremljalo do 12 tisoč gledalcev na dan, a ... Preizkušnje na svetovnem prvenstvu v Sloveniji bi lahko spremljalo do 12 tisoč gledalcev na dan, a ... Foto: Peter Podobnik/Sportida

Prve odločitve o obliki izvedbe SP na Pokljuki bodo znane do konca oktobra, dokončno pa bo format SP določen do konca novembra. Pri tem bo delno odločala tudi generalka v Kontiolahtiju, ki bo novembra dala prve odgovore o organizaciji biatlonske tekme v teh posebnih pogojih.

Gelsenkirchen - biatlonska ekshibicija 2018 Sportal Biatlonci letos ne bodo dirkali na nemškem nogometnem stadionu

Prepolovljeno število tekem

Biatlonski koledar je zaradi pandemije doživel obilne spremembe. Število organizatorjev tekem se je prepolovilo in tako bo uvodni tekmi gostil Kontiolahti, naslednji dve prednovoletni avstrijski Hochfilzen, po novem letu bosta dve prireditvi v nemškem Oberhofu, generalka za SP pa bo v Anterselvi, ki je gostila lansko prvenstvo.

Zadnje svetovno prvenstvo je gostila Anterselva v Italiji. Zadnje svetovno prvenstvo je gostila Anterselva v Italiji. Foto: Reuters

Prav te tekme bodo dale zadnje smernice tudi Pokljuki. Videlo se bo tudi, kako je moč rešiti vprašanje navijačev. Finci si v uvodu v sezono želijo do 3000 gledalcev, v Avstriji so pripravljeni izvesti tekmovanje brez javnosti, Nemci pa si želijo vsaj polovico običajne množice oz. vsaj 12.000 gledalcev na tekmo.

Za Pokljuko bo najbolj pomemben uvod v sezono, saj slovenski prireditelji napovedujejo, da je zadnji rok za dokončne odločitve 30. november, druge tekme pa bodo pokazale, katere malenkosti je v zadnjem trenutku še možno spremeniti in prilagoditi organizacijo koronskim pogojem.

Jakov Fak Sportal Faku osmo mesto v Wiesbadnu, v obeh konkurencah zmaga Franciji Rok Tršan Sportal Tršan prehitel Bauerja in Faka, presenečenje Repinčeve

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin