Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
14. 1. 2016,
22.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Jurij Tepeš Anže Lanišek Anže Lanišek Goran Janus Severin Freund Anders Fannemel poleti Kulm

Četrtek, 14. 1. 2016, 22.05

8 let

Meja je tam, kjer pristane Peter Prevc

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Napočil je čas, da se skakalci na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu podajo v lov za odličja. Glavni trener Goran Janus pravi, da se bodo odločno podali v boj za naslov prvaka.

Četrtkov dan na letalnici na Kulmu v slovenski skakalni tabor vliva optimizem. Peter Prevc je bila dvakrat najdaljši, malce se mu je zalomilo le pri zadnjem poletu dneva, neuničljivi Robert Kranjec, ki dnevno skrbi za terapijo operiranega komolca, je dvakrat dosegel drugo daljavo, Jurij Tepeš je imel četrti rezultat kvalifikacij, dobro pa se je na letalnici znašel tudi Anže Lanišek.

Prvi adut naše reprezentance in glavni favorit za zlato odličje na svetovnem prvenstvu v poletu je pogledal, kaj je šlo narobe pri zadnjem četrtkovem poskusu, prespal, danes pa se bo skušal nasloniti na tisti polet, v katerem ga je poneslo kar 235,5 metra.

Glavni trener Goran Janus se dobro zaveda, da bo morda že današnji dan odločilen v boju za zlato medaljo, saj pri nepredvidljivem vremenu, ki prihaja nad letalnico Kulm, nikdar ne vedo, koliko serij bo mogoče izpeljati. Pred dvema letoma v Harrachovu sta bili dovolj le dve od predvidenih štirih, da so podelili komplet medalj. "Danes začenjamo lov na naslov svetovnega prvaka. Fantje vedo, da je lahko danes tisti dan. Gremo na nož," je odločen Janus, ki se želi po osvojeni novoletni turneji veseliti tudi zlate medalje na poletih.

Kranjec je odlično skakal v Planici in zdaj tudi na Kulmu

Slovenski skakalci so pred odhodom na Kulm trenirali v Planici in med drugim testirali tudi opremo za polete. "Trening v Planici je fantom koristil, zlasti Robertu Kranjcu. V Willingenu je imel težave pri okovju, zaradi tega smuči niso bile v pravem položaju. V Planici je skakal odlično," je najstarejšega člana ekipe pohvalil Janus in na trditev, da je dobrodošlo, da je Robert po takšnem dnevu lahko dodatno sproščen, v smehu pripomnil: "Hvala bogu, da lahko tudi mi zadihamo."

Zanimivo pa na treningu in kvalifikacijah ni v celoti blestel Severin Freund, ki bo na Kulmu branil naslov svetovnega prvaka iz Harrachova. Zraven najboljših je, ni pa postregel z ekstremnimi daljavami, kot recimo lani, ko je na tej avstrijski letalnici poletel 237,5 metra, kar je še vedno najdaljša znamka Kulma.

Freund ni bil ekstremen, Fannemel pokazal letalske sposobnosti

"Veličastno bi bilo, če bi obranil naslov prvaka, vendar je na letalnicah težje kot na navadnih skakalnicah, saj imajo možnost za uspeh tudi specialisti za letenje," pravi Freund, ki je spet pohvalil Prevca: "Trenutno je v zelo dobri formi, zato bo zelo težko. A rezultata se ne da napovedati vnaprej."

Letalne sposobnosti pa je včeraj pokazal tudi lastnik rekordne znamke 251,5 metra Anders Fannemel. Norvežan je imel v kvalifikacijah daleč najboljši dosežek, do daljave 233 metrov pa mu je pomagal tudi vzgonski veter.

Razpoložen je bil tudi na treningu, zato bo tudi on nevaren v boju za odličja, prav tako kot Avstrijca Stefan Kraft in Michael Hayböck ter drugi. "Mislil sem, da so razmere težke, vendar sem pri svojem poletu dobil dober veter in hitrost. Dejal sem, da je na Kulmu mogoče poleteti 240 metrov, vendar sem imel pri 233 metrih težave. Peter je na treningu pristal pri 235,5 metra, zato mislim, da je meja tam nekje," verjame Fannemel.

Ne spreglejte