Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 2. 2015,
17.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze Maribor veleslalom Zlata lisica

Petek, 20. 2. 2015, 17.15

8 let

Mazemanija z napako

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob odstopu domače junakinje Tina Maze je zmago na veleslalomu svetovnega pokala na Mariborskem Pohorju slavila svetovna prvakinja Anna Fenninger.

Kot bi želela potrditi in upravičiti naslov svetovne prvakinje iz Beaver Creeka, je 25-letna Avstrijka Anna Fenninger navdušila z vrhunsko veleslalomsko predstavo tudi v Mariboru, na sicer prvi tekmi po vrnitvi na tirnice svetovnega pokala. Najboljša smučarka pretekle sezone je vodila že po prvi vožnji, ki jo je s štartno številko 1 tudi odprla. V drugem nastopu je nato sicer sprva ubrala nekoliko premalo dinamičen ritem, tako da je pred zadnjim delom že krepko zaostajala za Viktorio Rebensburg in Tino Weirather. Toda pred zadnjo strmino je znova začutila smuči, prestavila v višjo prestavo in na koncu za vsega štiri stotinke sekunde ugnala Rebensburgovo.

"Vedela sem, da v osrednjem delu nisem bila najhitrejša. Zato sem toliko bolj tvegala. Vesela sem tudi, da sem našla pravi ritem, ki me je vodil do cilja," je bila zadovoljna Fenningerjeva, ki je s svojo deseto zmago rojakinji Evi-Marii Brem slekla majico vodilne veleslalomistke svetovnega pokala, obenem pa je zaostanek za prvo smučarko svetovnega pokala zmanjšala na 84 točk.

Največja "grožnja" izpuhtela že v prvem delu

Zmagovalka prvega dejanja 51. Zlate lisice, ki se je po dveh letih vrnila v Maribor, je brez največje tekmice z armado domačih navijačev ostala že v prvem teku. Ljubljenka domačega občinstva Tina Maze je namreč po nekoliko neprepričljivem začetku in ognjeni predstavi na dolgi ciljni strmini v predzadnjem zavoju storila napako, izgubila nadzor nad smučmi in pristala na boku. Kar 18 tisoč navijačev, kolikor naj bi se jih po oceni organizatorjev in policije zbralo v jutranjem delu veleslalomskega spektakla pred sončno kuliso in na odlično pripravljeni progi, je po huronskem navijanju v trenutku utihnilo kot na pogrebu.

"To občinstvo je odlično, to pa je moja najljubša tekma. Prav zaradi tega mi je še toliko bolj žal razpleta," je svojevrstno "Mazemanijo", ki se je napovedovala že z jutranjo nepregledno kolono vozil pod Pohorjem, komentirala Tina Maze in priznala, da se je ob napačni oceni že videla v cilju, tako da jo je ciljni zasuk dodobra presenetil. "Več kot napadati si ne želim. Treba bo ohraniti hladno glavo in se zavedati dobrega smučanja. Tudi tokrat sem ga prikazala, zato moram s to mislijo naprej. Priznam, to je zame šok. A čaka me nedeljski slalom," je misli proti drugemu dejanju mariborskega smučarskega konca tedna preusmerila Tina.

V snegu tudi Ana Drev

Odstop Mazejeve je osvetlil tudi pogosto spregledano dejstvo o skromnem slovenskem zaledju. Točkovno ničlo, ki je sicer značilna za moške domače veleslalomske tekme svetovnega pokala v Podkorenu, je tokrat skušala preprečiti Ana Drev. Po prvem teku je bila 27., v drugo pa je odločno napadla ter po vrhunskem srednjem delu z ramo zajela vratca in v snegu končala sanje o rezultatskem preskoku.

"V prvem teku sem nastopila solidno, žal pa sem storila eno večjo napako, ki mi je pobrala kar nekaj časa. Toda v Maribor nisem prišla po 27. mesto, zato sem napadla na vso moč. Ujela sem ritem in se veselila spodnjega dela, ki mi je pisan na kožo. A ni šlo … Žal," je dejala edina Slovenka, ki je nastopila v finalni vožnji.

Slalomski popravni izpit

Njene rojakinje so namreč tekmovalne smuči pospravile že po prvem teku. Eli Plut je odstopila, Ilka Štuhec, Katarina Lavtar in Tina Robnik pa so bile prepočasne za trideseterico. Še najbližje ji je bila zadnja, ki je bila od prvega preboja v finale na 32. mestu oddaljena 31 stotink sekunde.

"Pri vseh tekmovalkah je bilo vidno skromno znanje smučanja na ravninskem delu. Pred tekmo nismo izvajali kakšnega rezultatskega pritiska. Pri pripravi so smučarke delovale dobro, a žal rezultata ni bilo," je črto pod veleslalom potegnil trener ženske reprezentance Rasto Ažnoh, ki zdaj vse stavi na nedeljski slalom. Ta se bo začel ob 9.45, poleg Mazejeve pa se ga bodo udeležile še Ana Bucik, Saša Brezovnik, Eli Plut, Katarina Lavtar in Tina Robnik.

Ne spreglejte