Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
28. 2. 2012,
10.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze svetovni pokal

Torek, 28. 2. 2012, 10.32

8 let

Mazejeva v lovu za rekordom

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tino Maze devet tekem pred koncem smučarske sezone od najboljšega točkovnega izkupička v skupnem seštevku svetovnega pokala loči vsega 65 točk, ob tem pa se še vedno bori tudi za srebrno odličje.

Najboljša slovenska alpska smučarka bo že drugo zaporedno sezono sklenila s prekoračeno mejo 1000 točk. V minuli zimi je na 32 tekmah zbrala 1139 točk. Letos že po 28 tekmah njena bera znaša 1074, do konca sezone pa jo predivoma čaka še devet tekem. Ob nadaljevanju trenda zadnjih preizkušenj je torej možno povsem realno pričakovati, da bo že ob koncu tedna, ko bo Ofterschwang ob klasičnem tehničnem programu gostil še že dvakrat prestavljeni veleslalom (vreme jo je zagodlo tako Courchevelu kot tudi Soldeuu), preskočila lanskoletno letvico in tako postavila nov osebni ter hkrati tudi državni rekord. Obenem bo to za 28-letno Črnjanko že četrta zaporedna sezona s popravljenim rekordom, kar priča o izjemni dovršenosti, s katero se loteva priprav na nove zime. V letošnji je med drugim tudi že sedemkrat stopila na oder za zmagovalke (do lanskoletnih osmih stopničk ji torej manjka še en rezultat), vseeno pa ji v sezoni 2011/12 še ni uspelo vknjižiti 100 točk za zmago. Vsaj eno zmago je Mazejeva slavila v zadnjih šestih zaporednih sezonah, skupaj pa jih ima že enajst.

Priložnosti za dvanajsto zmago ima torej še kar nekaj, njeno kvoto na stavnicah pa zbija tudi znano dejstvo, da zaradi odlične fizične pripravljenosti v zadnjih letih kot po pravilu blesti v sklepnem delu sezone, ko tekmice že izgubljajo sapo in koncentracijo. Kar tri od zadnjih štirih zmag je namreč Tina slavila v finalu svetovnega pokala. Letos upa, da ji ne bo treba čakati vse do Schladminga, hkrati pa se zaveda, da z marljivim kopičenjem točk krepi tudi svoj položaj v boju za drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Tudi na tej tekmovalni ravni se Mazejeva drži načela "korak za korakom". Leta 2009 je sezono končala kot šesta smučarka sezone, v olimpijski sezoni 2009/10 je bila že četrta, lani tretja … Letos se ji torej nasmiha drugo mesto, ki pa ga odločno napada Nemka Maria Höfl-Riesch. Razlika pred podaljšanim smučarskim koncem tedna v Nemčiji znaša vsega 28 točk, tako da se prav gotovo obeta še srborit boj vse tja do 18. marca.

Ne spreglejte