Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 1. 2013,
10.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze

Torek, 1. 1. 2013, 10.42

8 let

Maze: Super tekma, nekaj novega za nas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Alpski smučarji in smučarke so se za točke svetovnega pokala merili na paralelnem slalomu v Münchnu, enem bolj zanimivih prizorišč v karavani svetovnega pokala. Tina Maze do srebra in 50. stopničk.

Tina Maze je na paralelni tekmi na izpadanje v Münchnu, ki je štela za svetovni pokal alpskih smučark, novo leto začela z drugim mestom. Drugič zapored je zmagala Veronika Velez Zuzulova, ki je Mazejevo za 65 stotink sekunde premagala v velikem finalu. Moško preizkušnjo je dobil Nemec Felix Neureuther pred Avstrijcem Marcelom Hirscherjem. Pri dekletih je tretje mesto osvojila Avstrijka Michaela Kirchgasser, ki je v malem finalu premagala Finko Tanjo Poutiainen. Pri moških je bil tretji Francoz Alexis Pinturault, četrti pa Šved Andre Myhrer.

Na prvi tekmi v zgodovini alpskega smučanja, ki je potekala na novega leta dan, je Mazejeva ponovila izid s paralelne tekme, ki jo je München kot prvenec gostil leta 2011. "Super je ta tekma, zelo zanimiva, zbralo se je veliko gledalcev, ki so bili navdušeni nad zmago nemškega tekmovalca. 'Šov' je bil, veliko svetlobnih efektov, izjemno vzdušje, nekaj novega tudi za nas in je bilo zanimivo tekmovati. Na paralelni tekmi vidiš tekmico in vidiš, če si zadaj, vendar pa si na progi še vedno sam, smučaš sam, čeprav se čuti, da je na progi neposredna tekmica. Tudi v avtomobilu, s katerim sva se vedno z neposredno tekmico peljali na start, nisem veliko premišljala o drugih. Skušala sem se osredotočiti nase in na svojo vožnjo ... Desna roka, v katero sem pred dnevi zapored dobila tri močne udarce, me je še vedno nekoliko bolela, vendar je sedaj neprimerno bolje," je bila zadovoljna Mazejeva tudi z izbiro novih slalomskih smuči, s katerimi se je na zadnjih tekmah že povsem spoprijateljila.

Od Schildove do Zuzulove

Mazejeva se je najprej pomerila z domačinko Bernadette Schild in jo gladko premagala v obeh vožnjah. Več dela je imela s Švedinjo Mario Pietilä-Holmner, ki jo je po zaostanku na prvi progi v četrtfinalu premagala za dve stotinki. V polfinalu sta bila s Finko Tanjo Poutiainen v prvi vožnji povsem izenačeni, Mazejeva pa si je finale zagotovila z 19 stotinkami prednosti v drugi vožnji. V finalu je na prvi progi napravila veliko napako in dobila maksimalni pribitek pol sekunde in Velez Zuzulova je to prednost na koncu ohranila.

V skupnem seštevku svetovnega pokala ima sedaj po 17 tekmah že 1139 točk, skoraj še enkrat več kot drugouvrščena Nemka Maria Höfl-Riesch (647 točk), ki jo je tokrat že v prvem krogu izločila rojakinja Viktoria Rebensburg. Mazejeva je ohranila tudi slalomsko vodstvo v pokalu, ima 310 točk in pet točk prednosti pred Velez Zuzulovo (305). Tina Maze je kljub porazu v finalu znova stopila na zmagovalne stopničke in je že na dveh tretjinah rekordnega točkovnega izkupička ene sezone, ki sta ju z 18 uvrstitvami med prvo trojico dosegli Avstrijka Aleksandra Meissnitzer v zimi 1998/99 in Hrvatica Janica Kostelić v sezoni 2002/2003. Obenem je postala 21. alpska smučarka v zgodovini, ki se je 50-krat uvrstila med prvo trojico tekem za svetovni pokal. Mazejeva je lansko koledarsko leto sklenila z devetnajstimi stopničkami za zmagovalke in je s tem najuspešnejša alpska smučarka v zgodovini, saj je prehitela Američanko Lindsey Vonn, ki je 18 stopničk dosegla leta 2009. Obenem se je s tem dosežkom izenačila z Avstrijcem Hermannom Maierjem (19) na drugem mestu večne lestvice; pred njo je le legendarni Elanov Šved Ingemar Stenmark, ki je leta 1981 dvajsetkrat stopil na zmagovalni oder.

Prvič tudi za slalomski seštevek

Doslej sta bili v zgodovini na programu svetovnega pokala dve paralelni tekmi alpskih smučark, v Münchnu predlani in Moskvi lani, prvič pa je tekma štela ne le za skupni, ampak tudi za slalomski seštevek pokala. Paralelna tekma je bila v Münchnu predvidena tudi že lani ob 40-letnici Olimpijskega parka, vendar je zaradi pretoplega vremena in pomanjkanja snega odpadla. Tudi letos se je obetal podoben scenarij, vendar so organizatorji sneg vozili iz okoliških smučarskih središč in tako pokrili več kot 200 m dolgo in 30 m široko progo s 33-odstotnim naklonim na Olimpijskem griču. Grič v Olimpijskem parku je nastal leta 1946, ko so najprej nagrmadili odpadni material po bombardiranjih v drugi svetovni vojni in pozneje vse skupaj preuredili v lepo razgibano okolico športnih objektov. S tem so popestrili park, saj je ob vznožju tudi manjše jezerce, številni gledalci ob progi in v ciljnem delu pa so na drugi tekmi v alpskem smučanju v bavarski prestolnici pripravili enkratno vzdušje.

Takega zelo verjetno zaradi tekmovalno upokojene Janice Kostelić ne bo na naslednji tekmi v petek na Sljemenu nad Zagrebom, kjer bodo pripravili nočni slalom, kjer Mazejeva znova cilja na sam vrh.

Ne spreglejte