Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
18. 12. 2015,
17.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Maruša Ferk

Petek, 18. 12. 2015, 17.27

8 let

Maruša Ferk: Pred enim letom v bolnišnici, danes pod stopničkami

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pred enim letom je Val d'Isere Marušo Ferk "potisnil" na seznam poškodovanih, letos je po četrtem mestu v kombinaciji na njen obraz narisal širok nasmeh.

Minilo je natančno 2.513 dni od zadnjih slovenskih ženskih stopničk v svetovnem pokalu, pod katere se ni podpisala Tina Maze. Večletno čakanje bi danes skorajda prekinila prav smučarka, ki je zdaj že davnega 30. januarja 2009 osvojila tretje mesto na slalomu v Garmisch-Partenkirchnu. Maruša Ferk je namreč kljub okrnjeni konkurenci več kot prijetno presenetila s četrtim mestom na alpski kombinaciji v Val d'Iseru, kjer je predse spustila le Laro Gut, Lindsey Vonn in Michaelo Kirchgaser.

S četrtim mestom je Ferkova izenačila svoj drugi najboljši rezultat v svetovnem pokalu, ob tem pa je slavila tudi pomembno osebno psihološko zmago. Prav v Val d'Iseru je namreč pred skorajda natančno enim letom (20. 1. 2014) padla na smuku in z zlomljeno nogo predčasno zaključila kariero. To se ji je pripetilo že drugič v zadnjih treh sezonah.

Ne skriva ponosa

"Ko tekmo končaš kot četrti, je logično, da razmišljaš o tem, kje si izgubil možnosti za stopničke. Tokrat verjetno v smuku. Toda pred tekmo nisem niti razmišljala o tako visoki uvrstitvi. Ponosna pa sem, da mi je to uspelo prav v Val d'Iseru, kjer sem lani končala sezono. S tem strahom sem opravila že na uradnih smukaških treningih. Ni šlo brez težav. Bila sem živčna. A nekako sem se uspela osredotočiti na samo smučanje," pravi Ferkova, ki je bila po smukaškem delu šele 26., nato pa se ji je posrečil sanjski slalom (drugi čas med vsemi), s katerim se je povzpela tik pod oder za zmagovalke.

Premalo smukaškega treninga

Nekoliko slabšega smukaškega nastopa si tokrat vendarle ni gnala k srcu. Dobro se namreč zaveda, da se je v pripravljalnem obdobju večinoma posvečala treningu tehničnih disciplin.

Občutek za hitrost je obudila šele pred dnevi v Nakiski v Kanadi, v svojem dnevniku pa ima vpisanih vsega šest smukaških voženj. Tudi zaradi tega je pred sobotno tekmo v napovedih zelo zadržana.

"Ostajam realna. Vem, da je specialni slalom nekaj drugega kot pa kot kombinacijski. Smuk? Tekma je pokazala, da moram še marsikaj popraviti. Spopadati se moram s svojimi napakami, strahovi in tekmicami.

Ohraniti moram trezno glavo. Ne smem pretiravati. Osredotočati se moram na borbenost in korektno sledenje linijam," pravi Ferkova, ob kateri sta v prvi kombinaciji nove sezone med vsega 33. uvrščenimi do točk prišli še Vanja Brodnik (10.) in Ana Bucik (27.), medtem ko je Ilka Štuhec zapravila odlično smukaško izhodišče.

Ne spreglejte