Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
11. 1. 2013,
11.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze Zlata lisica

Petek, 11. 1. 2013, 11.39

7 let, 12 mesecev

Mariborčani stavijo na zimski vikend

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V prihodnjem tednu bo jasna usoda že 49. Zlate lisice. Pohorska strmina naj bi se že ob koncu tedna odela v povsem zimske barve.

V četrtek si bo Filip Gartner znova oblekel bundo Mednarodne smučarske zveze in se v vlogi uradnega snežnega kontrolorja podal na svoje Pohorje. Njegovi someščani, predvsem v organizacijskem odboru tekem svetovnega pokala, upajo, da se tokrat ne bo ponovila lanskoletna zgodba, ko je bil dovolj zgolj pogled na povsem zeleno pobočje. Dober teden pred napovedano snežno kontrolo pogled iz ciljne arene znova ni pretirano obetaven, saj je v spodnjem delu proge snega več kot očitno premalo za pripravo smučarske proge. Več optimizma vpliva vremenska napoved, ki ob padavinah obeta občutno ohladitev. Mariborski smučarski delavci namreč potrebujejo predvsem nižje temperature, ki bi omogočale vnovičen zagon vseh snežnih topov.

Gorazd Bedrač, dolgoletni vodja tekmovanj, je prepričan od tem, da bo pohorska slika že v ponedeljek povsem drugačna in predvsem bolj zimska."Že nekaj časa imamo vse pripravljeno za zasneževanje spodnjega dela proge, medtem ko pa v zgornjem delu, torej do trikotne jase, že več tednov ni razlogov za skrb. Če bo šlo vse po načrtu, bomo v dveh dneh pripravili zadostne količine snega, ocenjujem, da okrog 16 tisoč kubičnih metrov," pravi Bedrač, ki se bo ob uspešne zasneževanju nato s sodelavci v drugi fazi priprave snežne podlage lotil s teptalnimi stroji, na koncu pa bi sledila še klasična injekcijska deska, uveljavljen postopek vodnega vbrizgavanja v snežno površino. "Če bo vse potekalo po načrtih, bo snežna kontrola, ki je predvidena za 17. 1., uspešna. Vsekakor pa bo že začetek tedna ponudil jasnejšo sliko," dodaja vodja tekmovanj, ki vse upe polaga na zimsko vzdušje ob koncu tega tedna.

Da utegne biti narava organizatorjem Zlate lisice tokrat bolj naklonjena, potrjuje tudi meteorolog Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje."Ob koncu tedna se bo ohladilo in začelo tudi snežiti. Predvsem v noči na ponedeljek si lahko na Pohorju obetajo kar debelo odejo, ugodna pa je tudi napoved za prihodnji teden. Sredi slednjega lahko pričakujemo novo sneženje, ki bo sicer manj močno, predvsem pa bodo temperature vseskozi pod nič stopinj. Tudi v samem mestu se lahko zgolj sredi dneva živo srebro povzpne malenkostno nad nič. Kot kaže, bodo imeli tokrat res nekaj naravne pomoči. V prihodnji desetih dnevih otoplitve ne gre pričakovati," je z napovedjo postregel Gregorčič.

Ne spreglejte