SiolNET. Sportal Zimski športi
3,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lisičje skrbi: v Mariboru premalo snega

3,48

termometer

Šest dni pred snežno kontrolo in dva tedna pred 54. Zlato lisico je snežna odeja na Mariborskem Pohorju (še) pretanka, da bi Štajerci s popolno zanesljivostjo obljubljali ženski tekmi svetovnega pokala v slalomu in veleslalomu.

Praznični spanec Mitje Dragšiča, vodje tekmovanj za Zlato lisico, ne bo povsem miren. Praznični spanec Mitje Dragšiča, vodje tekmovanj za Zlato lisico, ne bo povsem miren. Foto: Sportida

Ta teden je bilo mogoče tudi v spodnjem delu proge za Zlato lisico slišati značilni zvok snežnih topov. Tudi pogled na ciljno strmino (vele)slalomske proge, torej od Trikotne jase do ciljnega štadiona, je veliko bolj zimski kot pred enim tednom. Še občutno bolj zimske razmere vladajo v zgornjem delu proge, vseeno pa celostno stanje pred četrtkovim obiskom snežnega kontrolorja Mednarodne smučarske zveze Hansa Grogla ni takšno, da bi bili organizatorji 54. Zlate lisice (6. in 7. januar 2018) povsem mirni. Za nameček skrbi povzroča tudi nič kaj ugodna vremenska napoved.

"Snega ni dovolj. To je dejstvo. Problematičen je predvsem spodnji del, torej ciljna strmina. Tam so snežni topovi razporejeni ob progi, a temperature nam trenutno ne omogočajo priprave umetnega snega. Potrebujemo vsaj dve hladni noči. Prepričan sem, da bomo v danih razmerah naredili najboljše," pravi vodja tekmovanja Mitja Dragšič, ki pa priznava, da vse vendarle ni v rokah organizatorjev.

Mariborčani imajo še dovolj časa za pripravo proge. Bolj jih skrbi vremenska napoved, ki ni najbolj obetavna, zato se kar samo po sebi poraja vprašanje, ali pod Pohorjem v strahu pred odjugo in temperaturami, zaradi katerih bi morali topovi mirovati, že razmišljajo tudi o rezervnem načrtu, torej selitvi tekme v Kranjsko Goro, ki je lisičje tekme nazadnje prevzela v letih 2007, 2012 in 2014. "Storili bomo vse, da tekmi organiziramo v Mariboru. Čakamo tudi na nekoliko dolgoročnejše napovedi in ostajamo optimisti. Če pa nam bi narava na koncu dokončno obrnila hrbet, bi se z vodstvom svetovnega pokala zanesljivo pogovorili tudi o kakšni drugi možnosti, kako tekmo zadržati v Sloveniji. A ponavljam, zdaj smo še v Mariboru," poudarja Srečko Vilar, generalni sekretar Zlate lisice.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 33
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin