Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
15. 1. 2015,
18.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Ilka Štuhec Ilka Štuhec Vanja Brodnik Lindsey Vonn smučanje svetovni pokal smuk

Četrtek, 15. 1. 2015, 18.52

8 let

Lindsey Vonn in Tina Maze brez dobitka v vremenski loteriji

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Italijanska smučarka Elena Fanchini je postala presenetljiva zmagovalka smuka v Cortini d'Ampezzo, kjer jo je narava dodobra zagodla Tini Maze, ki je bila na koncu trinajsta.

Najboljša smučarka svetovnega pokala Tina Maze je ob prihodu v cilj smuka, ki ga je po viharju v Bad Kleinkirchheimu prevzela Cortina d'Ampezzo, zgolj zamahnila z roko. Pogled na semafor, ki je razkril, da je na skrajšani progi pristala na trinajstem mestu, na njen obraz seveda ni priklical nasmeha. Sanj o novi vrhunski uvrstitvi pa je bilo pravzaprav konec že krepko pred tem. Spremenljivo vreme z gostim meglenim pasom in upočasnjena snežna podlaga sta namreč Mazejevi in preostalim tekmovalkam iz elitne smukaške skupine onemogočila konkurenčen boj za najvišja mesta.

V tekmi presenečenj se je zmage veselila 29-letna Italijanka Elena Fanchini, ki je nastopila kot štirinajsta, dobro izkoristila ugodnejšo vidljivost in z drznim nastopom ugnala tudi tekmice, ki so imele povsem na začetku štartne liste še nekoliko boljše pogoje. V to skupino spadata drugouvrščena Kanadčanka Larisa Yurkiw, ki do te tekme v svetovnem pokalu še ni stala na odru za zmagovalke, in pa Nemka Viktoria Rebensburg, ki je z zaostankom 31 stotink sekunde osvojila tretje mesto.

Čakala je skoraj desetletje

"Presrečna sem. To zmago sprejemam zelo srčno. Za Italijanko je zmaga v Italiji še bolj dragocena," se je po tekmi smejalo Fanchinijevi, sicer svetovni prvakinji iz leta 2005, ki je tistega leta v Lake Louisu edinkrat do zdaj zmagala v svetovnem pokalu. Uspeh smučarke, ki je bila v tej sezoni sicer najboljša sedma, je dopolnila še njena sestra Nadia Fanchini, ki se je zavihtela na petnajsto mesto med 46 nastopajočimi. Med temi je dve točki za 29. mesto dobila tudi Ilka Štuhec, medtem ko je bila Vanja Brodnik 37.

Lindsey Vonn (še) brez rekordne zmage

Ugodno štartno številko je s pridom izkoristila tudi Američanka Laurenne Ross, ki je odprla tekmo in na koncu pristala na četrtem mestu, tik pred najboljšo smučarko svetovnega pokala v pretekli sezoni Anno Fenninger. Avstrijka je bila sicer na koncu zadovoljna z izkupičkom. "V danih razmerah je to odličen rezultat, predvsem pa plod vrhunsko pripravljenih smuči. V tej megli višje ne bi mogla," je dejala Fenningerjeva.

Slabše volje je bila na desetem mestu Američanka Lindsey Vonn, sicer najboljša na četrtkovem uradnem treningu, ki je odkrito napadala svojo 62. zmago v karieri, s katero bi na vrhu večne lestvice dohitela Annemarie Moser-Pröll. "Borila sem se, a ni šlo. Pri moji štartni številki skok na vrh ni bil mogoč. To se v smučanju pač dogaja. Ni pošteno, a še vedno sem vesela, da so nas spustili na progo," je dejala vodilna smukačica svetovnega pokala.

Tina drugič zunaj deseterice

Vonnova bo rekord zdaj lovila na sobotnem smuku, ko bo novo priložnost za vrhunski rezultat iskala tudi Mazejeva, nesojena (so)igralka v tem velikem dvoboju. Tina je pred selitvijo v Cortino d'Ampezzo pripovedovala o čudoviti naravni kulisi, ki spremlja tekme v tem olimpijskem središču v italijanskih Dolomitih. A na dan tekme Črnjanka ni mogla uživati v naravnih lepotah. Še več, gosta megla je organizatorje prisilila, da so štart preselili na nadomestno lokacijo in se odpovedali zgornjemu delu proge, za nameček pa se je vidljivost med tekmo občutno poslabševala.

Mazejeva je tako s štartno številko 22 nastopila v megli, v spodnjem delu pa jo je namesto sonca, ki je z nekaj žarki spremljalo prve tekmovalke, pričakalo sneženje. Zaostanek 95 stotink jo je ponesel do 13. mesta, kar je po spodrsljaju v Söldnu drugi najslabši rezultat sezone in drugi zunaj deseterice. Vseeno pa je z novimi 20 točkami Mazejeva povečala naskok v skupnem seštevku svetovnega pokala. Pred Mikaelo Shiffrin ima zdaj že 272 točk prednosti.

Ne spreglejte